Kako da uklonim virus sa računara?


Evo nekoliko stvari koje možete da pokušate da uradite da biste uklonili računarski virus:

Redovno ažurirajte antivirusni program. Ako ste na računar već instalirali antivirusni program, važno je da ga redovno ažurirate. Pošto se novi virusi neprestano pišu, većina antivirusnih programa se često ažurira. Pogledajte dokumentaciju antivirusnog programa ili posetite njegovu Veb lokaciju da biste saznali kako se primaju ispravke. Budite svesni toga da neki virusi blokiraju uobičajene antivirusne Veb lokacije, tako da ne možete da posetite Veb lokaciju da biste preuzeli ispravke za antivirusni program. Ako dođe do ovoga, pitajte prodavca antivirusnog programa da li ima disk koji možete da upotrebite da biste instalirali najnovije ispravke. Možda ćete moći da kreirate ovaj disk na računaru koji nije zaražen (na primer, na računaru prijatelja).

Koristite program za skeniranje na mreži. Ako nemate instaliran antivirusni softver, posetite Veb lokaciju Dobavljači bezbednosnog softvera za Windows da biste potražili više informacija o bezbednosti i sprečavanju virusa. Neke od partnerskih lokacija nude besplatne programe za skeniranje na mreži koji će pretražiti računar u potrazi za najnovijim virusima. Ti programi za skeniranje vas neće zaštititi od dobijanja virusa, ali mogu da vam pomognu da pronađete i uklonite viruse koji se već nalaze na računaru.

Koristite alatku za uklanjanje zlonamernog softvera. Microsoft nudi alatku za uklanjanje zlonamernog softvera koja se ažurira jednom mesečno. Posetite Veb lokaciju Alatka za uklanjanje zlonamernog softvera (stranica je možda na engleskom) da biste instalirali tu alatku i saznali više o njoj. Ta alatka skenira vaš računar u potrazi za većinom novih virusa i zlonamernog softvera. Kada pokrenete alatku, dobićete izveštaj koji opisuje zlonamerni softver koji je pronađen na računaru i liste svih virusa koji su pretraživani.

Zaustavite virus koji se širi. Virusi se često kreiraju specijalno da bi preuzeli kontrolu nad računarom i slali svoje kopije sa vašeg računara na druge računare. Često možete da vidite da se ovo dešava po tome što računar radi sporo i pristupa mreži češće nego što je uobičajeno. Ako se to dešava, trebalo bi da prekinete vezu sa Internetom i mrežom (ako ste povezani). Ako ste sa Internetom povezani preko fizičke veze, isključite mrežni ili telefonski kabl iz računara. Ako ste sa Internetom povezani preko bežične veze na laptop računaru, isključite bežični adapter na računaru (tako što ćete isključiti prekidač ili ukloniti bežični adapter). Kada se prekine veza računara sa Internetom, pokrenite antivirusni program (sa diska ili softvera na računaru) da biste uklonili virus.

Ručno uklonite viruse. Ponekad se virus može ukloniti ručno. Ovo je često tehnički proces i trebalo bi da ga obavljaju samo oni korisnici računara koji imaju iskustva sa Windows registratorom i koji znaju kako se prikazuju i brišu sistemske i programske datoteke u operativnom sistemu Windows.

Prvi korak je identifikovanje virusa. Pokrenite antivirusni program da biste identifikovali ime virusa. Ako nemate antivirusni program ili ako program ne otkrije virus, i dalje možete da identifikujete virus tako što ćete pogledati kako se on ponaša. Zapišite tekst poruka ako ih virus prikaže ili temu poruke odnosno ime datoteke priložene poruci ukoliko virus primite u e-poruci. Pretražite Veb lokaciju prodavca antivirusnog programa da biste pronašli reference za određene stvari koje ste zapisali da biste pokušali da pronađete ime virusa i uputstva za njegovo uklanjanje.

Moj virus je nestao. Šta sada da radim? Kada uklonite virus, možda ćete morati da ponovo instalirate neki softver ili da vratite izgubljene informacije u prethodno stanje. Redovno pravljenje rezervnih kopija može u velikoj meri da olakša posledice napada virusa. Ako niste pravili rezervne kopije, počnite sada. Da biste saznali kako da pomognete u sprečavanju budućih napada, pogledajte odeljak Kako mogu da pomognem u zaštiti računara od virusa?Potrebna vam je dodatna pomoć?