Da li vam se nekad desilo da se baterija isprazni usred važnog sastanka ili dugog leta? Uprkos tehnološkim naprecima, kapacitet baterije laptop računara može trajati samo određeno vreme. Trik je u tome da se što bolje iskoristi dostupni kapacitet baterije.

Verovatno ste već pronašli načine da uvek obezbedite napajanje za laptop. Možda sa sobom nosite dodatnu bateriju ili kabl za napajanje, tako da laptop možete napuniti kada je utičnica pri ruci. (Uvek pogledajte uputstva proizvođača u vezi sa tim kako da na najbolji način punite bateriju.)

Kada te strategije nisu uspešne, postoje drugi načini koji mogu pomoći da produžite trajanje baterije računara.

Izbor plana napajanja koji štedi energiju

Plan napajanja je skup hardverskih postavki i postavki sistema za kontrolu načina na koji laptop upravlja energijom. Windows 7 ima dva podrazumevana plana:

 • Balansirano. Obezbeđuje pune performanse i svetlinu ekrana kada vam je to potrebno, ali štedi energiju kada je računar neaktivan.

 • Štednja energije. Predstavlja najbolje rešenje za produžavanje trajanja baterije. Koja je cena? Sporije performanse i manja svetlina ekrana.

Proizvođač računara može obezbediti dodatne planove.

Prikaži sve

Promena plana napajanja

 1. Na sistemskoj traci poslovaWindows trake zadataka kliknite na ikonu merača baterije.

  Slika merača baterije koja prikazuje planove za energiju
  Merač baterije koji prikazuje planove napajanja
 2. Izaberite neki od podrazumevanih planova napajanja: Balansirano ili Štednja energije.

Možete kreirati i sopstvene prilagođene planove za uštedu energije. Više informacija potražite u odeljku Promena, kreiranje ili brisanje plana napajanja (šeme).

Smanjenje svetline ekrana

Ekran može da troši više energije od bilo kojeg drugog dela računara – više čak i od čvrstog diska i CPU-a. Neki laptop računari imaju namensko dugme ili birač za promenu svetline ekrana. Da biste saznali da li vaš laptop ima nešto slično, pogledajte informacije koje ste dobili uz računar ili posetite Veb lokaciju proizvođača računara. Svetlinu ekrana možete prilagoditi i u okviru opcija napajanja na kontrolnoj tabli.

Skraćivanje vremenskog perioda nakon kojeg Windows zatamnjuje i isključuje ekran

Kada ne koristite laptop – čak i u kratkim vremenskim periodima – energiju možete uštedeti tako što ćete podesiti Windows da isključi ekran nakon nekog perioda neaktivnosti.

Izbor vremena kada Windows zatamnjuje i isključuje ekran

 1. Otvorite opcije napajanja tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izabrati stavku Kontrolna tabla, izabrati stavku Sistem i bezbednost, a zatim izabrati stavku Opcije napajanja.

 2. Na stranici Izbor plana napajanja, sa leve strane izaberite stavku Odaberite kada treba isključiti ekran.

  Napomena

  • Ako ovo uradite, postavke se prilagođavaju samo za plan koji trenutno koristite. Da biste promenili postavke za drugi plan, pored plana koji želite da promenite kliknite na dugme Promeni postavke plana.

 3. Na stranici Promena postavki za plan odaberite postavke ekrana koje želite da koristite za ovaj plan napajanja kada laptop računar radi na bateriju i na struju.

 4. Kliknite na dugme Sačuvaj promene.

Isključivanje ili uklanjanje uređaja koje ne koristite

Mnogi USB uređaji troše energiju kada su povezani sa računarom. Ako koristite USB miš, energiju možete uštedeti isključivanjem miša i korišćenjem dodirne table ili pera za tablet PC. Ako koristite USB fleš disk, isključite ga kada ga ne koristite.

Isključivanje PC kartica i integrisanih bežičnih uređaja

Ovi uređaji takođe troše energiju. Ako vam nisu potrebni, isključite ih.Potrebna vam je dodatna pomoć?