Uvod

Šta je to matična grupa?

Matična grupa je grupa računara na kućnoj mreži koja može da deli datoteke i štampače. Upotreba matične grupe olakšava deljenje. Sa drugim osobama u matičnoj grupi možete da delite slike, muziku, video zapise, dokumente i štampače.

Matičnu grupu možete da zaštitite lozinkom koju možete promeniti u bilo kom trenutku. Druge osobe ne mogu da menjaju datoteke koje delite osim ako im ne date dozvolu za to.

Kada ste kreirate matičnu grupu ili joj se pridružite, birate i biblioteke koje želite da delite (na primer, „Moje slike“ ili „Moji dokumenti“). Možete da sprečite deljenje određenih datoteka ili fascikli, a kasnije možete da delite i dodatne biblioteke.

Funkcija „HomeGroup“ je dostupna u operativnim sistemima Windows 8.1, Windows RT 8.1 i Windows 7. Matičnoj grupi se možete pridružiti na računaru koji radi pod operativnim sistemom Windows RT 8.1, ali ne možete napraviti matičnu grupu ili deliti sadržaj sa njom. U operativnim sistemima Windows 7 Starter i Windows 7 Home Basic možete da se pridružite matičnoj grupi, ali ne možete da kreirate novu.

Napomene

  • Ovo uputstvo treba da vam pomogne da kreirate matičnu grupu, da joj se pridružite i da je koristite. Pošto uputstva mogu da se razlikuju za različite Windows operativne sisteme, otvorite ovo uputstvo na svakom računaru da biste videli tačno uputstvo za taj računar ili koristite birač da biste izabrali Windows operativni sistem.

  • Da biste se kretali kroz uputstvo, kliknite na svaki korak ili na dugme Dalje, prelazeći na sledeći korak tek pošto ste završili prethodni.

Potrebna vam je dodatna pomoć?

Pomoć iz zajednice

Pronađite odgovore na pitanja na forumu za Windows.

Pomoć koju obezbeđuje Microsoft

Potražite pomoć od stručnjaka za podršku putem telefona, e-pošte ili trenutnih poruka.