Windows Media Player možete koristiti za kopiranje pesama sa audio CD-ova na računar. Taj proces se zove ripovanje.

Tokom procesa ripovanja, Player pravi kopiju svake pesme, skladišti je na čvrstom disku kao Windows Media Audio (WMA), MP3 ili WAV datoteku, a zatim je dodaje biblioteci programa Player. Više informacija o biblioteci programa Player potražite u odeljku Prvi koraci uz Windows Media Player.

Slika toka ripovanja
Ripovanje muzičkog CD-a

Nakon ripovanja CD kolekcije, možete koristiti Player da biste izvršili neku od sledećih radnji:

Prikaži sve

Ripovanje muzike sa CD-a

Ako Windows Media Player nije otvoren, otvoriće se u režimu „Reprodukuje se“ kada u CD jedinicu ubacite CD. Ako je biblioteka programa Player otvorena kada ubacite CD, ona će ostati otvorena. U oba režima možete ripovati CD i prilagoditi postavke ripovanja. Kliknite na dugme Prebaci se na bibliotekuSlika dugmeta „Prebaci se na biblioteku“ ili Prebaci se u režim „Reprodukuje se“Slika dugmeta „Prebaci se na režim „Reprodukuje se““ da biste se prebacili iz jednog režima u drugi.
Slika dugmeta „Ripuj CD“ u režimu „Reprodukuje se“
Kontrole ripovanja u režimu „Reprodukuje se“
Slika kontrola ripovanja
Kontrole ripovanja u režimu „Biblioteka programa Player“

Više informacija o režimu „Reprodukuje se“ i biblioteci programa Player potražite u odeljku Prvi koraci uz Windows Media Player. Više informacija o postavkama ripovanja potražite u odeljku Promena postavki za ripovanje muzike.

Da biste ripovali muziku sa CD-a, izvršite sledeće radnje:

 1. Za najbolje rezultate, uverite se da ste povezani sa Internetom pre nego što počnete.

  Ako je računar povezan sa Internetom, Player će pokušati da za zapise koje ripujete preuzme informacije o medijima iz baze podataka na mreži. Player zatim dodaje informacije u datoteke prilikom ripovanja.

  Imajte na umu da CD možete ripovati kada računar nije povezan sa Internetom. Međutim, Player neće moći da identifikuje ime CD-a, izvođača koji ga je kreirao ili imena pesama dok se ne povežete sa Internetom.

 2. Ubacite audio CD u CD jedinicu.

 3. (Opcionalno) Ako za datoteke koje će biti kreirane tokom ripovanja želite da izaberete drugi format (na primer, MP3 umesto WMA) ili brzinu protoka (na primer, 192 kb/s umesto 128 kb/s), u biblioteci programa Player, u meniju Postavke ripovanja izaberite stavku Format ili Audio kvalitet.

 4. (Opcionalno) Ako ne želite da ripujete sve pesme, u biblioteci programa Player opozovite izbor u poljima za potvrdu pored pesama koje ne želite da ripujete.

 5. U režimu „Reprodukuje se“ ili u biblioteci programa Player kliknite na dugme Ripuj CD da biste započeli ripovanje.

  Nakon ripovanja pesama, moći ćete da ih pronađete i reprodukujete u biblioteci programa Player.

  Napomena

Dodavanje ili uređivanje informacija o medijima nakon ripovanja

 1. Povežite se sa Internetom.

  Ako informacije o medijima nedostaju jer tokom ripovanja niste bili povezani sa Internetom, informacije o medijima za numere koje ste upravo ripovali obično se pojavljuju ubrzo po povezivanju sa Internetom. Ako se informacije ne pojave ili nisu tačne, nastavite sa sledećim koracima da biste dodali ili uredili informacije. Ako nemate pristup Internetu, možete ručno da uredite informacije o medijima.

 2. Kliknite na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izaberite stavku Svi programi, a zatim izaberite stavku Windows Media Player.
  Ako je Player trenutno otvoren i nalazite se u režimu „Reprodukuje se“, u gornjem desnom uglu programa Player kliknite na dugme Prebaci se na bibliotekuSlika dugmeta „Prebaci se na biblioteku“.
 3. U biblioteci programa Player potražite album koji ste upravo ripovali.

 4. Kliknite desnim tasterom miša na album i izaberite stavku Pronađi informacije o albumu.

 5. Ako dobijete poruku o grešci koja kaže da morate da promenite postavke privatnosti, uradite sledeće:

  1. U meniju Organizovanje izaberite stavku Opcije, a zatim izaberite karticu Privatnost.

  2. Potvrdite izbor u polju za potvrdu Ažuriraj muzičke datoteke preuzimanjem informacija o medijima sa Interneta.

  3. Ponovite korake 3 i 4.

 6. Izvršite jednu od sledećih radnji:

  • Ako se u rezultatima pretrage pojave odgovarajuće informacije o albumu ili izvođaču, izaberite odgovarajuću stavku i sledite uputstva na stranici da biste automatski ažurirali omot albuma i informacije o medijima. Ako se u rezultatima pretrage ne pojave odgovarajuće informacije o albumu, sledite uputstva na stranici da biste ponovili pretragu koristeći druge kriterijume ili da biste ručno dodali informacije o medijima.

  • U slučaju da se odgovarajuće informacije o albumu pojave sa opštom muzičkom ikonom prikazanom na mestu omota albuma, omot albuma nije dostupan za preuzimanje.

  Više informacija o tome kako da uredite informacije o medijima potražite u odeljku Dodavanje ili uređivanje informacija o medijima u programu Windows Media Player.Potrebna vam je dodatna pomoć?