Najčešća pitanja o zlonamernom softveru

Evo odgovora na neka uobičajena pitanja o zlonamernom softveru.

Šta je virus?

Računarski virusi su programi koji su namerno osmišljeni tako da ometaju rad računara, beleže, oštećuju ili brišu podatke ili inficiraju druge računare na Internetu. Virusi često usporavaju rad računara i time izazivaju druge probleme.

Šta je špijunski softver?

Špijunski softver je softver koji može da se instalira na računaru bez vaše dozvole i da vam pri tom ne prikaže odgovarajuće obaveštenje niti pruži odgovarajuću kontrolu. Špijunski softver možda neće pokazati simptome kada zarazi računar, ali mnogi zlonamerni ili neželjeni programi mogu uticati na način funkcionisanja računara. Na primer, špijunski softver može da nadgleda ponašanje na mreži ili prikuplja informacije o vama, menja postavke na računaru ili usporava njegov rad.

U čemu je razlika između virusa, špijunskog softvera i drugog potencijalno štetnog softvera?

Virusi i špijunski softver se instaliraju na računaru bez vašeg znanja i mogu da budu nametljivi i štetni. Pored toga, mogu da prikupljaju informacije sa računara, oštećuju ih ili brišu. Mogu i negativno da utiču na performanse računara.

Glavna razlika između virusa i špijunskog softvera jeste u načinu ponašanja na računaru. Virusi, poput živih organizama, žele da zaraze računar, namnože se i zatim se prošire na što više moguće drugih računara. Za razliku od njih, špijunski softver više liči na krticu jer želi da se nastani u računaru, ostane tamo što je duže moguće i šalje vredne informacije o njemu spoljnom izvoru.

Odakle potiču virusi, špijunski softver i drugi potencijalno neželjeni softver?

Neželjeni softver, kao i viruse, mogu da instaliraju Veb lokacije ili programi koje preuzmete ili instalirate sa CD-a, DVD-a, spoljnog čvrstog diska ili uređaja. Špijunski softver se najčešće instalira preko besplatnog softvera, kao što su programi deljenja datoteka, čuvari ekrana ili trake sa alatkama za pretragu.

Da li mogu da dobijem zlonamerni softver, a da to ne primetim?

Da, neki zlonamerni softver se može instalirati sa Veb lokacija preko ugrađenih skripti ili programa sa Veb stranica. Nekim zlonamernim programima je potrebna vaša pomoć da bi se instalirali. Takvi programi koriste Veb iskačuće prozore ili besplatan softver koji od vas traži da prihvatite datoteku za preuzimanje. Međutim, ako ažurirate Microsoft Windows i ne snižavate bezbednosne postavke, možete znatno da umanjite verovatnoću da dođe do zaraze.

Zašto je važno pregledati ugovore o licenciranju pre instaliranja softvera?

Kada posetite neku Veb lokaciju, nemojte automatski prihvatati da preuzmete sve što vam ona nudi. Ako odlučite da preuzmete besplatan softver, kao što su programi deljenja datoteka ili čuvari ekrana, pažljivo pročitajte ugovor o licenciranju. Potražite klauzule u kojima se kaže da morate da prihvatite oglašavanje i iskačuće prozore od tog preduzeća ili da će softver slati određene informacije izdavaču softvera.

Po čemu se razlikuju Microsoft Security Essentials i Windows zaštitnik?

Microsoft Security Essentials je antimalver softver, što znači da je osmišljen sa ciljem da otkriva veliki broj zlonamernih programa, uključujući viruse, špijunski softver i drugi potencijalno neželjeni softver, i štiti računar od njih. Windows zaštitnik, koji se automatski instalira uz operativni sistem Windows, jeste softver koji otkriva i zaustavlja špijunski softver. Da biste saznali nešto više o Windows zaštitniku, posetite Veb lokaciju Windows zaštitnika.

Zašto Microsoft Security Essentials ne otkriva kolačiće?

Kolačići su male tekstualne datoteke koje Veb lokacije postavljaju na računar radi čuvanja informacija o vama i vašim postavkama. Veb lokacije koriste kolačiće da bi vam ponudile personalizovano iskustvo i prikupile informacije o upotrebi Veb lokacije. Microsoft Security Essentials ne otkriva kolačiće jer ne smatra da ugrožavaju vašu privatnost ili bezbednost računara. Većina Internet pregledača vam omogućava da blokirate kolačiće. Za informacije o blokiranju kolačića u programu Windows Internet Explorer, pogledajte Blokiranje ili dozvoljavanje kolačića.