Špijunski softver: najčešća pitanja


Evo odgovora na neka uobičajena pitanja o špijunskom softveru.

Prikaži sve

Šta je špijunski softver?

Špijunski softver je softver koji se može sâm instalirati na računar, a da vam o tome ne pruži odgovarajuće obaveštenje, ne zatraži saglasnost ili kontrolu. Simptomi špijunskog softvera možda neće biti prisutni nakon što on zarazi računar, ali mnogi tipovi zlonamernog softvera ili neželjenih programa mogu uticati na način rada računara. Na primer, špijunski softver može nadgledati vaše ponašanje na mreži ili prikupljati informacije o vama (uključujući one za ličnu identifikaciju ili druge osetljive informacije), menjati postavke na računaru ili dovesti do sporog rada računara.

Kako mogu da znam da li na računaru imam špijunski ili neželjeni softver?

Verovatno imate neki oblik špijunskog softvera na računaru:

  • Ako primećujete nove trake sa alatkama, veze ili omiljene lokacije koje niste svojevoljno dodali Veb pregledaču.

  • Ako je promenjena podrazumevana matična stranica, pokazivač miša ili program za pretragu.

  • Ukoliko kada otkucate adresu određene Veb lokacije (na primer pretraživača), bez obaveštenja se otvara druga Veb lokacija.

  • Ako se pojavljuju iskačuće reklame čak i kada niste na Internetu.

  • Ukoliko računar iznenada počne da se pokreće ili radi sporo.

Možda na računaru imate špijunski softver čak i ako ne primećujete nijedan simptom. Ova vrsta softvera može prikupljati informacije o vama i vašem računaru bez vašeg znanja i saglasnosti. Pokretanje programa Windows zaštitnik pri svakom korišćenju računara može pomoći da pronađete i uklonite takav softver.

Odakle dolazi špijunski i potencijalno neželjeni softver?

Neželjeni softver mogu instalirati Veb lokacije, preuzeti programi ili program koji ste možda instalirali sa CD-a, DVD-a, spoljašnjeg čvrstog diska ili drugog prenosivog medijuma. Špijunski softver se najčešće instalira putem besplatnog softvera, kao što su programi za deljenje datoteka, čuvari ekrana ili trake sa alatkama za pretragu.

Da li špijunski softver može biti instaliran bez mog znanja?

Da, neke vrste špijunskog softvera mogu biti instalirane sa Veb lokacije pomoću ugrađene skripte ili programa na Veb stranici. Neke vrste neželjenog softvera zahtevaju vašu pomoć da bi se instalirali putem iskačućih prozora na Vebu ili besplatnog softvera koji sadrži špijunski softver. Međutim, ukoliko redovno ažurirate Windows i ne smanjujete nivo bezbednosnih postavki, šanse za zarazu špijunskim softverom možete svesti na minimum.

Kako mogu da sprečim da špijunski softver zarazi moj računar?

Pokrećite ažurni antispajver program. Windows zaštitnik, koji se isporučuje uz ovu verziju operativnog sistema Windows, sprečava instalaciju i pokretanje potencijalno neželjenog softvera i advera na računaru. On automatski može pronaći i ukloniti špijunski softver koji je možda već instaliran.

Redovno ažurirajte računar. Microsoft često izdaje bezbednosne ispravke da bi doprineo sprečavanju instaliranja špijunskog softvera bez vašeg znanja. Većina novih antivirusnih programa uključuje zaštitu od špijunskog softvera i njih takođe treba redovno da ažurirate. Preporučuje se da uključite Windows Update i da redovno ažurirate antispajver i antivirusne programe. Za više informacija pogledajte odeljak Preuzimanje bezbednosnih ispravki za Windows i Korišćenje programa Windows zaštitnik.

Pre instalacije softvera pregledajte ugovore o licenciranju. Kada posećujete Veb lokacije, nemojte automatski da pristajete na preuzimanje sadržaja koje lokacija nudi. Ako preuzimate besplatni softver, kao što su programi za deljenje datoteka ili čuvari ekrana, pažljivo pročitajte ugovor o licenciranju. Potražite odredbe u okviru kojih morate da prihvatite oglase i iskačuće prozore određenih preduzeća ili to da će softver slati određene informacije izdavaču softvera. Za više informacija posetite Veb lokaciju Windows zaštitnik.

Kako da uklonim špijunski i drugi neželjeni softver?

Najbolji način za uklanjanje špijunskog softvera je pokretanje ažurnog antispajver programa koji može da nadgleda softver koji pokušava da se instalira na računar, a može i da potraži i ukloni potencijalno neželjeni softver koji je možda već instaliran. Za više informacija o uklanjanju špijunskog softvera i drugog neželjenog softvera pogledajte odeljke Korišćenje programa Windows zaštitnik i Uklanjanje špijunskog softvera sa računara.Potrebna vam je dodatna pomoć?