Evo odgovora na neka uobičajena pitanja o virusima, crvima i trojanskim konjima.

Prikaži sve

Šta je virus?

Virus je program koji se sam kopira. On se širi tako što pravi svoje kopije na računaru ili tako što u datoteke programa ili operativnog sistema ubacuje računarski kod. Virusi ne oštećuju uvek datoteke ili računare, ali obično utiču na performanse i stabilnost računara. Da bi virus zarazio računar ili da bi se raširio, obično morate nešto da uradite, npr. da otvorite zaraženi prilog e‑poruke.

Da li su svi virusi štetni?

Da, u različitom stepenu. Šteta od virusa može da se kreće od usporavanja rada računara do gubitka informacija i programa. U najgorem slučaju, virusi brišu ili menjaju informacije i programe na računaru. Neki virusi koji su deo e‑poruka prilikom širenja šalju poverljive informacije u porukama. Čak i kada virus direktno ne oštećuje informacije, proces kopiranja može usporiti računar i Internet vezu.

Šta je crv?

Crv je računarski kôd koji se širi bez interakcije korisnika. Većina crva počinje kao prilozi e‑poruka koji nakon otvaranja zaraze računar. Crv na zaraženom računaru traži datoteke, kao što su adresari ili privremene Web stranice koje sadrže e‑adrese. Crv koristi adrese za slanje zaražene e‑poruke i obično imitira (ili lažno predstavlja) adrese u polju „Od“ u e‑porukama koje kasnije šalje, tako da te zaražene poruke izgledaju kao da su od nekog koga poznajete. Nakon toga se crvi automatski šire po ranjivim tačkama e‑pošte, mreža ili operativnog sistema i često preplavljuje te sisteme pre nego što uzrok postane poznat. Crvi nisu uvek destruktivni za računar, ali obično dovode do problema sa performansama i stabilnošću računara i mreže.

Šta je trojanski konj?

Trojanski konj je zlonamerni program koji se krije u drugim programima. On u računar ulazi skriven u valjanom programu, kao što je čuvar ekrana. Nakon toga, on u operativni sistem unosi kôd koji hakeru omogućava pristup zaraženom računaru. Trojanski konji se obično ne šire sami; njih šire virusi, crvi ili preuzeti softver.

Šta je kombinovana pretnja?

Kombinovana pretnja predstavlja kombinaciju nekih ili svih zlonamernih programa koji su opisani u prethodnim odeljcima. Kombinovane pretnje često počinju interakcijom sa virusom (kao što je otvaranje priloga e‑poruke koji nije bezbedan). Virus se automatski umnožava ponašajući se kao crv, a zatim na zaraženi računar instalira trojanskog konja.

Kako da sprečim viruse?

Instalirajte antivirusni program. U cilju veće efikasnosti, antivirusni program treba uvek da bude uključen, treba da skenira dolaznu e‑poštu i da skenira pristup datotekama. Za više informacija pogledajte odeljak Kako da poboljšam zaštitu računara od virusa?

Kako da znam da li na mom računaru postoji virus?

Ne postoji jedan znak zaraze virusom, ali neki od najčešćih efekata uključuju loše performanse računara i prikazivanje iskačućih reklama (čak i kada je uključen blokator iskačućih prozora ili kada niste povezani na Internet). Za više informacija pogledajte odeljak Kako da znam da li na mom računaru postoji virus?

Kako da proverim postojanje virusa i kako da ih uklonim?

Da biste proverili postojanje virusa i uklonili ih sa računara, potrebno je da pokrenete antivirusni softver. Za više informacija pogledajte odeljak Kako da znam da li na mom računaru postoji virus? i Kako da uklonim virus sa računara?