Sledeće informacije će vam pomoći da odlučite koju postavku da odaberete na kartici „Daljinsko upravljanje“ u opciji „Svojstva sistema“:

 • Izaberite opciju Ne dozvoljavaj veze sa ovim računarom da biste sprečili bilo kakvo povezivanje sa vašim računarom korišćenjem udaljene radne površine ili udaljenih programa.

 • Izaberite stavku Dozvoli veze sa računara na kojima postoji bilo koja verzija udaljene radne površine da biste omogućili ljudima koji koriste bilo koju verziju udaljene radne površine ili udaljenih programa da se povežu sa vašim računarom. Ovo je dobar izbor ako ne znate verziju udaljene radne površine koju koriste druge osobe.

 • Izaberite stavku Omogući samo veze sa računaruma na kojima postoji udaljena radna površina sa potvrdom identiteta na nivou mreže da biste omogućili ljudima koji imaju računare sa verzijama udaljene radne površine ili udaljenih programa sa potvrdom identiteta na nivou mreže (NLA) da se povežu sa vašim računarom. Ovo je najsigurniji izbor ako znate da osobe koje će se povezati sa vašim računarom koriste na računarima verzije sistema Windows Vista. (U operativnom sistemu Windows Vista udaljena radna površina koristi NLA.)

  Šta je potvrda identiteta na nivou mreže?

  Potvrda identiteta na nivou mreže (NLA) je novi metod potvrde identiteta kojim se potvrda identiteta korisnika završava pre uspostavljanja pune veze sa udaljenom radnom površinom i pojavljivanja ekrana za prijavljivanje. Ovo je sigurniji metod potvrde identiteta koji pomaže da se udaljeni računar zaštiti od hakera i zlonamernog softvera. Prednosti NLA su:

  • U početku zahteva manje resursa udaljenog računara. Umesto pokretanja pune veze sa udaljenom radnom površinom, kao što je bio slučaj u prethodnim verzijama, udaljeni računar koristi ograničen broj resursa pre nego što potvrdi identitet korisnika.

  • To može da pomogne u postizanju veće bezbednosti jer se umanjuje rizik od napada radi onemogućavanja usluga. (Napad radi onemogućavanja usluga pokušava da ograniči ili spreči pristup Internetu.)

  • Koristi potvrdu identiteta udaljenog računara što pomaže da se korisnici zaštite od povezivanja sa udaljenim zlonamernim računarima.

  Saznajte da li vaš računar koristi verziju udaljene radne površine sa potvrdom identiteta na nivou mreže

  1. Otvorite vezu sa udaljenom radnom površinom tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izabrati stavku Svi programi, izabrati stavku Pribor, a zatim izabrati stavku Veza sa udaljenom radnom površinom.

  2. Kliknite na ikonu u gornjem levom uglu dijaloga „Veza sa udaljenom radnom površinom“, a zatim kliknite na dugme Osnovni podaci o.

   Slika dijaloga „Veza sa udaljenom radnom površinom“
   Dijalog „Veza sa udaljenom radnom površinom“
  3. U dijalogu „Osnovni podaci o vezi sa udaljenom radnom površinom“ potražite frazu „Potvrda identiteta na nivou mreže je podržana“.