Porodična bezbednost: najčešća pitanja

Porodična bezbednost je besplatna tehnologija koju obezbeđuje Microsoft i koja roditeljima omogućava da zaštite decu dok koriste računar.

Deca:

 • Znaju da su bezbednija od sadržaja zbog kojeg bi mogla da imaju problema.

 • Samostalno, ali uz nadzor, uče kako da se bezbednije ponašaju na mreži.

Roditelji:

 • Dozvoljavaju ili blokiraju veb lokacije, igre i drugi sadržaj.

 • Vide veb lokacije koje deca posećuju i aplikacije koje koriste.

 • Ograničavaju vreme koje deca provode za računarom.

 • Podešavaju podrazumevane postavke na osnovu uzrasta dece.

Prikaži sve

Imam više računara. Da li i dalje mogu da je koristim?

Da! Podesite Porodičnu bezbednost na svakom računaru koji vaša porodica koristi i postarajte se da svako koristi svoj nalog. Zatim upravljajte njihovim postavkama Porodične bezbednosti i nadgledajte njihove aktivnosti na veb lokaciji „Porodična bezbednost“. U zavisnosti od operativnog sistema, na različitim računarima možete da vidite različite opcije kada se prijavite.

Da li funkcioniše u Windows prodavnici?

Da! Dozvolite ili blokirajte određene igre i aplikacije i podesite nivo ocene na osnovu uzrasta deteta ili ocena sadržaja. Dete će moći da vidi i instalira te igre i aplikacije iz Windows prodavnice. Saznajte više ovde: Korišćenje postavki Porodične bezbednosti u Windows prodavnici

Da li imam najnoviju ispravku Porodične bezbednosti?

Ispravke Porodične bezbednosti se instaliraju automatski u okviru redovnog procesa ažuriranja u usluzi Windows Update.

Da biste proverili da li je neka ispravka instalirana, otvorite odeljak Postavke, a zatim izaberite stavke Promeni postavke računara i Ažuriraj i vrati, a potom koristite vezu Istorija ažuriranja da biste videli koje ispravke su primenjene na taj uređaj.

Nisu sve ispravke primenljive na sve verzije operativnog sistema Windows. Na primer, ispravka Porodične bezbednosti iz juna 2014. odnosi se samo na Windows 8.1, ali PC i tablet računari koji imaju Windows 8 mogu da dobiju besplatnu nadogradnju na Windows 8.1 putem Windows prodavnice.

Zar Porodična bezbednost ne narušava privatnost dece?

Svaki put kada se deca prijave na nalog, obaveštavamo ih da je Porodična bezbednost uključena. Na taj način porodica ima priliku da razgovara o upotrebi Porodične bezbednosti, kao i o privatnosti i bezbednosti, kako bi korišćenje računara bilo što pogodnije za porodično okruženje.

Roditelji godinama uključuju Porodičnu bezbednost da bi znali koje veb lokacije deca posećuju i koje termine za pretragu koriste na pretraživačima. Naš cilj je da obezbedimo funkcije i pružimo informacije koje roditelji mogu da koriste da bi kreirali zdravo računarsko okruženje za decu.

Šta se menja kada izvršim nadogradnju operativnog sistema Windows 7 na Windows 8.1?

U operativnom sistemu Windows 8.1, dobijate dodatne funkcije Porodične bezbednosti, ali ćete možda morati ručno da se prebacite sa Windows Live Porodične bezbednosti na Microsoft Porodičnu bezbednost. Saznajte kako da obavite ovu promenu u odeljku „Porodična bezbednost“ u napomenama uz izdanje za Windows Essentials 2012.

Da li Porodična bezbednost funkcioniše? Kako da znam?

Kada se dete prijavi na određeni računar, na sistemskoj traci poslova bi trebalo da se pojavi ikona Porodične bezbednosti. Ako ikona nije tu ili je tu ali ne funkcioniše na odgovarajući način, pratite korake iz članka Ne mogu da se povežem sa uslugom.

Da biste proverili sve računare svog deteta povezane sa internetom, prijavite se na veb lokaciju „Porodična bezbednost“. Tu je naveden svaki računar na kome je za dete uključena Porodična bezbednost, kao i datum kada ga je dete poslednji put koristilo. Ako neki računar nije naveden, a smatrate da bi trebalo, pratite korake u članku Ne mogu da se povežem sa uslugom.

Želim da dam detetu dozvolu za određenu aplikaciju ili veb lokaciju.

Kada dete pokuša da koristi veb lokaciju ili aplikaciju koja je iznad ocene koju ste podesili u Porodičnoj bezbednosti, biće blokirano ako mu ne date dozvolu za određene veb lokacije i aplikacije na veb lokaciji „Porodična bezbednost“.

Dozvolu možete da date unapred, a ako dete zatraži dozvolu sa Windows 8 ili Windows 8.1 računara, poslaćemo vam zahtev e-poštom. Zahtevi se pojavljuju i u odeljku Zahtevi kada se prijavite na lokaciju „Porodična bezbednost“. Zahtev možete da odobrite ili odbijete iz poruke e-pošte ili na veb lokaciji.

Da li mi je dete zaista zatražilo dozvolu usred noći?

Kada imate zahtev na čekanju, Porodična bezbednost šalje e-poruku da vas podseti – često i usred noći. Ne mora da znači da je dete budno tako kasno. Žao nam je ako smo vas zabrinuli! Hteli smo da budemo sigurni da ćete zaista dobiti zahtev od deteta.

Zašto se prikazuje da dete provodi toliko sati na mreži?

Ako se deca ne odjave sa računara, izgleda kao da ga još uvek koriste. Naviknite decu da se odjavljuju i vreme će tada biti tačnije.

Kako da blokiram loše veb lokacije ili ćaskanje na mreži?

Prijavite se na veb lokaciju „Porodična bezbednost“ i kliknite na detetov nalog ili ga dodirnite. Odaberite stavku Veb filtriranje sa liste na levoj strani, a zatim koristite klizač da biste odredili koje kategorije veb lokacija dete može da vidi.

Da biste videli koje veb lokacije dete posećuje, kao i termine za pretragu koje koristi na Bing.com, koristite veb lokaciju „Porodična bezbednost“.

Dodatne informacije pronađite ovde: Kako da detetu onemogućim da vidi određene veb lokacije ili ćaska na mreži?

Kako se veb lokacije kategorizuju?

Veb lokacije prvo kategorizuje računarska analiza, a zatim rezultate potvrđuju stvarni ljudi. Dodatne informacije pronađite ovde: Kako se određuju kategorije veb sadržaja?

Dete tvrdi da nije posetilo određenu veb lokaciju, ali se ona prikazuje u izveštaju.

Mnoge lokacije imaju sadržaj koji povlače sa drugih lokacija ili ga smeštaju na njih, naročito za deljenje preko društvenih medija. Na primer, kada posetite stranicu sa Facebook dugmetom „Sviđa mi se“, čak i ako ne kliknete na njega, sâmo prisustvo dugmeta može u izveštaju o aktivnostima da se prikaže kao poseta mreži Facebook zbog toga što dugme potiče sa lokacije Facebook.

Vidim veb lokaciju sa oznakom „sumnjivo“. Šta to znači?

Veb lokacija se označava kao sumnjiva ako je dete koristilo veb lokaciju koja bi, na osnovu strogih postavki veb filtriranja, bila blokirana.

Ako se veb lokacija pojavljuje na listi sumnjivih lokacija i vi smatrate da bi trebalo da bude blokirana, imate dve opcije: da tu veb stranicu blokirate ili da postavite strože veb filtriranje kategorija.

Da biste dobili više informacija, saznajte kako se određuju kategorije veb sadržaja.

Da li su deci zaista potrebni zasebni nalozi?

Da bi svi imali postavke koje odgovaraju njihovim godinama (uključujući roditelje!), svako treba da ima svoj nalog.

Ako deca koriste vaš nalog, nećete moći da razlikujete svoje aktivnosti i aktivnosti drugih odraslih osoba u kući od PC i veb aktivnosti svoje dece. Ako svako dete ima svoj nalog, možete da postavite različite nivoe ocena i dozvola za svako od njih.

Postarajte se da deca ne mogu da pristupaju administratorskom nalogu jer će u tom slučaju moći da uključe i isključe svoje bezbednosne postavke.

Ako na računaru imate naloge gosta, treba da ih isključite. Deca bi mogla da koriste nalog gosta da bi zaobišla svoje bezbednosne postavke. Dodatne informacije ćete pronaći u članku Uključivanje ili isključivanje naloga gosta.

Koju vrstu naloga bi dete trebalo da ima?

Lokalni i povezani nalog

Ako je dete malo, lokalni nalog će mu biti sasvim dovoljan: to je nalog koji funkcioniše na samo jednom računaru. Ako dete koristi više uređaja (npr. tablet, računar, Xbox ili Windows Phone), treba da koristi e-poštu, želi da kupuje igre, filmove ili drugi sadržaj, ili su mu potrebne druge Microsoft usluge kao što su Skype ili OneDrive, ne bi bilo loše da mu kreirate Microsoft nalog da bi moglo da uživa u personalizovanom doživljaju i bude bezbednije na mreži.

Nezavisno od toga da li je u pitanju Microsoft ili lokalni nalog, trebalo bi da deca na računaru imaju dečiji nalog (koji nije administratorski).

Nalog za odrasle i nalog za dete

Ako koristite pravi rođendan deteta kada mu podešavate nalog, biće vam lakše da podesite pametne podrazumevane postavke za aktivnosti koje su mu dozvoljene na računaru, konzoli Xbox, Windows Phone telefonu i na mreži.

Nikada nemojte unositi lažni rođendan da bi dete na mreži izgledalo kao odrasla osoba.

U Sjedinjenim Američkim Državama Microsoft mora da zaduži kreditnu karticu roditelja za mali iznos kako bi ispunio zahteve zakona Child Online Privacy and Protection Act (COPPA – Zakon o privatnosti i bezbednosti dece na mreži). Da biste saznali više, pogledajte članak Zašto mi Microsoft naplaćuje kada kreiram nalog za dete?

Dodatne informacije o tipovima naloga možete da pronađete ovde: Koji mi nalog odgovara?

Šta ako dete već ima više naloga?

Ako dete koristi više računara, povežite izveštavanje na veb lokaciji „Porodična bezbednost“ da biste od Porodične bezbednosti dobili samo jedan izveštaj za to dete.

 1. Dodirnite stavku Poveži članove porodice.

 2. Za svaki nalog će se prikazati polje za potvrdu. Potvrdite izbor u poljima pored naloga koje želite da objedinite.

 3. Proverite da li ste izabrali ispravna polja za potvrdu – to ne možete da opozovete – i dodirnite dugme U redu.

Da li neko može da bude u više Microsoft porodica?

Ne. Svaki Microsoft nalog u isto vreme može da bude u samo jednoj Microsoft porodici.

Ne mogu da se povežem sa uslugom.

Ako ne možete da sačuvate promene ili ako vidite poruku o grešci sa obaveštenjem da je usluga nedostupna, možda je došlo do problema između naših sistema i vaše internet veze. Sačekajte malo, a zatim pokušajte ponovo.

Da biste bili sigurni da ste povezani sa uslugom Porodična bezbednost,

 1. Pritisnite taster Windows na tastaturi.

 2. Unesite „porodica“ u polje za pretragu, a zatim odaberite stavku Porodična bezbednost sa liste koja se pojavi.

 3. Dodirnite ili kliknite na opciju Upravljanje postavkama na veb lokaciji „Porodična bezbednost“.

 4. Vaše ime bi trebalo da bude na listi Osobe koje mogu da upravljaju ovim postavkama na mreži i sada bi trebalo da možete da kontrolišete postavke na veb lokaciji.

Firefox deci prikazuje poruku „Ova veza nije pouzdana“.

Firefox može da prikaže upozorenje kada veb lokacija zahteva šifrovanu vezu. Pratite ove korake da biste rešili problem.

Vremenska ograničenja ne funkcionišu na očekivani način.

Vremenska ograničenja rade samo na Windows 8 i Windows 8.1 računarima. Ako koristite vremenska ograničenja, ona važe za svaki pojedinačni računar, ne za sve njih zajedno. Na primer, ako postavite vremensko ograničenje od dva sata, deca mogu da koriste prvi računar dva sata i da se zatim prijave na drugi i koriste ga još dva sata.

Dobijam poruku o grešci kada pokušam da se prijavim kao roditelj.

Prijavite se na svoj nalog da biste proverili da je u pitanju verifikovani nalog roditelja. Ako ste nedavno promenili e-adresu, zamolite drugog roditelja iz Microsoft porodice da vas pozove u porodicu preko nove e-adrese.

Dobijam poruku o grešci sa obaveštenjem da je nalog već u drugoj porodici.

Pratite ove korake:

 1. Prijavite se na veb lokaciju „Porodična bezbednost“.

 2. Dodirnite nalog koji želite da uklonite iz porodice.

 3. Dodirnite stavku Ukloni člana porodice.

 4. Pojaviće se poruka sa pitanjem o tome da li ste sigurni. Ako jeste, dodirnite stavku Ukloni.

Sada bi taj nalog trebalo da ima mogućnost pridruživanja ispravnoj porodici.

Potrebna vam je dodatna pomoć?