Windows nudi nekoliko programa i postavki koje doprinose lakšem i udobnijem korišćenju računara. Računaru možete dodati proizvode dodatne korisne tehnologije ukoliko su vam potrebne druge funkcije pristupačnosti. Više informacija o pristupačnosti i proizvodima korisne tehnologije dostupno je na Web lokaciji Microsoft pristupačnost.

Centar za jednostavan pristup predstavlja centralnu lokaciju koju možete koristiti za podešavanje postavki i programa pristupačnosti koji su dostupni u sistemu Windows. U Centru za jednostavan pristup pronaći ćete brz pristup za podešavanje postavki i programa pristupačnosti koji su uključeni u Windows. Takođe ćete pronaći vezu za upitnik koji Windows može koristiti da bi vam pomogao predlažući postavke koje će vam možda biti od koristi.

  • Otvorite Centar za jednostavan pristup tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izabrati stavku Kontrolna tabla, izabrati stavku Jednostavan pristup, a zatim izabrati stavku Centar za jednostavan pristup.

Korišćenje računara bez ekrana

Windows uključuje osnovni čitač ekrana po imenu „Narator“ koji će glasno čitati tekst koji se pojavljuje na ekranu. Windows ima i postavke za pružanje audio opisa video zapisa i kontrolisanje načina pojavljivanja dijaloga. Za više informacija pogledajte odeljak Korišćenje računara bez ekrana.

Osim toga, mnogi drugi programi i hardver su kompatibilni sa sistemom Windows i dostupni za pomoć pojedincima koji su slepi, uključujući čitače ekrana, Brajeve izlazne uređaje i mnoge druge korisne proizvode. Za više informacija pregledajte Web lokaciju Microsoft pristupačnost.

Podešavanje računara u cilju preglednijeg prikaza

Dostupno je nekoliko postavki koje olakšavaju razumevanje informacija na ekranu. Na primer, ekran se može povećati, boje na ekranu se mogu podesiti tako da olakšavaju posmatranje i čitanje sa ekrana, a nepotrebne animacije i slike u pozadini se mogu ukloniti. Za više informacija pogledajte odeljak Podešavanje računara u cilju preglednijeg prikaza.

Korišćenje računara bez miša ili tastature

Windows uključuje tastaturu na ekranu koju možete koristiti za kucanje. Za kontrolisanje računara putem glasovnih komandi, kao i za diktiranje teksta u programima, možete koristiti i funkciju prepoznavanja govora. Za više informacija pogledajte odeljak Korišćenje računara bez miša ili tastature.

Lakše korišćenje miša

Možete promeniti boju i veličinu pokazivača miša i koristiti tastaturu za kontrolisanje miša. Za više informacija pogledajte odeljak Lakše korišćenje miša.

Lakše korišćenje tastature

Možete da podesite način na koji će Windows reagovati na ulaze sa miša ili tastature, tako da pritiskanje kombinacija tastera i kucanje bude lakše ili da nenamerno pritiskanje tastera bude zanemareno. Za više informacija pogledajte odeljak Lakše korišćenje tastature.

Korišćenje tekstualnih i vizuelnih alternativa za zvukove

Windows može vizuelnim ekvivalentima zameniti dva tipa audio informacija. Sistemske zvukove možete zameniti vizuelnim obaveštenjima, a tekstualni natpisi mogu biti prikazani umesto govornih dijaloga u multimedijalnim programima. Za više informacija pogledajte odeljak Korišćenje tekstualnih i vizuelnih alternativa za zvukove.

Lakše usredsređivanje na zadatke čitanja i kucanja

Postoji niz postavki koje vam mogu pomoći da se usredsredite na čitanje i kucanje. Na ekranu možete imati informacije koje čita Narator, možete podesiti kako će tastatura reagovati na određene pritiske tastera i kontrolisati da li će određeni vizuelni elementi biti prikazani. Za više informacija pogledajte odeljak Lakše usredsređivanje na čitanje i kucanje.