Rešavanje problema u operativnom sistemu WindowsOpcija „Rešavanje problema“ na kontrolnoj tabli sadrži nekoliko programa za rešavanje problema koji automatski mogu otkloniti neke uobičajene probleme sa računarom, kao što su problemi sa umrežavanjem, hardverom i uređajima, korišćenjem Veba i kompatibilnošću programa.

Iako alatke za rešavanje problema nisu dizajnirane za otklanjanje svih problema, veoma je korisno da prvo pokušate da upotrebite njih, jer često vam mogu uštedeti vreme i trud.

Otvorite opciju „Rešavanje problema“ tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izabrati stavku Kontrolna tabla, a zatim u odeljku Sistem i bezbednost izabrati stavku Pronalaženje i rešavanje problema.

Slika alatke za rešavanje problema sa štampačem
Alatke za rešavanje problema mogu pronaći i otkloniti mnoštvo uobičajenih problema

Kada pokrenete alatku za rešavanje problema, ona vam može postaviti neka pitanja ili uspostaviti početne vrednosti uobičajenih postavki dok radi na otklanjanju problema. Ako alatka za rešavanje problema otkloni problem, možete je zatvoriti. Ako ne uspe da otkloni problem, možete prikazati nekoliko mogućnosti koje će vas uputiti da na mreži pokušate da pronađete odgovor. U oba slučaja, uvek možete prikazati kompletnu listu napravljenih promena.

Napomene

  • Ako u alatki za rešavanje problema kliknete na vezu Više opcija, a zatim opozovete izbor u polju za potvrdu Automatski primeni popravke, alatka za rešavanje problema će prikazati listu popravki sa koje možete izvršiti izbor ako se pronađu neki problemi.

  • Windows sadrži nekoliko alatki za rešavanje problema, a dodatne će biti dostupne na mreži ako u dnu prozora Rešavanje problema potvrdite izbor u polju za potvrdu Preuzmi najnovije alatke za rešavanje problema sa usluge na mreži za rešavanje problema sa operativnim sistemom Windows. (Zavisno od sistemskih postavki ono može biti zamenjeno okvirom Da li želite najnoviji sadržaj za rešavanje problema?. Ako želite, kliknite na dugme Da da biste pristupili alatkama za rešavanje problema na mreži.)