Saveti za rešavanje uobičajenih problema sa upravljačkim programima


Kada hardver koji je instaliran ili povezan sa računarom ne funkcioniše ispravno, najčešći uzrok za to jeste problem sa upravljačkim programom. Hardver i uređaji zahtevaju da upravljački programi funkcionišu ispravno sa računarom.

Slede rešenja za neke uobičajene probleme sa upravljačkim programima.

Pored toga, možete pokušati da pokrenete alatku za rešavanje problema da biste dijagnostikovali i rešili uobičajene probleme sa hardverom i uređajima.

Pokretanje alatke za rešavanje problema sa hardverom i uređajima

 1. Kliknite na ovo dugme:

  Slika dugmeta „Popravi“

  Reši ovaj problem

 2. Kliknite na dugme Pokreni i pratite korake u čarobnjaku.

Prikaži sve

Upravo sam instalirao novi hardverski uređaj i on ne funkcioniše ispravno.

Postoji nekoliko stvari koje možete pokušati da uradite:

 • Uverite se da je hardverski uređaj kompatibilan sa računarom i verzijom operativnog sistema Windows. Ako uređaj nije kompatibilan, moraćete da pronađete odgovarajući upravljački program. Pogledajte informacije koje ste dobili uz uređaj. Uređaj možete i da potražite na Veb lokaciji Windows 7 centar za kompatibilnost. Ova Veb lokacija sadrži opsežnu listu računara i uređaja čiji je rad sa operativnim sistemom Windows 7 testiran.

 • Za mnoge uređaje potrebni su posebni upravljački programi da bi ispravno funkcionisali. Uverite se da ste instalirali sve diskove sa softverom koje ste dobili uz uređaj.

 • Ponovo pokrenite računar. Ponovno pokretanje računara može biti neophodno ako upravljački program to zahteva ili ako upravljački program nije ispravno instaliran.

 • Ako je u pitanju USB (univerzalna serijska magistrala) uređaj, iskopčajte ga, a zatim ga priključite u drugi USB port. Windows bi trebalo da otkrije uređaj i instalira upravljačke programe, a obavestiće vas ako upravljački programi uređaja nisu ispravno instalirani.

 • Ažurirani upravljački programi mogu biti dostupni putem usluge Windows Update. Kada proveravate uslugu Windows Update, izaberite stavku Prikaz dostupnih ispravki da biste ustanovili da li je ažurirani upravljački program dostupan za vaš uređaj. Više informacija potražite u članku Ažuriranje upravljačkog programa za hardver koji ne funkcioniše ispravno.

Upravo sam instalirao nove upravljačke programe za hardver sa lokacije Windows Update i želim da se uverim da ću dobijati buduće ispravke.

Važno je da podesite Windows da automatski preuzima i instalira ispravke. Međutim, čak i ako je usluga Windows Update podešena da automatski instalira važne ispravke za računar, možda nije podešena da instalira sve ažurirane upravljačke programe koje pronađe za hardver. Da biste automatski dobijali dostupne ispravke upravljačkih programa za hardver, podesite Windows da instalira preporučene ispravke.

Podešavanje operativnog sistema Windows da instalira preporučene ispravke

 1. Otvorite Windows Update tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“. U polju za pretragu otkucajte termin Update, a zatim sa liste rezultata izaberite stavku Windows Update.

 2. U levom oknu kliknite na dugme Promeni postavke.

 3. U okviru Važne ispravke, sa liste izaberite neku stavku.

  Slika opcija za automatsku instalaciju usluge Windows Update
  Možete odlučiti koje ispravke će se automatski preuzimati i instalirati.
 4. U okviru Preporučene ispravke potvrdite izbor u polju za potvrdu Dostavljaj mi preporučene ispravke na isti način na koji dobijam važne ispravke, a zatim kliknite na dugme U redu. Obavezna dozvola administratora Ako vam bude zatražena administratorska lozinka ili njena potvrda, otkucajte lozinku ili je potvrdite.

  Pored toga, svim korisnicima računara možete dozvoliti da instaliraju ispravke tako što ćete potvrditi izbor u polju za potvrdu Dozvoli svim korisnicima da instaliraju ispravke na ovom računaru.

Više informacija potražite u člancima Razumevanje automatskog ažuriranja operativnog sistema Windows i Automatsko preuzimanje preporučenih upravljačkih programa za uređaje.

Napomena

 • Windows možete podesiti da automatski instalira važne i preporučene ispravke ili samo važne ispravke. Opcionalne ispravke se ne preuzimaju niti instaliraju automatski. Da biste pronašli sve dostupne ispravke za svoje uređaje, povremeno proveravajte da li u okviru usluge Windows Update postoje opcionalne ispravke.

Uređaj je radio, ali sada ne radi.

Postoji nekoliko stvari koje možete pokušati da uradite:

 • Ažurirani upravljački programi mogu biti dostupni putem usluge Windows Update. Kada proveravate uslugu Windows Update, izaberite stavku Prikaz dostupnih ispravki da biste ustanovili da li je ažurirani upravljački program dostupan za uređaj. Više informacija potražite u članku Instaliranje ispravki za Windows.

 • Ako ne možete da pronađete novi upravljački program pomoću usluge Windows Update ili na Veb lokaciji proizvođača, pokušajte ponovo da instalirate softver koji ste dobili uz uređaj, a koji možda sadrži upravljačke programe.

  Više informacija potražite u članku Ažuriranje upravljačkog programa za hardver koji ne funkcioniše ispravno.

Ne mogu da se povežem sa Internetom da bih ažurirao upravljačke programe.

Problemi sa Internet vezom najčešće su prouzrokovani isključenim kablovima odnosno ruterima ili modemima koji ne rade ispravno. Informacije o tome kako da otklonite ove uobičajene probleme potražite u članku Zašto ne mogu da se povežem sa Internetom?