Zašto ne mogu da pronađem datoteku koju tražim?

Evo nekih rešenja koje možete pokušati da primenite kada imate problem pri pronalaženju datoteke na računaru.

Prikaži sve

Uverite se da ste ispravno otkucali termin za pretragu.

Moguće je da ste pogrešno otkucali reč ili frazu koju tražite.

Uverite se da se termin za pretragu pojavljuje na početku reči.

Polje za pretragu pronalazi samo tekst koji se pojavljuje na početku reči. Na primer, ako otkucate reč ciklus, biće pronađene reči ciklus, ciklusi, moj ciklus i novi ciklus, ali ne i bicikl. Prilikom pretrage Windows kao novu reč uzima u obzir onu koja se pojavljuje posle ovih znakova:

Ime Znak
Ime

Razmak

Znak

Ime

Tačka

Znak

.

Ime

Crta

Znak

-

Ime

Donja crta

Znak

_

Ime

Ampersand

Znak

&

Ime

Zagrade

Znak

( ) [ ] { }

Ime

Kosa crta

Znak

\ /

Prilikom pretraživanja se može koristiti i džoker znak * za predstavljanje bilo kojeg slova ili reči. Džoker možete koristiti za traženje znakova u reči ili reči u nekoj frazi. Evo nekih primera korišćenja džokera u pretrazi:

Primer Njena funkcija
Primer

*

Njena funkcija

Pronalazi sve datoteke na ovoj lokaciji za pretragu

Primer

*.txt

Njena funkcija

Pronalazi sve datoteke sa oznakom tipa datoteke TXT

Primer

*cle

Njena funkcija

Pronalazi sve datoteke sa slovima cik, kao što su ciklus, bicikl i novi ciklus

Uverite se da pretragu vršite na odgovarajućoj lokaciji.

Moguće je da je termin za pretragu tačan, ali da se datoteke koje tražite nalaze na drugoj lokaciji. Kada pretraga bude dovršena, Windows vam pruža mogućnost da proširite pretragu na dodatne lokacije tako što će prikazati veze na listi datoteka.

Slika opcije proširene pretrage
Opcija proširene pretrage

Da biste brzo proširili pretragu, možete kliknuti na novu lokaciju koja možda sadrži datoteke koje tražite.

Pretražuje svuda.

Pretrage obično uključuju samo datoteke koje su indeksirane. Indeks poboljšava efikasnost pretraga tako prati imena i važna svojstva datoteka za većinu datoteka uskladištenih na računaru. Ako želite da pronađete datoteke koja se ne nalaze u indeksu, kao što su datoteke izvan lične fascikle ili sistemske datoteke, možete promeniti lokaciju za pretragu.

  1. Otvorite pretragu tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, a zatim izabrati stavku Pretraži.

  2. Izaberite stavku Više opcija pretraživanja.

  3. Na listi Lokacija izaberite stavku Svuda.

  4. Ako želite da pretražujete skrivene i sistemske datoteke, potvrdite izbor u polju za potvrdu Uključi neindeksirane, skrivene i sistemske datoteke.

Pojednostavite termin za pretragu.

Što je termin za pretragu kraći, verovatnoća da ćete dobiti korisne rezultate je veća. Ako tražite termin „novembarske fakture“, pronaći ćete samo datoteke koje uključuju obe reči, a nećete videti datoteke koje uključuju samo reč „novembarske“ ili samo reč „fakture“.

Uverite se da ste reči „I“ ili „ILI“ otkucali velikim slovima.

Ako u polju za pretragu koristite posebne termine kao što su „I“ i „ILI“ (na primer, fakture iz novembra možete tražiti tako što ćete otkucati „novembarska I faktura“), te posebne termine morate otkucati velikim slovima. U suprotnom, polje za pretragu tražiće termine „i“ i „ili“ u imenima datoteka. Evo kako izgleda traženje izveštaja iz novembra u polju za pretragu:

Slika traženja datoteka koje sadrže reči „novembarski“ i „izveštaj“
Primer traženja datoteka koje sadrže reči „novembarski“ i „izveštaj“

Ako želite da uključite pretragu prirodnim jezikom, termine „I“ i „ILI“ ne morate da otkucate velikim slovima. Za više informacija pogledajte odeljak Saveti za pronalaženje datoteka.

Proverite da li datoteka pripada drugom korisniku.

Zbog privatnosti, indeksu su dodate samo vaše datoteke, tako da se po podrazumevanoj vrednosti pretražuju samo vaše datoteke. Ako otkrijete da datoteka pripada drugom korisniku, evo kako da izmenite pretrage tako da se datoteke koje pripadaju drugom korisniku pojave u okviru rezultata pretrage:

  1. Otvorite fasciklu koja sadrži korisničke datoteke koje želite da pretražite. One se obično nalaze na putanji C:\Korisnici\Korisnik, pri čemu Korisnik predstavlja ime korisnika čije datoteke tražite. Obavezna dozvola administratora Ako vam bude zatražena administratorska lozinka ili njena potvrda, otkucajte lozinku ili je potvrdite.

  2. Izvršite pretragu. Sada će se datoteke tog korisnika pojaviti u okviru rezultata pretrage.