Windows Essentials 2012: napomene uz izdanje

Windows Movie Maker 2012

Na ovoj stranici se nalaze najnovije i neke druge informacije o programu Windows  Movie Maker 2012.

Prikaži sve

Movie Maker i „Foto-galerija“ moraju zajedno da se instaliraju

Windows Movie Maker i Windows foto-galerija moraju zajedno da se instaliraju jer dele mnoge funkcije.

Ako je na računaru instalirana starija verzija programa Movie Maker ili „Foto-galerija“, oba ova programa će se instalirati nakon nadogradnje na nova izdanja.

Movie Maker ne može da se pokrene ako na računaru nije instaliran Windows Media Player

Movie Maker ne može da se pokrene ako je instaliran na nekom izdanju operativnog sistema Windows 7 ili Windows 8.1 koje ne sadrži Windows Media Player. Posetite veb-stranicu Preuzimanje programa Windows Media Player da biste pribavili Windows 7 sa programom Windows Media Player. Da biste rešili ovaj problem sa operativnim sistemom Windows 8.1 N izdanja, posetite Microsoft centar za preuzimanja da biste instalirali Media Feature Pack za sva Windows 8.1 N i KN izdanja.

Movie Maker možda neće raditi kako treba na starijem video hardveru

Movie Maker u velikoj meri koristi grafički procesor (graphics processing unit, GPU) grafičke kartice. Računari sa grafičkim karticama koje nisu namenjene za prikaz visokokvalitetne grafike ili računari sa starijim karticama mogu da imaju problema sa prikazivanjem video zapisa i efekata u programu Movie Maker. Da biste rešili ovaj problem, ažurirajte upravljački program grafičke kartice. Pre nego što nastavite, pokrenite Windows Update i proverite da li postoji neki ažurirani upravljački program. Ako ne postoje ispravke, a i dalje se javljaju problemi, probajte da instalirate upravljački program direktno sa veb lokacije proizvođača NVIDIA, Intel ili ATI/AMD:

Može se dogoditi da Movie Maker ne može da se pokrene na računaru sa operativnim sistemom Windows 7 ako grafička kartica nema mogućnosti DirectX 10 tehnologija. Ako vam se prikaže greška c945000e, „Movie Maker ne može da se pokrene. Pre nego što pokušate ponovo da pokrenete Movie Maker, obavezno proverite da li računar ispunjava minimalne sistemske zahteve, a zatim pokušajte da ažurirate upravljački program za grafičku karticu ako Movie Maker i dalje ne može da se pokrene“, posetite veb stranicu Microsoft podrške da biste instalirali ispravku u Direct3D za DirectX 9 grafičke kartice.

Na računarima sa operativnim sistemom Windows 8.1 grafički hardver bez namenskih upravljačkih programa (odnosno, adaptera koje računar prepoznaje kao Microsoft Basic Display Adapter) može da ograniči performanse programa Movie Maker.

Zvuk se privremeno isključuje ako ubrzate video

Ako ubrzate video preko faktora 4, zvuk se automatski privremeno isključuje.

Prilagođeni profili kodiranja (prx) više nisu kompatibilni sa programom Movie Maker

Prethodne prilagođene postavke za čuvanje filmova (Windows Live Movie Maker 2011 ili starije .prx prilagođene postavke) nisu kompatibilne sa programom Windows Movie Maker 2012 i potrebno je ponovo da ih kreirate.

Razlike u podržanim operativnim sistemima

  • Funkcija stabilizacije video sadržaja je dostupna samo u operativnom sistemu Windows 8.1.

  • Opcija Priprema datoteka za čuvanje u dijalogu Opcije dostupna je samo u operativnom sistemu Windows 8.1.

  • Opcija Nareži na DVD je dostupna samo u operativnom sistemu Windows 7. Prikazivaće se samo ako je instaliran Windows DVD Maker.

MPEG-2 video ne radi u operativnom sistemu Windows 8.1

Video zapis u formatu MPEG-2 nije podrazumevano podržan u operativnom sistemu Windows 8.1. Podržan je u operativnom sistemu Windows 8.1 Pro sa programom Windows Media Center. Ako koristite Windows 8.1 i želite da koristite video zapise u formatu MPEG-2, potrebno je da izvršite nadogradnju na Windows 8.1 Pro sa programom Windows Media Center ili da instalirate MPEG-2 video dekoder nezavisnog proizvođača.

MPEG-2 video zapis ne možete da pokrenete ako koristite Windows Server 2012

Windows Server 2012 podrazumevano ne podržava video zapis u formatu MPEG-2. Ako koristite Windows 8.1 ili Windows Server 2012, a želite da koristite video zapise u formatu MPEG-2, potrebno je da instalirate MPEG-2 video dekoder nezavisnog proizvođača.

Movie Maker zahteva dodatne komponente prilikom instaliranja na Windows Server 2012

Ako koristite Windows Server 2012, potrebno je da primenite dodatne korake podešavanja da biste pokrenuli Movie Maker. Može se dogoditi da Movie Maker neće da se pokrene i kada instalirate paket Essentials na serverski operativni sistem. Da biste rešili taj problem u sistemu Windows Server 2012, instalirajte sledeće serverske komponente:

  • Serversku funkciju Media Foundation

  • Serverske funkcije Korisnički interfejs i infrastruktura i Utisak pri radu sa računarom

Napomena

  • Instaliranje paketa „Utisak pri radu sa računarom“ nužno dovodi i do instaliranja funkcije Nalivpero i rukopis.