Originalni Windows

Ovaj članak se odnosi na različite verzije Windows softvera isključujući onu koju koristite.

Saznajte više o vašoj verziji

Šta je provera valjanosti i kako radi?

Provera valjanosti je proces na mreži koji proverava da li je vaš primerak operativnog sistema Windows originalan i da li je došlo do oštećenja, brisanja ili uklanjanja kritičnih Windows datoteka za licenciranje. Traje samo nekoliko minuta i omogućava korporaciji Microsoft da kreira podudaranje između hardverskog profila vašeg računara i šifre proizvoda od 25 znakova, koja se najčešće nalazi na Certifikatu o autentičnosti. Ovo podudaranje se anonimno arhivira tako da se može proveriti u budućim aktivacijama i pokušajima provere valjanosti, a proverava da li se Windows šifra proizvoda instaliranog na vašem računaru podudara sa originalnom Windows šifrom proizvoda koju ste kupili. Na ovaj način provera valjanosti pomaže da šifru proizvoda ne koristi druga osoba na zlonameran način, kao što je aktiviranje prevarantske ili lažne kopije operativnog sistema Windows. Microsoftmože da zatraži da proverite valjanost nakon aktivacije operativnog sistema Windows, kada zahtevate preuzimanje originalnog sistema Windows sa lokacije Microsoft Download Center, ili kada tražite preuzimanje koje nije vezano za bezbednost iz usluge Windows Update. Tokom provere valjanosti, ne prikupljaju se informacije sa ličnim podacima koji se mogu identifikovati.

Kada se završi provera valjanosti, videćete veb-stranicu koja objašnjava rezultate. Na primer, ako je Windows na vašem računaru proveren i označen kao originalan, videćete stranicu o uspehu koja će potvrditi da je Windows originalan. Međutim, ako Windows na vašem računaru ne prođe proveru originalnosti, veb-stranica koja se pojavljuje pruža informacije o problemu koji je doveo do neuspeha, uključujući verovatne scenarije koji dovode do neuspeha provere valjanosti, kao i prilagođena rešenja. Takođe ćete videti posebne ponude od korporacije Microsoft za kupovinu originalnog operativnog sistema Windows ako Windows koji je instaliran na vašem računaru nije originalan.

Pored toga, može doći do izmene konfiguracije računara ako Windows nije originalan. Kada Windows ne prođe proveru valjanosti, na radnoj površini počinje da se pojavljuje poruka koja podseća da Windows možda nije originalan. Takođe ćete dobiti podsetnike kada se prijavite i periodično kada koristite Windows, a poster na radnoj površini će se promeniti u običnu crnu pozadinu. Možete da vratite pozadinu radne površine na omiljeni poster ili na drugu boju, ali će se ona vraćati na crnu svakih 60 minuta. Pored toga, nećete moći da primate opcionalne (nebezbednosne) ispravke sa lokacije Windows Update. Sve ovo će se dešavati sve dok vaš Windows ne postane originalan.

Napomena: kada prvi put proverite valjanost operativnog sistema Windows na svom računaru, potrebno je da preuzmete dodatne softverske komponente da bi provera valjanosti pravilno radila. Ako se otkrije da Windows na vašem računaru nije originalan, ove preuzete komponente mogu da vrate kritične Windows datoteke za licenciranje koje su možda oštećene, premeštene ili izbrisane. Ponekad će ovaj softver takođe obaviti proveru valjanosti da bi se uverio da Windows koji koristite na računaru originalan i da je ostao takav.