Kada treba imati poverenja u Web lokaciju

Kako ćete znati kada treba imati poverenja u Web lokaciju delimično zavisi od toga ko je objavio Web lokaciju, kakve informacije oni žele i šta vi želite od lokacije. Ako niste sigurni da li bi trebalo da imate poverenja u Web lokaciju, razmislite o ovim pitanjima:

Prikaži sve

Da li je Web lokaciju certifikovala organizacija za poverenje na Internetu?

Organizacija za poverenje na Internetu je preduzeće koje potvrđuje da Web lokacija ima uredbu o privatnosti (objavljeno obaveštenje o tome kako se koriste vaši lični podaci) i da vam Web lokacija omogućava da izaberete kako će se koristiti vaši podaci. Web lokacije koje su odobrene od strane organizacija za poverenje na Internetu mogu prikazivati pečate certifikacije privatnosti, obično negde na matičnoj stranici ili obrascima za porudžbine. Ti pečati ipak ne garantuju pouzdanost Web lokacije. Oni samo označavaju da je Web lokacija usaglašena sa uslovima koji su prihvatljivi za organizaciju za poverenje na Internetu. Osim toga, neke beskrupulozne Web lokacije mogu prikazivati lažne logotipe pouzdanosti. Ako niste sigurni da li je logotip pouzdanosti legalan, kontaktirajte organizaciju za poverenje da biste videli da li je Web lokacija registrovana kod njih.

Da biste saznali više o tim organizacijama za poverenje, možete posetiti Web lokacije TRUSTe, BBB Online ili WebTrust.

Da li je Web lokacija u vlasništvu preduzeća ili organizacije koji su vam dobro poznati?

Na primer, ako kupite robu u nekoj prodavnici i steknete pozitivno iskustvo, možda ćete želeti da pokušate i nabavku na Web lokaciji te prodavnice. Ipak, iako imate poverenja u preduzeće, uvek pročitajte uredbu o privatnosti ili uredbu o uslovima korišćenja Web lokacije. Ponekad je Web lokacija preduzeća nezavisna u odnosu na prodavnice i može imati različite uslove privatnosti. Potražite uslove sa kojima se ne slažete, kao što su zahtevi za prihvatanje ponuda putem e‑pošte ili reklama sa Web lokacije ili zahtevi da se vaši podaci dele sa partnerima preduzeća. Ako vam ne odgovaraju uslovi ili ponašanje (na primer, ne želite da budete praćeni ili da gledate reklame), nemojte koristiti lokaciju.

Da li Web lokacija od vas zahteva lične podatke?

Ako se od vas zahtevaju lični podaci, kao što su brojevi kreditnih kartica ili bankovne informacije, unesite ih samo ako postoji dovoljno dobar razlog da to učinite. Takođe se uverite da postoji bezbednosni obrazac o unosu za zapisivanje informacija. Potražite poruku koja navodi da će informacije biti šifrovane i proverite postojanje ikone „Katanac“ Slika ikone za zaključavanje na traci bezbednosnog statusa u okviru trake adrese programa Internet Explorer (nemojte unositi poverljive podatke ako na traci adrese ne postoji ikona „Katanac“). Pokušajte da saznate i smernice Web lokacije o skladištenju informacija: Da li se broj vaše kreditne kartice arhivira? Da li imaju partnere sa kojima dele informacije? Trebalo bi da budete sigurni da će lokacija vaše podatke koristiti na odgovarajući i bezbedan način pre nego što ih unesete.

Da li postoji mogućnost da se putem telefona ili pošte kontaktira neko sa Web lokacije za prodaju?

Da li imaju telefonski broj na koji ih možete pozvati ukoliko imate neki problem ili ga koristiti za poručivanje? Da li se na Web lokaciji navodi adresa? Da li postoje objavljene smernice o povraćaju sa prihvatljivim uslovima? Ako lokacija ne navodi telefonski broj ili adresu, pokušajte da stupite u kontakt sa preduzećem putem e‑pošte da biste došli do tih informacija.

Ako ne prepoznajete lokaciju, posedujete li neke druge informacije koje vam mogu pomoći u donošenju odluke?

Ako vam Web lokacija nije poznata ili nema pečat certifikacije privatnosti, to ne mora nužno da znači da ne možete u nju imati poverenja. Raspitajte se o lokaciji kod pouzdanih prijatelja i kolega. Potražite reference za lokaciju na Internetu da biste videli da li neki izvor, kao što je časopis ili preduzeće u koje imate poverenja, upućuje na nju. Pročitajte uredbu o privatnosti Web lokacije ili druge objave (ali imajte na umu da lokacija ne mora nužno da ih se pridržava).

Pod sledećim okolnostima postoji mogućnost da Web lokacija nije pouzdana:

  • Lokacija vam je preporučena putem e‑poruke koju vam je poslao neko koga ne poznajete.

  • Lokacija nudi neprijatne sadržaje, kao što je pornografija ili nelegalni materijal.

  • Ponude na lokaciji se čine previše dobre da bi bile istinite i tako nagoveštavaju moguću prevaru ili prodaju nelegalnih ili piratskih proizvoda.

  • Lokacija vas je privukla putem šeme namami, pa promeni u okviru koje proizvod ili usluga nisu ono što ste očekivali.

  • Od vas se zahteva kreditna kartica kao potvrda identiteta ili lični podaci koji po svoj prilici nisu neophodni.

  • Od vas se zahteva da unesete broj kreditne kartice bez dokaza da je transakcija bezbedna.