Windows bočna traka: najčešća pitanja

Evo odgovora na neka uobičajena pitanja o Windows bočnoj traci.

Prikaži sve

Šta je to Windows bočna traka?

Bočna traka omogućava organizovanje informacija kojima želite brzo da pristupite, bez prenatrpanosti radnog prostora. Bočna traka se nalazi na radnoj površini i sadrži gadžete koji su prilagodljivi mali programi koji prikazuju stalno ažurirane informacije i omogućavaju vam da izvršite uobičajene zadatke bez otvaranja prozora. Na primer, možete prikazati redovno ažurirane vremenske prognoze, naslovi vesti i projekcije slajdova sa slikama.

Windows bočna traka
Windows Bočna traka

Kako da otvorim bočnu traku?

Bočna traka se podrazumevano otvara, ali ako je zatvorite, možete je ponovo otvoriti.

Otvaranje bočne trake

  • Otvorite Windows bočnu traku tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izabrati stavku Svi programi, izabrati stavku Pribor, a zatim izabrati stavku Windows bočna traka.

Mogu li da prilagodim bočnu traku?

Da. Možete odlučiti koje instalirane gadžete ćete staviti na bočnu traku, a koje gadžete ćete ukloniti. Takođe možete dodati više instanci određenog gadžeta i ukloniti neke gadžete sa bočne trake i postaviti ih na radnu površinu. Ako želite da bočna traka ostane vidljiva kada radite u otvorenom prozoru, možete je podesiti da uvek bude na vrhu ostalih prozora. Bočnu traku možete i zatvoriti, a da uklonjeni gadžeti ostanu vidljivi.

Moguće je prilagoditi i pojedinačne gadžete. Na primer, možete postaviti vreme na satu ili izabrati slike koje želite da uključite u projekciju slajdova.

Više informacija potražite u odeljku Prilagođavanje Windows bočne trake.

Da li mogu da promenim širinu bočne trake?

Ne, širina bočne trake je fiksna. Međutim, možete ukloniti gadžete sa bočne trake i postaviti ih bilo gde na radnoj površini.

  1. Kliknite desnim tasterom miša na gadžet koji želite da uklonite, a zatim izaberite stavku Ukloni sa bočne trake.

  2. Prevucite gadžet na željenu lokaciju na radnoj površini.

Šta predstavljaju neki gadžeti koji se dobijaju uz ovu verziju operativnog sistema Windows?

Neki od gadžeta koji se dobijaju uz operativni sistem Windows jesu „Kalendar“, „Sat“, „Kontakti“, „Naslovi feedova“, „Projekcija slajdova“, „Slagalica sa slikama“ i „Beleške“.

Da li mogu da instaliram dodatne gadžete?

Da. Više gadžeta možete pronaći na Veb lokaciji Microsoft gadžeti.

Napomena

  • Trebalo bi da preuzimate i instalirate samo gadžete iz izvora u koje imate poverenja.

Kako gadžeti funkcionišu?

Svaki instalirani gadžet se može dodati na bočnu traku. Pošto dodate gadžet na bočnu traku, možete ga koristiti tu ili ukloniti i postaviti bilo gde na radnoj površini. Ako zatvorite bočnu traku, i dalje možete koristiti sve uklonjene gadžete na radnoj površini.

Mogu li da uklonim gadžete?

Da. Više informacija potražite u odeljku „Uklanjanje gadžeta“ u članku Prilagođavanje Windows bočne trake.

Mogu li da promenim veličinu gadžeta?

Ne, veličina gadžeta na bočnoj traci je fiksna. Međutim, mnogi gadžeti postanu neznatno veći kada se uklone sa bočne trake i postave na radnu površinu.

  1. Kliknite desnim tasterom miša na gadžet koji želite da uklonite, a zatim izaberite stavku Ukloni sa bočne trake.

  2. Prevucite gadžet na željenu lokaciju na radnoj površini.

Mogu li da kreiram sopstveni gadžet?

Da, možete kreirati sopstvene prilagođene gadžete. Na primer, administrator mreže može kreirati gadžet koji podseća korisnike na mreži preduzeća da preuzmu važne ispravke softvera ili pomoći zaposlenima da prate vreme putovanja i maršrute. Zaljubljenici u igre mogu stvoriti gadžet koji prikazuje statistiku igre ili liste igrača na mreži.

Kako sprečiti automatsko otvaranje bočne trake prilikom pokretanja računara?

  1. Otvorite opciju „Svojstva Windows bočne trake“ tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izabrati stavku Kontrolna tabla, izabrati stavku Izgled i personalizacija, a zatim izabrati stavku Svojstva Windows bočne trake.

  2. Opozovite izbor u polju za potvrdu Pokreni bočnu traku kada se pokrene Windows, a zatim kliknite na dugme U redu.