Podrška za Windows XP je ukinuta

Od 8. aprila 2014. podrška i ispravke za Windows XP više nisu dostupne. Ne dozvolite da vaš računar ostane bez zaštite.

Šta je to prestanak podrške za Windows XP?

Microsoft je obezbeđivao podršku za Windows XP u proteklih 12 godina. Sada je došao trenutak da, zajedno sa svojim partnerima za hardver i softver, svoje resurse usmerimo na novije tehnologije kako bismo i dalje mogli da pružamo sjajne novine u korisničkom iskustvu. Zbog toga tehnička podrška za Windows XP više nije dostupna, kao ni automatske ispravke koje štite vaš računar.

Microsoftviše ne obezbeđuje ni preuzimanja programa Microsoft Security Essentials za Windows XP. Ako već imate instaliran Microsoft Security Essentials, i dalje ćete tokom ograničenog perioda dobijati ispravke antimalver definicija. Ipak, važno je da znate da će Microsoft Security Essentials (kao i bilo koji drugi antivirusni softver) imati ograničenu efikasnost na računaru koji ne dobija najnovije bezbednosne ispravke. To znači da računar sa operativnim sistemom Windows XP neće biti bezbedan i dalje će postojati rizik da se zarazi.

Šta će se dogoditi ako nastavim da koristim Windows XP?

Ako nastavite da koristite Windows XP iako je podrška ukinuta, računar će i dalje raditi, ali može postati manje otporan na bezbednosne rizike i viruse. Internet Explorer 8 takođe nije više podržan, pa ako vaš računar sa operativnim sistemom Windows XP bude povezan sa internetom, a za surfovanje vebom koristite Internet Explorer 8, možda ćete izložiti računar dodatnim rizicima. Osim toga, pošto sve veći broj proizvođača nastavlja da optimizuje svoje proizvode za novije verzije operativnog sistema Windows, možete da očekujete da će sve manje aplikacija i uređaja raditi u operativnom sistemu Windows XP.

Šta znači ako moja verzija operativnog sistema Windows više nije podržana?

Koju verziju operativnog sistema Windows koristim?

Kako da i dalje budem zaštićen?

Da biste i dalje bili zaštićeni i sada kada je podrška završena, imate dve mogućnosti:

Nadogradnja trenutnog računara

Veoma mali broj starijih računara može da pokrene Windows 8.1, što je i najnovija verzija operativnog sistema Windows. Preporučujemo vam da preuzmete i pokrenete program „Pomoćnik za nadogradnju na Windows“ da biste proverili da li vaš računar ispunjava sistemske zahteve za Windows 8, a zatim pratite korake u okviru uputstva da biste nadogradili računar ukoliko je to moguće. Sistemski zahtevi za Windows 8.1 su skoro isti kao i oni za Windows 8, pa ako vaš računar može da pokrene Windows 8, u najvećem broju slučajeva ćete moći da preuzmete besplatnu nadogradnju na Windows 8.1. Da biste dobili dodatne informacije, pročitajte odgovore na najčešća pitanja.

Kupovina novog računara

Ako vaš sadašnji računar ne može da pokrene Windows 8.1, možda je vreme da razmislite o kupovini novog računara. Obavezno pogledajte naš sjajan izbor novih računara. Oni su snažniji, lakši i moderniji nego ikada pre, a prosečna cena im je značajno niža od prosečne cene računara pre 12 godina.

Pronađite savršen računar
Potrebna vam je dodatna pomoć?

Održite zaštitu u preduzeću i sada kada je ukinuta podrška za Windows XP.

Održite zaštitu u velikom preduzeću i sada kada je ukinuta podrška za Windows XP.

Saznajte više o prestanku podrške za Office 2003.