Indeks Windows iskustva je mera koja vam govori koliko dobro funkcioniše vaš računar u operativnom sistemu Windows i koristi osnovni rezultat za ocenjivanje iskustva koje možete da očekujete. Viši osnovni rezultat obično znači da će računar biti brži i efikasniji u odazivu nego računar sa nižim osnovnim rezultatom.

Vrednost indeksa Windows iskustva za opciju „Informacije o performansama i alatke“
Vrednost indeksa Windows iskustva za opciju „Informacije o performansama i alatke“

Svaki hardverski deo računara će dobiti svoj rezultat zvani podrezultat. Ukupni osnovni rezultat vašeg računara se određuje na osnovu najnižeg pojedinačnog podrezultata, umesto na osnovu proseka svih rezultata. Možete prikazati podrezultate da biste videli kako radi hardver koji vas najviše zanima, što vam može pomoći pri odluci o nadogradnji nekih delova računara.

Prikaz osnovnih rezultata vašeg računara

  1. Otvorite odeljak „Informacije i alatke za performanse“ tako što ćete prstom brzo prevući sa desne ivice ekrana, dodirnuti stavku Pretraga (odnosno, ako koristite miš, tako što ćete ga postaviti u gornji desni ugao ekrana, pomerajući pokazivač miša nadole i izabrati stavku Pretraga), u polje za pretragu uneti termin Informacije i alatke za performanse, izabrati stavku Postavke, a zatim stavku Informacije i alatke za performanse.

  2. Prikaz osnovnog rezultata i podrezultata indeksa Windows iskustva računara. Ako ste nedavno nadogradili vaš hardver i želite da saznate da li su se rezultati promenili tapnite ili kliknite na opciju Ponovo pokreni procenu. Potrebna je administratorska dozvola Možda će vam biti zatraženo da unesete administratorsku lozinku ili da potvrdite izbor.

    Ako ne vidite podrezultate i osnovni rezultat tapnite ili kliknite na opciju Oceni ovaj računar. Potrebna je administratorska dozvola Možda će vam biti zatraženo da unesete administratorsku lozinku ili da potvrdite izbor.

Napomena

  • Osnovni rezultat indeksa Windows iskustva je obično u opsegu od 1.0 do 7.9. Međutim, ako računar ima 64-bitni procesor i 4 GB ili manje radne memorije (RAM), onda će podrezultat radne memorije (RAM) računara najviše biti 5.9. To znači da će celokupan osnovni rezultat biti ograničen na 5.9.

Ako vaše osnovne rezultate ili podrezultate nije moguće ažurirati

Sledeći uslovi mogu sprečiti sistem Windows od ažuriranja indeksa Windows iskustva:

  • Radi na napajanju pomoću baterija.‌ Sistem Windows automatski pokušava da štedi energiju kada radi samo pomoću baterija. Zato, ako vaš računar radi na napajanju pomoću baterija, procena rada neće odražavati istinite sposobnosti. Priključite računar, a zatim ponovo pokrenite procenu.

  • Nema dovoljno slobodnog prostora na disku. Kada izvršite procenu vašeg računara, indeks Windows iskustva kreira probnu datoteku na vašem čvrstom disku. Ako nema dovoljno slobodnog prostora za kreiranje probne datoteke procena ne može biti dovršena. Možete da koristite alatku za čišćenje diska da biste oslobodili prostor. Više informacija potražite u članku Brisanje datoteka pomoću alatke „Čišćenje diska“.

  • Procena je već pokrenuta. Ako ste već pokrenuli procenu indeksa Windows iskustva vaši rezultati ne mogu biti ažurirani.

  • Video upravljački program je stariji. Ako računar koristi stariju verziju video upravljačkog programa, moguće je da vaši rezultati neće biti ažurirani.

  • Nema podrške za multimediju. Ako računar nema podršku za multimediju vaši rezultati se ne mogu ažurirati.
Potrebna vam je dodatna pomoć?