Rešavanje problema sa Windows lozinkom

Evo rešenja za uobičajene probleme sa lozinkama.

Prikaži sve

Pokušao sam da se prijavim, ali stalno dobijam poruku koja mi saopštava da su korisničko ime ili lozinka netačni.

Evo nekoliko mogućih rešenja ovog problema:

 • Taster CAPS LOCK je možda uključen.

  Lozinke u sistemu Windows razlikuju mala i velika slova, što znači da svaki put kada unosite lozinku morate svako slovo da otkucate na potpuno isti način kao što ste uradili kada ste je kreirali. Ako ste slučajno pritisli taster CAPS LOCK, nehotično kucate lozinku velikim slovima. Uverite se da je taster CAPS LOCK isključen i ponovo otkucajte lozinku.

 • Možda unosite pogrešnu lozinku.

  Ako ne možete da se setite lozinke, moraćete da poništite lozinku pomoću diska za poništavanje lozinke ili administratorskog naloga. Za više informacija pogledajte odeljak Poništavanje Windows lozinke.

 • Možda je administrator računara poništio vašu lozinku.

  Ako se računar nalazi na mreži, administrator mreže ima mogućnost da poništi vašu lozinku. Ako mislite da je ovo može da predstavlja problem, obratite se administratoru mreže. Ako je računar u radnoj grupi, svako ko ima administratorski nalog na računaru može da promeni vašu lozinku.

 • Možda pokušavate da se prijavite na pogrešan korisnički nalog

  Ako ima više korisničkih naloga na računaru, proverite da li se prijavljujete na nalog koji odgovara lozinci koju koristite.

Ne mogu da se setim lozinke za svoj administratorski nalog.

Najbolja opcija je da koristite disk za poništavanje lozinke. Ako nemate disk za poništavanje lozinke, možete da poništite lozinku koristeći drugi administratorski nalog, ukoliko ga imate. Ako poništite lozinku korišćenjem drugog administratorskog naloga, trajno ćete izgubiti pristup svim e-porukama ili šifrovanim datotekama koje se nalaze na administratorskom nalogu za koji poništavate lozinku.

Koraci koje treba da sledite će se razlikovati u zavisnosti od toga da li je računar na domenu ili u radnoj grupi. Da biste to saznali, pogledajte temu „Provera da li se računar nalazi u radnoj grupi ili na domenu“ u odeljku Kako se mreža kod kuće razlikuje od one na radnom mestu?

Moj računar je na domenu

 1. Otvorite opciju „Korisnički nalozi“ tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izabrati stavke Kontrolna tabla, Korisnički nalozi, a zatim stavku Korisnički nalozi.
 2. Kliknite na stavku Upravljaj korisničkim nalozima. Obavezna dozvola administratora Ako vam bude zatražena administratorska lozinka ili njena potvrda, otkucajte lozinku ili je potvrdite.

 3. Izaberite korisnički nalog za koji želite da poništite lozinku i kliknite na dugme Poništi lozinku.

 4. Unesite novu lozinku, potvrdite novu lozinku, a zatim kliknite na dugme U redu.

Moj računar je deo radne grupe

 1. Otvorite opciju „Korisnički nalozi“ tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izabrati stavke Kontrolna tabla, Korisnički nalozi i porodična bezbednost, a zatim izabrati stavku Korisnički nalozi.
 2. Kliknite na stavku Upravljaj drugim nalogom. Obavezna dozvola administratora Ako vam bude zatražena administratorska lozinka ili njena potvrda, otkucajte lozinku ili je potvrdite.

 3. Izaberite korisnički nalog za koji želite da poništite lozinku i kliknite na dugme Promeni lozinku.

 4. Unesite novu lozinku, potvrdite novu lozinku, unesite podsetnik za lozinku, a zatim kliknite na dugme Promeni lozinku.

Može li Windows da zapamti moju lozinku tako da ne moram da je unosim svaki put kada se prijavim na mrežu?

Ponekad. Kada se prijavite na mrežu i od vas bude zatraženo korisničko ime i lozinka, možda ćete videti polje za potvrdu koje saopštava sistemu Windows da zapamti tu lozinku. Ako potvrdite izbor u polju za potvrdu, Windows će zapamtiti tu lozinku i prestati da je traži od vas svaki put kada se prijavite. Ipak, ako uskladištite lozinke na računar, svako ko ima pristup računaru imaće i pristup svim lozinkama. Stoga, iz bezbednosnih razloga, preporučujemo vam da ne potvrđujete izbor u polju za potvrdu i da uvek unosite lozinku kada se prijavljujete.

Ne mogu da koristim čitač otiska za prijavljivanje na Windows.

Ako ste izvršili nadogradnju na ovu verziju operativnog sistema Windows sa prethodne verzije operativnog sistema Windows, kada se prvi put prijavite moraćete da otkucate svoje korisničko ime i lozinku umesto korišćenja čitača otiska. Kada se prijavite, možete početi sa korišćenjem čitača otiska posle preuzimanja upravljačkog programa pomoću funkcije „Ažuriranje Windowsa“. Za više informacija o funkciji „Ažuriranje Windowsa“ pogledajte odeljak Instaliranje ispravki za Windows. Ako ste čitač otiska koristili isključivo i niste zapamtili Windows lozinku, nećete moći da se prijavite. Ako nema drugih korisničkih naloga na računaru, nećete moći da se prijavite na Windows i moraćete ponovo da instalirate Windows.