Uz Windows 7 deljenje dokumenata, muzike, fotografija i drugih datoteka sa osobama kod kuće ili u kancelariji postaje lakše nego ikada pre.

Ukoliko niste nikada delili datoteke, ovaj članak ima za cilj da vam objasni zašto je deljenje korisno i uopšteno kako ono funkcioniše u operativnom sistemu Windows 7. Ako su vam potrebna uputstva „korak po korak“, pogledajte odeljak Deljenje datoteka sa drugom osobom.

Uvod u matične grupe: lako deljenje kod kuće

Deljenje datoteka u matičnoj mreži je najlakše ako kreirate matičnu grupu ili joj se pridružite. Šta je matična grupa? To je grupa računara koji dele slike, muziku, video zapise, dokumente, pa čak i štampače. Računar mora da radi pod operativnim sistemom Windows 7 da bi učestvovao u matičnoj grupi.

Kada uspostavljate matičnu grupu ili joj se pridružujete, upućujete Windows na to koje fascikle ili biblioteke mogu da se dele, a koje će ostati privatne. Windows zatim radi iza kulisa kako bi odredio odgovarajuće postavke. Druge osobe ne mogu da menjaju datoteke koje delite, osim ako im ne date dozvolu za to. Možete i da zaštitite svoju matičnu grupu lozinkom, koju možete promeniti u bilo kom trenutku.

Matične grupe su dostupne u svim izdanjima operativnog sistema Windows 7. Međutim, u izdanjima Home Basic i Starter možete samo da se pridružite matičnoj grupi, ali ne i da je kreirate. Računari koji pripadaju domenu mogu da se pridruže matičnoj grupi, ali ne mogu da dele datoteke u okviru nje. Oni mogu da pristupe samo datotekama koje dele druge osobe.

Deljenje sa svima, sa nekim osobama ili ni sa kim

Matične grupe nude brz i praktičan način automatskog deljenja muzike, slika i drugih sadržaja. A šta se dešava sa datotekama i fasciklama koje se ne dele automatski? I šta da radite kad ste u kancelariji?

Tada na scenu stupa novi meni Deljenje sa.

Slika menija „Deljenje sa“
Meni „Deljenje sa“

Pomoću menija „Deljenje sa“ možete da izaberete pojedinačne datoteke i fascikle i da ih delite sa drugima. Opcije koje ćete videti u meniju zavise od toga koji tip stavke ste izabrali i na koji tip mreže je povezan vaš računar. (Niste sigurni? Više informacija potražite u odeljku Koja je razlika između domena, radne grupe i matične grupe?)

Najčešće opcije menija su:

  • Niko. Ova opcija čini stavku privatnom, tako da joj samo vi možete pristupiti.

  • Matična grupa (čitanje). Ova opcija čini stavku dostupnom matičnoj grupi, ali samo sa dozvolom za čitanje.

  • Matična grupa (čitanje/pisanje). Ova opcija čini stavku dostupnom matičnoj grupi, sa dozvolom za čitanje i pisanje.

  • Određene osobe. Pomoću ove opcije otvarate čarobnjak za deljenje datoteka, tako da možete da odaberete određene osobe sa kojima ćete deliti sadržaje.

Svrha dozvola

Primetićete da u operativnom sistemu Windows ne samo da možete da odlučite ko sve može da vidi datoteku, već i šta primaoci mogu da urade sa njom. Ove opcije se zovu dozvole za deljenje. Imate dve opcije:

  • Čitanje. Opcija „gledaj, ali ne diraj“. Primaoci mogu da otvore datoteku, ali ne mogu da je menjaju ili izbrišu.

  • Čitanje/pisanje. Opcija „sve je dozvoljeno“. Primaoci mogu da otvore, menjaju ili izbrišu datoteku.

Šta sve delim?

U operativnom sistemu Windows 7 je lako videti šta se deli, a šta ne. Ova informacija se nalazi u oknu sa detaljima u programu Windows Explorer. (Da biste otvorili Windows Explorer, kliknite na dugme StartSlika dugmeta „Start“, a zatim kliknite na svoje korisničko ime.)

Samo kliknite na datoteku ili fasciklu. Okno sa detaljima, koje se nalazi na dnu prozora, će vam pokazati da li se one dele i sa kim se dele.

Slika okna sa detaljima u programu Windows Explorer
Windows Explorer vam prikazuje datoteke koje delite, kao i datoteke koje drugi dele sa vama.

Druga mogućnost: Deljenje javne fascikle

Meni „Deljenje sa“ vam pruža najlakši i najjednostavniji način deljenja sadržaja u operativnom sistemu Windows 7. Međutim, postoji i druga opcija: javne fascikle.

Ove fascikle su pomalo kao zajedničke kutije, kada tu kopirate datoteku ili fasciklu, one automatski postaju dostupne drugim korisnicima vašeg računara ili osobama u vašoj mreži.

Po jedna javna fascikla se nalazi u svakoj biblioteci. Primeri uključuju fascikle „Javni dokumenti“, „Javna muzika“, „Javne slike“ i „Javni video zapisi“. Deljenje javnih fascikli je podrazumevano uključeno, osim u okviru matične grupe. Više informacija o uključivanju ove opcije potražite u odeljku Deljenje datoteka sa drugom osobom.

Slika javnih fascikli
Javne fascikle su uključene u Windows biblioteke.

Možda se pitate: „Zašto bi uopšte trebalo da koristim javne fascikle?“

Javne fascikle su praktične ukoliko želite da privremeno delite dokument ili datoteku sa nekoliko osoba. Takođe, predstavljaju praktičan način za praćenje toga šta delite sa drugima; ako se nalazi u fascikli, deli se.

Nedostaci? Ne možete ograničiti korisnike da vide samo neke datoteke u javnoj fascikli. Videće sve ili ništa. Takođe, ne možete da podesite dozvole. Međutim, ukoliko vam ovi faktori nisu bitni, javne fascikle pružaju praktičan i drugačiji način deljenja.Potrebna vam je dodatna pomoć?