Opcije reprodukcije DVD-ova u operativnom sistemu Windows

Ako imate izdanje operativnog sistema Windows koje ne reprodukuje DVD-ove, možete da obavite nadogradnju na izdanje koje ih reprodukuje ili da instalirate aplikaciju za reprodukovanje DVD-ova.

Operativni sistem
Koraci

Windows 10

Aplikacija „Windows DVD plejer“ besplatno je dostupna tokom ograničenog perioda korisnicima koji žele da nadograde Windows 7 Home Premium, Windows 7 Professional, Windows 7 Ultimate, Windows 8, ili Windows 8.1 sa programom Windows Media Center na Windows 10.


Imajte na umu da Windows Media Center nije obuhvaćen izdanjem Windows 10 i biće uklonjen kada obavite nadogradnju na Windows 10. Kada se nadogradnja dovrši, aplikacija „Windows DVD plejer“ će automatski biti preuzeta na računar.


Da biste ispunili uslove za besplatnu aplikaciju „DVD plejer“, morate da nadogradite računar sa operativnim sistemom Windows 7, Windows 8 ili Windows 8.1 umesto da obavite čistu instalaciju. Ako koristite izdanje operativnog sistema Windows 7 ili Windows 8 koje ne sadrži Media Center i nadogradite ga na Windows 10, posetite Windows prodavnicu da biste kupili „Windows DVD plejer“ ili neku drugu aplikaciju koja reprodukuje DVD snimke. Pod uslovom da vaš računar ima neku optičku disk jedinicu, „Windows DVD plejer“ će reprodukovati filmove sa DVD diskova (ali ne i sa Blu‑ray diskova).


Više informacija potražite u članku Windows DVD plejer: pitanja i odgovori.

Windows 8.1 ili Windows RT 8.1

Windows 8.1 i Windows 8.1 Pro nemaju mogućnost reprodukcije DVD filmova. Ako koristite operativni sistem Windows 8.1 ili Windows 8.1 Pro, aplikaciju DVD plejera možete da potražite u Windows prodavnici (saznajte više o Windows prodavnici).


Windows RT 8.1 ne podržava reprodukciju DVD filmova.

Ako već imate plejer i imate problema sa kodekom, pogledajte članak Kodeci: najčešća pitanja.

Windows 7

Ako koristite operativni sistem Windows 7 Home Basic ili Windows 7 Starter, možete da ih nadogradite na Windows 7 Home Premium, Ultimate ili Enterprise da biste dodali sve mogućnosti za DVD, ili kupite i instalirajte kompatibilnu DVD aplikaciju za reprodukciju filmova.


Ako već imate plejer i imate problema sa kodekom, pogledajte članak Kodeci: najčešća pitanja.

Windows Vista i Windows XP

Ako koristite Windows Vista Home Basic, Enterprise ili Business, odnosno bilo koje izdanje operativnog sistema Windows XP, pogledajte članak Dodatne komponente i dodaci za Windows Media Player da biste kupili kompatibilni DVD dekoder, a možete i kupiti i instalirati kompatibilnu aplikaciju za reprodukovanje DVD filmova.


Ako već imate plejer i imate problema sa kodekom, pogledajte članak Kodeci: najčešća pitanja.

Potrebna vam je dodatna pomoć?