Internet Explorer sprečava Web lokacije da koriste ActiveX kontrolu na računaru ako Web lokacija pokušava da koristi ActiveX kontrolu na način koji možda nije bezbedan.

Prikaži sve

Šta je ActiveX kontrola?

ActiveX kontrole i dodaci Web pregledača predstavljaju male programe čija je upotreba na Internetu rasprostranjena. Oni pregledanje Weba mogu učiniti zabavnijim obezbeđujući trake sa alatkama, podatke o akcijama, video zapise, animirani sadržaj itd. Međutim, postoji mogućnost da ti programi ne rade pravilno ili da vam pružaju sadržaj koji ne želite. U nekim slučajevima ti programi se mogu koristiti za prikupljanje informacija sa vašeg računara na način koji možda ne biste odobrili, mogu oštetiti informacije na računaru, instalirati softver na računar bez vašeg pristanka ili dozvoliti nekome da daljinski kontroliše vaš računar. Uzimajući u obzir ove rizike, ActiveX kontrole ili dodatke treba da instalirate samo ako imate puno poverenje u izdavača ili Web lokaciju koja ih nudi.

Šta da radim kada Internet Explorer spreči instalaciju ili korišćenje ActiveX kontrole?

Treba uvek da budete oprezni oko dozvoljavanja Web lokacijama da instaliraju ili koriste ActiveX kontrole na vašem računaru. Ako ActiveX kontrola nije od suštinskog značaja za vaš rad na računaru, pokušajte da izbegnete njeno instaliranje.

Ako pokušavate da odlučite da li ćete instalirati određeni dodatak ili ActiveX kontrolu, postavite sebi ova pitanja:

  • Da li imate poverenja u Web lokaciju koja obezbeđuje kontrolu?

    Nemojte instalirati ActiveX kontrolu ukoliko nemate poverenja u Web lokaciju koja je obezbeđuje. Za informacije o tome kako možete otkriti u koju Web lokaciju možete da imate poverenja, pogledajte odeljak Kada treba imati poverenja u Web lokaciju.

  • Da li znate koja je funkcija kontrole i šta će ona uraditi na računaru?

    Web lokacija bi trebalo da vam ukaže na to koja je funkcija određenog dodatka ili ActiveX kontrole i da vam pruži detaljne informacije koje su vam potrebne pre nego što je instalirate. Ako te informacije nisu dostupne, ne bi trebalo da instalirate kontrolu.

Ako ipak želite da instalirate ili pokrenete ActiveX kontrolu, kliknite na informativnu traku, a zatim sledite odzivnike.