Korišćenje feedova (RSS)

Evo odgovora na neka uobičajena pitanja o feedovima (RSS).

Prikaži sve

Šta je feed?

Feedovi, koji se nazivaju i RSS feedovi, XML feedovi, distribuirani sadržaj ili Web feedovi uključuju sadržaj koji se često ažurira a koji objavljuje Web lokacija. Obično se koriste za Web lokacije sa vestima i blogovima, ali i za distribuciju drugih vrsta digitalnog sadržaja uključujući slike, audio ili video zapise. Feedovi se mogu koristiti i za isporučivanje audio sadržaja (obično u MP3 formatu) koje možete slušati na računaru ili MP3 plejeru. To se zove podcasting.

Kako da znam da li Web lokacija nudi feedove?

Kada prvi put posetite Web lokaciju, Internet Explorer će pretražiti feedove. Ako su feedovi dostupni, dugme „Feedovi“ Slika dugmeta „Feedovi“ će promeniti boju i biće reprodukovan zvučni signal.

Kako da prikažem feed?

Kada posetite Web stranicu, dugme „Feedovi“ Slika dugmeta „Feedovi“ će promeniti boju da biste znali da su feedovi dostupni. Kliknite na dugme Feedovi i izaberite feed koji želite da vidite. Da biste automatski dobili sadržaj, trebalo bi da se pretplatite na feed.

Kako da se pretplatim na feed?

  1. Otvorite Internet Explorer tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, a zatim izabrati stavku Internet Explorer.

  2. Idite na Web lokaciju koja ima feed na koji želite da se pretplatite.

  3. Kliknite na dugme FeedoviSlika dugmeta „Feedovi“ da biste otkrili feedove na Web stranici.
  4. Izaberite feed (ako ih je dostupno više). Ako je dostupan samo jedan feed, direktno ćete otići na tu stranicu.

  5. Kliknite na dugme Pretplati se na ovaj feedSlika dugmeta „Pretplati se na ovaj feed“, a zatim izaberite stavku Pretplati se na ovaj feed.
  6. Otkucajte ime za feed i izaberite fasciklu u kojoj ćete kreirati feed.

  7. Kliknite na dugme Pretplati se.

Na koji način se feed razlikuje od Web lokacije?

Feed može imati isti sadržaj kao Web stranica, ali je često drugačije formatiran. Kada se pretplatite, Internet Explorer automatski proverava Web lokaciju i preuzima novi sadržaj, tako da možete videti šta ima novo od vaše poslednje posete feedu.

Da li pretplata na feed zahteva novčanu naknadu?

Ne, pretplata na feed je obično besplatna.

Kako mogu prikazati feedove na koje sam pretplaćen?

Feedove možete prikazati na kartici „Feedovi“ u Centru za omiljene lokacije. Da biste prikazali feedove, kliknite na dugme Centar za omiljene lokacijeSlika dugmeta „Centar za omiljene lokacije“, a zatim na dugme Feedovi.

Da li drugi programi mogu prikazati feedove na koje sam pretplaćen?

Da, Internet Explorer pruža listu uobičajenih feedova za druge programe. To vam omogućava da se pretplatite na feedove pomoću programa Internet Explorer, a da ih čitate u drugim programima, kao što su klijenti e‑pošte ili Windows bočna traka.

Šta znači RSS?

Akronim RSS zamenjuje sintagmu Really Simple Syndication (Zaista jednostavna distribucija), a koristi se za opis tehnologije koja se upotrebljava za kreiranje feedova.

Koje formate imaju feedovi?

Najčešći formati su RSS i Atom. Formati feedova se konstantno ažuriraju novim verzijama. Internet Explorer podržava RSS 0.91, 1.0 i 2.0 i ATOM .3, 1.0. Svi formati Web feedova se temelje na XML-u (Extensible Markup Language), računarskom jeziku zasnovanom na tekstu koji se koristi za opis i distribuciju struktuiranih podataka i dokumenata.