Pogledajte video o kreiranju korisničkog naloga. (Da biste prikazali natpise na svom jeziku, dodirnite dugme Pomoćni natpisiDugme „Pomoćni natpisi“ ili kliknite na njega.)

Da biste koristili Windows, potreban vam je korisnički nalog, a ako delite jedan računar sa drugim osobama, svaka osoba trebalo bi da ima sopstveni nalog. Svaka osoba može da prilagodi svoj nalog sa sopstvenim postavkama i željenim opcijama, kao što je pozadina radne površine ili čuvar ekrana. Korisnički nalozi pomažu u kontrolisanju datoteka i aplikacija koje svaka osoba može koristiti i promena koje može izvršiti na računaru.

Kada kreirate korisnički nalog, možete birati između dva tipa naloga: lokalni nalog za računar ili Microsoft nalog koji funkcioniše na svim Windows 8.1 ili Windows RT 8.1 računarima koje koristite. Preporučujemo da koristite Microsoft nalog.

Prikaži sve

Kreiranje Microsoft naloga

Microsoft nalog čine e-adresa i lozinka koje koristite za prijavljivanje u Windows. Možete da koristite bilo koju adresu e-pošte, ali najbolje je da odaberete onu koju već koristite za komunikaciju sa prijateljima i prijavljivanje na omiljene veb lokacije. Kada se prijavite na računar pomoću Microsoft naloga, povezujete računar sa osobama, datotekama i uređajima do kojih vam je stalo. (Ako vam je potrebna e-adresa, možemo besplatno da vam je obezbedimo.)

Kad se prijavite pomoću Microsoft naloga, računar se povezuje sa skladištem u oblaku na internetu. To znači:

 • Da se vaše lične postavke sinhronizuju sa svim Windows 8.1 i Windows RT 8.1 računarima na koje se prijavite sa tim nalogom, uključujući teme, željene opcije jezika, omiljene lokacije u pregledaču i većinu aplikacija.

 • Aplikacije možete nabaviti u Windows prodavnici i koristiti ih na najviše pet Windows 8.1 i Windows RT 8.1 računara. (Neke aplikacije zahtevaju određeni hardver ili postavke hardvera.)

 • Da se kontakt informacije i statusi vaših prijatelja ažuriraju sa lokacija kao što su Outlook.com, Facebook, Twitter i LinkedIn.

 • Fotografijama, dokumentima i drugim datotekama možete da pristupite sa lokacija kao što su OneDrive, Facebook i Flickr i delite ih sa njih.

Pravljenje Microsoft naloga

 1. Brzo prevucite sa desne ivice ekrana, dodirnite stavku Postavke, a zatim izaberite stavku Promeni postavke računara.
  (Ako koristite miš, postavite pokazivač u donji desni ugao ekrana, pomerite ga nagore i izaberite stavku Postavke, a zatim izaberite stavku Promeni postavke računara.)

 2. Dodirnite dugme Nalozi ili kliknite na njega, a zatim dodirnite dugme Ostali nalozi ili kliknite na njega.

 3. Dodirnite dugme Dodaj nalog ili kliknite na njega.

 4. Unesite informacije o nalogu za ovu osobu za prijavljivanje u Windows. Postoje četiri načina da to uradite:

  • Ako osoba koju dodajete već ima Microsoft nalog, unesite ga sada.

  • Ako osoba koju dodajete nema Microsoft nalog, možete upotrebiti njenu e-adresu da biste ga napravili. Unesite e-adresu koju ta osoba najčešće koristi.

  • Ako osoba koju dodajete nema e-adresu, dodirnite ili izaberite stavku Upiši se za novu e-adresu. Besplatno je.

  • Ako je osoba koju dodajete dete, dodirnite ili izaberite stavku Dodaj nalog deteta.

 5. Pratite ova uputstva da biste dovršili podešavanje naloga.

Napomena

 • Ako imate probleme sa Microsoft nalogom, možete pokušati da pokrenete alatku za rešavanje problema sa Microsoft nalozima. To je automatizovana alatka koja može da pronađe i automatski reši neke probleme. Dostupna je samo na engleskom, ali radi na svim jezicima.

Pravljenje lokalnog naloga

Lokalni nalog je nalog koji vam omogućava da se prijavite na samo jedan računar. Ako napravite lokalni nalog, biće vam potreban zaseban nalog za svaki računar koji koristite. Postavke se neće sinhronizovati između računara koje koristite, a koji rade pod operativnim sistemom Windows 8.1 i nećete imati koristi od povezivanja računara sa datotekama, postavkama, aplikacijama i uslugama na internetu u oblaku dostupnim sa bilo kog mesta. Nećete moći ni da preuzmete aplikacije iz Windows prodavnice bez Microsoft naloga.

Pravljenje lokalnog naloga

 1. Brzo prevucite sa desne ivice ekrana, dodirnite stavku Postavke, a zatim izaberite stavku Promeni postavke računara.
  (Ako koristite miš, postavite pokazivač u donji desni ugao ekrana, pomerite ga nagore i izaberite stavku Postavke, a zatim izaberite stavku Promeni postavke računara.)

 2. Dodirnite dugme Nalozi ili kliknite na njega, a zatim dodirnite dugme Ostali nalozi ili kliknite na njega.

 3. Dodirnite ili izaberite stavku Dodavanje naloga, a zatim dodirnite ili izaberite stavku Prijavi se bez Microsoft naloga (ne preporučuje se).

 4. Dodirnite ili izaberite stavku Lokalni nalog.

 5. Unesite korisničko ime za novi nalog.

 6. Ako želite da se ova osoba prijavi pomoću lozinke, unesite i potvrdite lozinku, dodajte podsetnik za lozinku, a zatim dodirnite dugme Dalje ili kliknite na njega.

  Ako je računar na domenu, u zavisnosti od bezbednosnih postavki domena možda možete da preskočite ovaj korak i da dodirnete dugme Dalje ili kliknete na njega ukoliko želite.

 7. Dodirnite dugme Završi ili kliknite na njega.
Potrebna vam je dodatna pomoć?