Instaliranje adaptera bežične mreže

Većina računara ima ugrađeno povezivanje sa bežičnom mrežom. Ako vaš računar nema adapter bežične veze, možete da ga instalirate. Tip adaptera koji ćete instalirati zavisi od vašeg računara i nivoa stručnosti koji posedujete.

Kako da utvrdite da li imate adapter bežične mreže?

Pre korišćenja računara, proverite da li već imate adapter bežične mreže.

Da biste saznali da li već imate adapter bežične mreže:

 1. Kliknite na dugme Start, a zatim izaberite stavku Kontrolna tabla.

 2. Kliknite na Mrežne i Internet veze.

 3. Izaberite ikonu kontrolne table i kliknite na Mrežne veze.

 4. Microsoft Windows XP prikazuje vaše mrežne adaptere. Bežični mrežni adapteri imaju natpis Bežična mrežna veza. Ako adapter prikazuje znak X preko, znači da je isključen. Ako je prazan prozor Mrežne veze, vaš računar još uvek nema adapter za ožičenu ili bežičnu mrežnu vezu.

Ako već imate adapter bežične mreže, možete da podesite bežičnu mrežu.

Savet

 • Ako vaš prenosni računar ima ugrađeni adapter bežične mreže, ali izgleda da nije omogućen ili ne radi, proverite zadnju i prednju stranu računara, kao i bočne strane da biste pronašli prekidač bežičnog adaptera. Većina laptop računara uključuje prekidač tako da možete da isključite adapter da biste smanjili potrošnju baterije.

Instaliranje USB adaptera bežične mreže

Dodavanje USB adaptera bežične mreže je najlakši način za instaliranje adaptera.

Instaliranje USB adaptera bežične mreže

 1. Pre kupovine USB adaptera bežične mreže, pronađite dostupan USB port na svom računaru.

  Napomena

  • Ako je potrebno da pomerite svoj računar da biste došli do USB portova, trebalo bi da isključite Windows da ne bi došlo do oštećivanja računara. Ako lako možete da dođete do USB porta, nije potrebno da isključujete računar.

  Ako nemate slobodan USB port, možete da povežete USB čvorište da biste dodali još portova ili da umesto toga instalirate interni adapter.

 2. Kupite USB adapter bežične mreže.

 3. Ako je bilo potrebno da isključite računar da biste došli do USB porta, sada možete da ga uključite. Stavite CD koji ste dobili uz adapter u računaru, a zatim sledite uputstva proizvođača da biste instalirali potreban softver. Ako adapter ne dolazi uz CD, pređite na sledeći korak.

 4. Povežite USB adapter sa nekorišćenim USB portom na svom računaru.

 5. Nakon par momenata, Windows automatski otkriva i instalira nov hardver, a zatim vas obaveštava kada se instalacija završi.

 6. Ako instalirate adapter bežične veze sa odvojenom antenom, postavite antenu na lokaciju gde možete da dobijete jasan bežični signal. Uobičajeno je da dobijete jači signal (i bržu mrežnu vezu) ako antenu postavite dalje od zidova i na lokaciji gde je ne blokiraju ekran ili računar.

Sada možete da podesite bežičnu mrežu.

Instaliranje bežičnog CardBus ili CF mrežnog adaptera

Većina prenosnih računara ima slot za CardBus ili CF karticu (to je isto, ali slot za CF karticu je noviji i manji). Sa CardBus i CF karticama lakše možete da putujete nego sa USB mrežnim adapterima za prenosne računare, zato što kartice lako ulaze u slot sa bočne strane računara.

Instaliranje bežičnog CardBus ili CF mrežnog adaptera

 1. Kupite CardBus ili CF mrežni adapter.

 2. Stavite CD koji ste dobili uz adapter u računaru, a zatim sledite uputstva proizvođača da biste instalirali potreban softver. Ako adapter ne dolazi uz CD, pređite na sledeći korak.

 3. Postavite mrežni adapter u otvor na računaru.

 4. Nakon par momenata, Windows automatski otkriva i instalira nov hardver, a zatim vas obaveštava kada se instalacija završi.

Sada možete da podesite bežičnu mrežu.

Instaliranje bežičnog internog mrežnog adaptera

Interni mrežni adapteri su komplikovaniji za instalaciju od USB mrežnih adaptera zato što se postavljaju unutar računara. Takođe, mogu da se instaliraju samo na stonim računarima koji imaju dostupno mesto (najčešće se zove slot). Ako ne želite da otvarate kućište računara, neka vam stručna osoba instalira hardver.

Instaliranje bežičnog internog mrežnog adaptera

 1. Ako vaš računar ima dostupan slot, kupite bežični interni mrežni adapter.

 2. Stavite CD koji ste dobili uz adapter u računaru, a zatim sledite uputstva proizvođača da biste instalirali potreban softver. Ako adapter ne dolazi uz CD, pređite na sledeći korak.

 3. U meniju Start izaberite stavku Isključi računar, a zatim kliknite na dugme Isključi.

 4. Nakon isključivanja računara, zabeležite na kojem mestu su kablovi povezani sa zadnje strane računara. Korisno bi bilo da zalepite malu napomenu sa brojem ili slovom na svaki kabl i da istu takvu napomenu stavite na mesto na računaru gde je kabl uključen. Zatim isključite sve kablove iz računara.

 5. Postavite računar na sto, tablu ili neku drugu ravnu površinu. Sledite uputstva proizvođača da biste otvorili računar. U zavisnosti od tipa kućišta, možda će biti potrebno da uklonite šrafove sa zadnje strane računara. Za razliku od satova ili TV-a, većina računara napravljena su tako da korisnici mogu da ih otvore.

 6. Slotovi se nalaze sa zadnje strane računara, najčešće na dnu kućišta. Pronađite prazan slot koji je namenjen za vašu karticu. Ako je potrebno, uklonite malu metalnu pločicu koja se nalazi iznad otvor slota i sačuvajte šraf.

 7. Uklonite antenu iz mrežnog adaptera.

 8. Dodirnite neofarbani deo kućišta računara da biste otklonili statički elektricitet. Zatim pažljivo postavite mrežni adapter u otvoreni slot. Nežno pomerajte karticu napred-nazad dok ne nalegne u slot.

 9. Vratite šraf koji ste uklonili u 6. koraku da bi kartica stajala na mestu.

 10. Prikačite antenu na mrežni adapter

 11. Zatvorite kućište računara.

 12. Ponovo povežite kablove sa računarom, uključite ga i prijavite se na Windows. Nakon par momenata, Windows automatski otkriva i instalira nov hardver, a zatim vas obaveštava kada se instalacija završi.

Sada možete da podesite bežičnu mrežu.