Slike na velikom ekranu: kreiranje projekcija slajdova u aplikaciji Windows Media Center

Svakome je potrebno malo muzike u pozadini da bi se napravila atmosfera, ali da li ste ikada razmišljali o fotografijama u pozadini? Pomoću aplikacije Windows Media Center možete imati i jedno i drugo.

Za one koji nemaju iskustva u radu sa aplikacijom Media Center, u pitanju je funkcija u operativnom sistemu Windows Vista koja služi kao centar za kolekcije digitalnih medija, uključujući fotografije, muziku, televizijske emisije i kućne filmove. Uz odgovarajuće podešavanje, Media Center možete koristiti da biste u potpunosti izmenili dinamiku dnevne sobe tako što ćete projekciju svojih omiljenih fotografija — sa muzikom u pozadini — reprodukovati na televizoru. Najbolji način da iskusite projekcije slajdova jeste na HDTV-u, uz korišćenje daljinskog upravljača aplikacije Media Center za kontrolu radnji.

Slika računara povezanog sa LCD televizorom i daljinskog upravljača aplikacije Windows Media Center.
Računar povezan sa televizorom i daljinski upravljač aplikacije Windows Media Center.

Da biste saznali više o radnjama koje možete da izvršite u aplikaciji Media Center, pogledajte odeljak Korišćenje aplikacije Windows Media Center: preporučene veze.

Više informacija o povezivanju Media Center računara sa televizorom potražite u odeljcima Povezivanje računara sa televizorom i Korišćenje uređaja Windows Media Center Extender.

Izuzetno veliki foto-album

Verovatno imate digitalni fotoaparat i već imate kolekciju digitalnih fotografija na računaru. Lepa stvar u vezi sa korišćenjem aplikacije Windows Media Center za organizovanje fotografija jeste to što aplikacija obavlja veći deo posla za vas. Na primer, ako se digitalne fotografije nalaze u fascikli „Slike“ na čvrstom disku računara, Media Center će ih automatski pronaći čim ga uključite. Da biste prikazali biblioteku slika u aplikaciji Media Center, na početnom ekranu pomerite se do dugmeta Slike i video zapisi, a zatim izaberite stavku biblioteka slika.

Slika Windows Media Center biblioteke slika
Biblioteka slika u aplikaciji Windows Media Center

Aplikaciji Media Center možete naložiti i da nadgleda da li u drugim fasciklama ima novih medija i da ih dodaje u biblioteku slika: sa početnog ekrana aplikacije Media Center pomerite se do stavke Zadaci, izaberite stavku Postavke, zatim izaberite stavku Podešavanje biblioteke i sledite uputstva.

Windows Media Center čak može da otkrije i da li je digitalna kamera ili fleš memorijska kartica povezana sa računarom i da vam pruži opciju da uvezete nove slike direktno u Media Center. Kada sve fotografije budu dostupne, možete da ih pretražite i da izvršite uobičajene zadatke uređivanja na svakoj od njih, na primer rotiranje, izrezivanje i uklanjanje efekta crvenih očiju. Više informacija potražite u odeljku Uređivanje slika u aplikaciji Windows Media Center.

Projekcije slajdova za 21. vek

Kada postavite kolekciju fotografija u Media Center, vreme je da je pomoću projekcija slajdova pokažete prijateljima i porodici. Da biste reprodukovali projekciju slajdova ili celu kolekciju fotografija, na početnom ekranu aplikacije Media Center pomerite se do dugmeta Slike i fotografije, a zatim izaberite stavku reprodukuj sve. Međutim, šta ako ne želite da baka vidi snimak na kojem hranite psa ostacima od obroka ili da brat vidi fotografije sa novogodišnje zabave na koju ste zaboravili da ga pozovete? Jedan od načina na koji možete da kontrolišete ko šta vidi jeste da reprodukujete projekciju slajdova određene fascikle umesto cele kolekcije: na početnom ekranu pomerite se do dugmeta Slike i video zapisi, izaberite stavku biblioteka slika, izaberite željenu fasciklu, a zatim izaberite stavku reprodukuj projekciju slajdova.

Takođe možete da označite fotografije koristeći Windows foto-galeriju, a zatim da prikažete projekcije slajdova zasnovane na oznakama u aplikaciji Windows Media Center. Da biste saznali više o ovom metodu, pogledajte odeljak Označavanje slika radi lakšeg pronalaženja.

Nijedna projekcija slajdova nije kompletna bez melodije u pozadini. Dodavanje muzike projekciji slajdova u velikoj meri može da poboljša utisak, bez obzira na priliku. U aplikaciji Media Centar, na početnom ekranu pomerite se do dugmeta Muzika, a zatim kliknite na dugme biblioteka muzike. Izaberite muziku koju želite da reprodukujete, zatim se pomerite nazad do biblioteke slika i reprodukujte projekciju slajdova — veoma jednostavno! Da biste saznali više o reprodukovanju muzike, pogledajte odeljak Slušanje muzike u aplikaciji Windows Media Center.

Kada reprodukujete projekciju slajdova, primetićete da između svakog prelaza prolazi određeno vreme i da se informacije o pesmi povremeno pojavljuju u donjem levom uglu. Ove i druge funkcije projekcije slajdova možete prilagoditi po sopstvenom ukusu: sa početnog ekrana aplikacije Media Center pomerite se do stavke Zadaci, izaberite stavku Postavke, zatim izaberite stavku Slike da biste pregledali različite opcije u vezi sa projekcijama slajdova.

Scenariji projekcije slajdova

Uskoro imate rođendansku zabavu? Da li će vas uskoro posetiti rođaci? Postoje mnoge prilike kada projekcija slajdova digitalnih fotografija može biti korisna. Ako imate digitalnu video kameru, u aplikaciji Windows Media Center možete da reprodukujete i kućne video zapise. Više informacija potražite u odeljku Reprodukovanje video zapisa i gledanje slika u aplikaciji Windows Media Center.