Šta je Windows Aero?

Windows Aero predstavlja prvoklasno vizuelno iskustvo u operativnom sistemu Windows Vista. Ovu funkciju krasi dizajn u vidu prozirnog stakla sa finim animacijama i novim bojama prozora.

Slika radne površine
Windows Aero ima prozore nalik staklu radi otvorenog pogleda

Upečatljivi vizuelni stil interfejsa Aero kombinuje prikaz lakih, prozirnih prozora sa moćnim grafičkim unapređenjima. Pomoću interfejsa Aero možete uživati u vizuelno privlačnim efektima i izgledu, a istovremeno imati koristi od boljeg pristupa programima.

Efekti stakla

Slika prozirnog prozora
Prozirni stakleni prozori daju dubinu radnoj površini

Jedna od vizuelno najizrazitijih funkcija interfejsa Aero jesu ivice staklenih prozora koje vam omogućavaju da se usredsredite na sadržaj otvorenih prozora. Ponašanje prozora takođe je redizajnirano, uz fine animacije koje prate umanjivanje, uvećavanje i promenu položaja prozora tako da ove radnje deluju jednostavnije.

Slika boja okvira prozora
Osenčite prozore koristeći obezbeđene boje ili kreirajte svoju prilagođenu boju

Čak možete detaljno da podesite boju i izgled prozora, „Start“ menija i trake sa zadacima tako što ćete osenčiti prozirne prozore. Izaberite neku od obezbeđenih boja ili kreirajte svoju prilagođenu boju koristeći alatku za mešanje boja.

Prebacivanje iz jednog programa u drugi

Slika Flip 3D efekta
Windows Flip 3D

Deo Windows Aero iskustva jeste Windows Flip 3D, koji predstavlja način raspoređivanja otvorenih prozora u trodimenzionalnom nizu tako da možete brzo da prolazite kroz njih, a da ne morate da kliknete na traku zadataka.

Slika pregleda sličice na traci zadataka
Postavljanje pokazivača na dugme prozora na traci zadataka otvara pregled prozora

Aero obuhvata i preglede otvorenih prozora na traci zadataka. Kada postavite pokazivač na dugme trake zadataka, videćete pregled prozora veličine sličice, bilo da je sadržaj prozora dokument, fotografija ili čak pokrenuti video zapis.

Slika prebacivanja između programa pomoću tastera ALT+TAB
Promena prozora pomoću tastera ALT+TAB

Ažuriran je čak i metod pritiska na tastere ALT+TAB radi promene prozora. Umesto jednostavnih ikona, možete videti preglede uživo prozora za svaki otvoreni program.

Kako da dobijem Windows Aero?

Sledeća izdanja operativnog sistema Windows Vista uključuju Aero:

  • Windows Vista Business

  • Windows Vista Enterprise

  • Windows Vista Home Premium

  • Windows Vista Ultimate

Aero nije uključen u Windows Vista Home Basic. Izdanje operativnog sistema Windows Vista koje imate na računaru možete utvrditi tako što ćete otvoriti Centar za dobrodošlicu.

Otvorite Centar za dobrodošlicu tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izabrati stavku Kontrolna tabla, izabrati stavku Sistem i održavanje, a zatim izabrati stavku Centar za dobrodošlicu.

Izdanje operativnog sistema Windows Vista pod kojim računar radi prikazano je sa detaljima o računaru blizu vrha prozora.

Više informacija o hardveru i postavkama koje su vam potrebne za pokretanje korisničkog interfejsa Windows Aero potražite u odeljku Rešavanje problema sa korisničkim interfejsom Windows Aero.