Originalni Windows

Ovaj članak se odnosi na različite verzije Windows softvera isključujući onu koju koristite.

Saznajte više o vašoj verziji

Osnovni podaci o originalnom operativnom sistemu Windows

Originalni Windows objavljuje i pravilno licencira korporacija Microsoft uz podršku koju pruža Microsoft ili pouzdani partner. Samo korisnici originalnog operativnog sistema Windows imaju pristup svim opcionim ispravkama i preuzimanjima koje obezbeđuje Microsoft i čiji je cilj da vam omoguće da na najbolji način koristite računar.

Kakva je veza između aktivacije i originalnog operativnog sistema Windows?

Prilikom aktivacije, šifra proizvoda se uparuje sa konfiguracijom hardvera i omogućava vam da potvrdite da se vaš primerak operativnog sistema Windows ne koristi na većem broju računara od onog koji je dozvoljen Uslovima licenciranja za Microsoft softver. Uglavnom je potrebno da Windows aktivirate samo jednom ukoliko ne pravite značajne hardverske izmene.

Međutim, provera originalnosti operativnog sistema Windows je ciklični proces u kom se proverava šifra proizvoda kako ona ne bi bila blokirana ili korišćena na hardveru koji se značajno razlikuje od onog na kom je OS Windows aktiviran.

Provera originalnosti, odnosno valjanosti, obavlja se kada računar pokuša da preuzme opcionalne ispravke od korporacije Microsoft. Na primer, ako vaš računar preuzme ispravke, Windows proverava valjanost šifre proizvoda. Ako je provera uspešna, primerak OS Windows na vašem računaru je originalan i to vam omogućava da primate najnovije ispravke koje obezbeđuje Microsoft. Ako nije usprešna, primerak OS Windows na vašem računaru nije originalan.

Kako da znam da li koristim originalni Windows?

Najbolji način da budete sigurni u originalnost je da kupite Windows ili računar sa prethodno instaliranim operativnim sistemom Windows direktno od korporacije Microsoft ili od lokalnog ili prodavca na mreži kog poznajete i kom verujete.

Da biste videli druge načine za proveru originalnosti operativnog sistema Windows koji koristite, posetite stranicu Na šta obratiti pažnju na veb-lokaciji Microsoft How to Tell .

Nabavite najbolji Windows do sada

Tokom ograničenog perioda možete da nabavite besplatnu nadogradnju* na Windows 10.

Saznajte više
Windows uređaj koji radi pod operativnim sistemom Windows 10