Ažuriranje upravljačkog programa za hardver koji ne funkcioniše ispravno


Ako imate hardverski uređaj koji ne funkcioniše ispravno sa računarom, verovatno vam je potreban ažurirani upravljački program. Postoje tri načina za ažuriranje upravljačkog programa:

 • Upotreba funkcije Windows Update. Možda ćete morati da podesite funkciju Windows Update da automatski preuzima i instalira preporučene ispravke.

 • Instalacija softvera proizvođača uređaja. Na primer, ako ste uz uređaj dobili disk, taj disk možda sadrži softver koji instalira upravljački program za uređaj.

 • Samostalno preuzimanje i ažuriranje upravljačkog programa. Koristite ovaj metod da biste instalirali upravljački program koji ste preuzeli sa Veb lokacije proizvođača. Uradite ovo ako funkcija Windows Update ne može da pronađe upravljački program za uređaj, a uz uređaj niste dobili softver koji instalira upravljački program.

Prikaži sve

Ažuriranje upravljačkih programa pomoću usluge Windows Update

Funkciju Windows Update možete da proverite u bilo kom trenutku da biste videli da li je pronašla ažurirane upravljačke programe za hardver, posebno ako ste nedavno instalirali nov uređaj. Zatim možete da instalirate ažurirane upravljačke programe. Evo na koji način:

 1. Otvorite Windows Update tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“. U polju za pretragu otkucajte termin Update, a zatim sa liste rezultata izaberite stavku Windows Update.

 2. U levom oknu izaberite stavku Proveri da li postoje ispravke.

  Ako ima dostupnih ispravki, kliknite na veze da biste videli više informacija o svakoj ispravci. Funkcija Windows Update vam govori da li je ispravka preporučena ili opcionalna. Svaki tip ispravke može da obuhvata upravljačke programe. Više informacija potražite u odeljku Razumevanje automatskog ažuriranja operativnog sistema Windows.

 3. Na stranici Izbor ispravki koje želite da instalirate potražite ispravke za hardverske uređaje, potvrdite izbor u polju za potvrdu za svaki upravljački program koji želite da instalirate, a zatim kliknite na dugme U redu.

  Možda neće biti dostupna nijedna ispravka upravljačkog programa.

 4. Na stranici Windows Update kliknite na dugme Instaliraj ispravke Obavezna dozvola administratora Ako vam bude zatražena administratorska lozinka ili njena potvrda, otkucajte lozinku ili je potvrdite..

  Napomene

  • Neke ispravke zahtevaju da ponovo pokrenete računar.

  • Funkcija Windows Update će vam reći da li su ispravke uspešno instalirane.

Podešavanje operativnog sistema Windows da instalira preporučene ispravke

Da biste preuzeli sve dostupne ispravke upravljačkih programa za hardver, podesite Windows da instalira preporučene ispravke. Windows možete da podesite da automatski instalira važne i preporučene ispravke ili samo važne ispravke. Opcionalne ispravke ne preuzimaju se niti instaliraju automatski. Da biste dobili sve dostupne ispravke za uređaje, povremeno proveravajte funkciju Windows Update u potrazi za opcionalnim ispravkama. Više informacija potražite u odeljku Razumevanje automatskog ažuriranja operativnog sistema Windows.

 1. Otvorite Windows Update tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“. U polju za pretragu otkucajte termin Update, a zatim sa liste rezultata izaberite stavku Windows Update.

 2. U levom oknu izaberite stavku Promeni postavke.

 3. U okviru Važne ispravke izaberite stavku sa liste.

  Slika opcija za automatsku instalaciju programa Windows Update
  Možete da odlučite koje će se ispravke automatski preuzimati i instalirati.
 4. U okviru Preporučene ispravke potvrdite izbor u polju za potvrdu Želim da dobijam preporučene ispravke na isti način na koji dobijam važne ispravke, a zatim kliknite na dugme U redu. Obavezna dozvola administratora Ako vam bude zatražena administratorska lozinka ili njena potvrda, otkucajte lozinku ili je potvrdite.

  Takođe možete dozvoliti svim korisnicima računara da instaliraju ispravke tako što ćete potvrditi izbor u polju za potvrdu Dozvoli svim korisnicima da instaliraju ispravke na ovom računaru.

Samostalno preuzimanje i ažuriranje upravljačkog programa

Najbolje je da pustite da Windows automatski instalira upravljačke programe uređaja. Međutim, ako Windows ne može da pronađe upravljački program za uređaj, a uz uređaj niste dobili softver upravljačkog programa, možete da potražite upravljački program na Veb lokaciji proizvođača. Ispravke upravljačkih programa često su dostupne u odeljku za podršku na takvim lokacijama.

Kada pronađete ažurirani upravljački program, sledite uputstva za instalaciju na Veb lokaciji. Većina upravljačkih programa se samostalno instalira – kada ih preuzmete, obično samo kliknete dvaput na datoteku da biste započeli instalaciju, a zatim se upravljački program instalira na računaru.

Neki uređaji imaju upravljačke programe koje morate sami da instalirate. Ako preuzmete upravljački program koji se ne instalira samostalno, sledite ove korake:

Morate da budete prijavljeni kao administrator da biste izvršili ove korake.

 1. Otvorite upravljač uređajima tako što cete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izabrati stavku Kontrolna tabla, izabrati stavku Sistem i bezbednost, a zatim u odeljku Sistem kliknuti na dugme Upravljač uređajima. Obavezna dozvola administratora Ako vam bude zatražena administratorska lozinka ili njena potvrda, otkucajte lozinku ili je potvrdite.

 2. Na listi kategorija hardvera pronađite uređaj koji želite da ažurirate, a zatim kliknite dvaput na ime uređaja.

 3. Izaberite karticu Upravljački program, kliknite na dugme Ažuriraj upravljački program, a zatim sledite uputstva. Obavezna dozvola administratora Ako vam bude zatražena administratorska lozinka ili njena potvrda, otkucajte lozinku ili je potvrdite.

Napomene

 • Informacije o štampaču nisu uključene u upravljač uređajima. Da biste pogledali da li je štampač instaliran ili da biste ručno ažurirali upravljačke programe štampača, otvorite opciju „Uređaji i štampači“. Više informacija potražite u odeljku Instaliranje štampača.

 • Da biste saznali da li je vaš hardver (ili hardver koji planirate da kupite) kompatibilan sa ovom verzijom operativnog sistema Windows, idite na Veb lokaciju Windows Centar za kompatibilnost. Ova Veb lokacija sadrži opsežnu listu uređaja za koje je testirano da funkcionišu sa ovom verzijom operativnog sistema Windows.Potrebna vam je dodatna pomoć?