Evo odgovora na uobičajena pitanja o grafičkim karticama.

Prikaži sve

Kako da saznam koju vrstu grafičke kartice ima moj računar?

  1. Otvorite opciju „Postavke ekrana“ tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izabrati stavku Kontrolna tabla, izabrati stavku Izgled i personalizacija, izabrati stavku Personalizacija, a zatim izabrati stavku Postavke ekrana.

  2. Izaberite karticu Više opcija za postavke, a zatim izaberite karticu Adapter.

    Ovde možete videti detalje o grafičkoj kartici, uključujući i vrstu grafičke kartice koju imate na računaru.

Kako da saznam koliko memorije ima moja grafička kartica?

  1. Otvorite opciju „Postavke ekrana“ tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izabrati stavku Kontrolna tabla, izabrati stavku Izgled i personalizacija, izabrati stavku Personalizacija, a zatim izabrati stavku Postavke ekrana.

  2. Izaberite karticu Više opcija za postavke, a zatim izaberite karticu Adapter.

    Ovde možete videti detalje o vašoj grafičkoj kartici, uključujući i količinu memorije.

Kako mogu da saznam da li je grafička kartica kompatibilna sa operativnim sistemom Windows?

Da biste saznali da li je operativni sistem Windows kompatibilan sa grafičkom karticom, pogledajte Windows Vista spisak kompatibilnih hardverskih proizvoda na mreži.

Mogu li da nadogradim grafičku karticu?

Ako računar koristi zasebnu grafičku karticu, možete je nadograditi tako što ćete ukloniti originalnu karticu i zameniti je novom.

Ako je grafička kartica računara direktno ugrađena na matičnu ploču, još uvek možete da nadogradite karticu. Ako računar ima slobodan AGP, PCI ili PCI-Express konektor, obično možete da kupite grafičku karticu dizajniranu za ovaj konektor i koristite je umesto ugrađenog video izlaza.

Kako da ažuriram upravljački program za grafičku karticu?

Povremeno možete naići na igru ili drugi program koji zahteva da ažurirate upravljački program za grafičku karticu ažurirate na noviju verziju. Za uputstva o ažuriranju upravljačkih programa pogledajte odeljak Popravljanje ili ažuriranje upravljačkog programa.

Napomena

  • Prizvođači grafičkih kartica često izdaju ispravke svojih upravljačkih programa da bi poboljšali performanse ili ispravili probleme kompatibilnosti sa novim igrama. Ako vam je potreban najnoviji upravljački program za grafičku karticu, posetite odeljak za podršku na Web lokaciji proizvođača grafičke kartice da biste pronašli informacije o tome kako možete da preuzmete i instalirate najnoviji upravljački program.

Šta je video ubrzanje?

Video ubrzanje, koje se naziva i 3‑D ubrzanje, koristi grafički procesor (GPU) na grafičkoj kartici da bi ubrzao prikazivanje teksta i grafike na ekranu i omogućio grafičke efekte kao što su prozirnost i simulirano osvetljenje. Funkcije video ubrzanja grafičke kartice određuju koliko se brzo stvari iscrtavaju na ekranu i da li možete da koristite sve grafičke efekte koji su dostupni u operativnom sistemu Windows, igrama i drugim programima.

Mogu li da koristim više grafičkih kartica na računaru?

Neki računari dozvoljavaju priključivanje više grafičkih kartica, ali svaka mora biti povezana sa zasebnim monitorom. Drugi računari dopuštaju uparivanje grafičkih kartica za prikaz na jednom monitoru radi povećavanja performansi, koristeći tehnologije kao što su NVIDIA SLI, ATI CrossFire i druge. Pitajte proizvođača da li računar ima potreban hardver za podržavanje više grafičkih kartica.

Šta je kartica za hvatanje video zapisa?

Možete da koristite karticu za hvatanje video zapisa za prikazivanje ili snimanje video zapisa iz izvora kao što su video rekorderi i kamkorderi. Mnoge kartice za hvatanje video zapisa ne podržavaju vezu sa monitorom i umesto toga zahtevaju da sistem poseduje standardnu grafičku karticu.