Šta je provera valjanosti i kako radi?

Provera valjanosti je proces na mreži koji proverava da li je vaš primerak operativnog sistema Windows originalan i da li je došlo do oštećenja, brisanja ili uklanjanja kritičnih Windows datoteka za licenciranje. Potrebno je samo nekoliko minuta i omogućeno je da Microsoft kreira podudaranje između hardverskog profila vašeg računara i šifre proizvoda od 25 znakova, koja se najčešće nalazi na Certifikatu o autentičnosti. Ovo podudaranje se anonimno arhivira tako da se može proveriti u budućim aktivacijama i pokušajima provere valjanosti, a proverava da li se Windows šifra proizvoda instaliranog na vašem računaru podudara sa originalnom Windows šifrom proizvoda koju ste kupili. Na ovaj način provera valjanosti pomaže da šifru proizvoda ne koristi druga osoba na zlonameran način, kao što je aktiviranje prevarantske ili lažne kopije operativnog sistema Windows. Microsoft može da zatraži da proverite valjanost nakon aktivacije operativnog sistema Windows, kada zahtevate preuzimanje originalnog sistema Windows sa lokacije Microsoft Download Center ili kada tražite preuzimanje koje nije vezano za bezbednost sa lokacije Windows Update. Tokom provere valjanosti, ne prikupljaju se informacije sa ličnim podacima koji se mogu identifikovati.

Napomena: Kada prvi put proverite valjanost operativnog sistema Windows 7 na svom računaru, potrebno je da preuzmete dodatne softverske komponente da bi provera valjanosti pravilno radila. Ako se otkrije da Windows na vašem računaru nije originalan, ove preuzete komponente mogu da vrate kritične Windows 7 datoteke za licenciranje koje su možda oštećene,premeštene ili izbrisane. Ponekad će ovaj softver takođe obaviti proveru valjanosti da bi se uverio da Windows 7 koji koristite na računaru originalan i da je ostao takav.

Kada se završi provera valjanosti, videćete Veb stranicu koja objašnjava rezultate. Na primer, ako je Windows na vašem računaru proveren i označen kao originalan, videćete stranicu o uspehu koja će potvrditi da je Windows originalan. Međutim, ako Windows na vašem računaru ne prođe na testu valjanosti, Veb stranica koja se pojavljuje pruža informacije o problemu koji je doveo do neuspeha, uključujući verovatne scenarije koji dovode do neuspeha provere valjanosti, kao i prilagođena rešenja. Takođe ćete videti posebne ponude od korporacije Microsoft za kupovinu originalnog operativnog sistema Windows ako Windows instaliran na vašem računaru nije originalan.

Pored toga, može doći do izmene konfiguracije računara ako Windows nije originalan. Kada Windows 7 ne prođe proveru valjanosti, na radnoj površini počinje da se pojavljuje poruka koja podseća da Windows možda nije originalan. Takođe ćete dobiti podsetnike kada se prijavite i periodično kada koristite Windows, a vaša pozadina će se promeniti u običnu crnu. Možete da vratite pozadinu radne površine na omiljenu ili na drugu boju, ali će se ona vratiti na crnu svakih 60 minuta. Pored toga, nećete moći da primate opcionalne (nebezbednosne) ispravke sa lokacije Windows Update. Sve ovo će se dešavati sve dok vaš Windows ne postane originalan. Ako ste ranije proverili valjanost operativnog sistema Windows, ali želite da pogledate prilagođena rešenja ili posebne ponude korporacije Microsoft da biste dobili originalan Windows, možete bilo kada da kliknete na dugme Odmah proveri valjanost. Provera valjanosti neće sprečiti da pristupite datotekama i neće uticati na normalan rad računara.

Više detalja o tome koje se informacije prikupljaju tokom provere valjanosti i kako se koriste možete saznati ako pogledate Izjavu o privatnosti za originalni Microsoft softver. Provera valjanosti ne prikuplja vaše ime, adresu, e-adresu ili bilo koje druge informacije pomoću kojih Microsoft može da vas identifikuje ili kontaktira.

Pored provere valjanosti na mreži, možete da posetite Veb lokaciju Kako prepoznati da biste vizuelno uporedili posebne bezbednosne funkcije svog Windows instalacionog CD-a ili DVD-a, nalepnicu sa šifrom proizvoda i/ili certifikat o autentičnosti (COA) sa onim koji se nalaze na originalnom Microsoft softveru.