Windows Media Player obuhvata neke od najpopularnijih kodeka, kao što su MP3, Windows Media Audio i Windows Media Video, ali ne uključuje kodeke potrebne za Blu‑ray diskove, FLAC datoteke ili FLV datoteke. Ako Windows Media Player ne funkcioniše ispravno, možda nemate odgovarajući kodek na računaru. Najlakši način da rešite problem je da odete na mrežu i potražite kodek koji vam treba.

Upozorenje

 • Trebalo bi da instalirate samo kodeke, filtere ili programske dodatke od pouzdanih, ovlašćenih izvora, kao što je to zvanična veb lokacija proizvođača kodeka. Budite oprezni prilikom instaliranja kodeka koje ste pronašli na internetu, posebno kad su u pitanju besplatni paketi kodeka koji tvrde da sadrže kodeke mnogih preduzeća, zato što ovi paketi kodeka mogu sadržati softver koji može oštetiti vaš računar. Ako ste instalirali neke pakete kodeka i imate problema sa programom Player, preporučujemo vam da ih uklonite.

Evo odgovora na neka uobičajena pitanja o kodecima.

Prikaži sve

Šta je to kodek?

Kodek komprimuje ili dekomprimuje medijske datoteke kao što su pesme ili video zapisi. Windows Media Player i druge aplikacije koriste kodeke kako bi reprodukovali i kreirali medijske datoteke.

Kodek se može sastojati od dva dela: uređaja za kodiranje koji komprimuje medijsku datoteku (kodiranje) i uređaja za dekodiranje koji dekomprimuje datoteku (dekodiranje). U neke kodeke su uključena oba dela, a u neke samo jedan od njih.

Kako da saznam koji kodeci su instalirani na računaru?

 1. Brzo prevucite sa desne ivice ekrana, a zatim dodirnite stavku Pretraga.
  (Ako koristite miš, postavite pokazivač u gornji desni ugao ekrana, pomerite pokazivač miša nadole, a zatim izaberite stavku Pretraga.)

 2. U polje za pretragu unesite termin Windows Media Player, a zatim dodirnite ili izaberite stavku Windows Media Player.

 3. U meniju Pomoć dodirnite ili izaberite stavku Osnovni podaci o programu Windows Media Player.

  Ako ne možete da vidite meni Pomoć dodirnite ili dugme Organizuj kliknite na njega, dodirnite ili izaberite stavku Raspored, a zatim izaberite stavku Prikaži traku sa menijima.

 4. U dijalogu Osnovni podaci o programu Windows Media Player dodirnite ili izaberite stavku Informacije o tehničkoj podršci.

  Veb pregledač će otvoriti stranicu koja sadrži mnoštvo detaljnih informacija o srodnim binarnim datotekama, kodecima, filterima, programskim dodacima i uslugama koje su instalirane na računaru. Te informacije ćete možda moći da koristite kao pomoć pri rešavanju problema.
Potrebna vam je dodatna pomoć?