Windows RT 8.1: najčešća pitanja

Windows RT 8.1 je novi operativni sistem zasnovan na sistemu Windows i optimizovan za tanke i lagane računare koji imaju produženo trajanje baterije i dizajnirani su za život u pokretu. Windows RT 8.1 može da pokreće samo ugrađene aplikacije i aplikacije koje ste preuzeli iz Windows prodavnice. Windows Update automatski ažurira računar kada se pojave nove ispravke, dok Windows zaštitnik pruža zaštitu od najnovijih virusa i malvera.

Prikaži sve

Kako da nabavim Windows RT 8.1?

Ako već imate računar ili tablet isporučen sa instaliranim operativnim sistemom Windows RT, tada možete da dobijete besplatno ažuriranje na Windows RT 8.1 iz Windows prodavnice. Windows RT 8.1 možete da instalirate samo na računare ili tablete koji već koriste Windows RT.

Da li mogu da instaliram Windows RT 8.1 na bilo koji računar?

Ne, Windows RT 8.1 možete da nabavite jedino tako što ćete ažurirati računar ili tablet na kome je prethodno instaliran Windows RT.

U čemu je razlika između operativnih sistema Windows RT 8.1 i Windows 8.1?

Windows RT 8.1 sadrži veliki broj funkcija koje ima i Windows 8.1, ali je osmišljen za tanke i lagane računare koji koriste ARM procesore. Neke od funkcija koje imaju i Windows 8.1 i Windows RT 8.1 su:

 • Agilan i intuitivan interfejs koji se jednostavno koristi i lako se prilagođava

 • Ugrađene aplikacije, na primer „Pošta“, „Kalendar“, „Fotografije“ i OneDrive uz još mnogo aplikacija dostupnih u Windows prodavnici

 • Internet Explorer 11 za brzo i intuitivno surfovanje.

 • Dizajnirani za upravljanje dodirom, što omogućava potpuno novi vid interakcije sa operativnim sistemom Windows

 • Dizajnirani za kontrolu mišem i tastaturom, tako da možete da budete produktivni onoliko koliko je to potrebno

Windows RT 8.1 obezbeđuje i neke drugačije funkcije:

 • Windows Update i Windows zaštitnik su uvek uključeni i ažurirani, pa je računar bolje zaštićen.

 • BitLocker tehnologija obezbeđuje poboljšanu zaštitu podataka kako bi vaše informacije bile bezbednije.

 • Svi Windows RT 8.1 računari koriste InstantGo da bi se trenutno uključivali i držali pločice i druge usluge na mreži ažurnima, čak i kad je ekran isključen (ne podržavaju svi Windows 8.1 računari InstantGo).

 • Isporučuje se uz Office 2013 RT, koji sadrži verzije programa Word, Excel, PowerPoint, OneNote i Outlook. Više informacija potražite na stranici proizvoda Office 2013 RT.

Neke funkcije nisu uključene u operativni sistem Windows RT 8.1:

 • Windows Media Player

 • Windows Media Center

 • Kreiranje matične grupe (možete da se pridružite postojećoj matičnoj grupi, ali ne možete da kreirate novu)

 • Mogućnost povezivanja sa Windows RT 8.1 računarom sa drugog računara koji koristi opciju „Udaljena radna površina“

 • Pridruživanje domenu

Windows RT 8.1 vam omogućava da instalirate aplikacije direktno iz Windows prodavnice, ali ne možete da instalirate aplikacije na radnoj površini koje ste koristili u prethodnim verzijama operativnog sistema Windows.

Možete da instalirate samo štampače, miševe, tastature i ostale uređaje koji imaju logotip „Dizajnirano za Windows RT“. Više informacija potražite u temi pomoći Windows RT: odricanje odgovornosti.

Koje su to aplikacije koje se dobijaju uz Windows RT 8.1?

Windows RT 8.1 se isporučuje uz nekoliko ugrađenih aplikacija kao što su „Pošta“, „Osobe“, „Fotografije“, „Muzika“, „Video“ i još mnogo toga.

Windows RT 8.1 opremljen je i sistemom Office 2013 RT, koji sadrži verzije aplikacija Word, Excel, PowerPoint, OneNote i Outlook za računare koje su optimizovane za kontrolu dodirom. Neke funkcije i proizvodi nisu podržani. Više informacija potražite na stranici proizvoda Office 2013 RT.

Gde mogu da saznam više o sistemu Office u operativnom sistemu Windows RT i Windows RT 8.1?

Microsoft Office Home & Student 2013 RT je uključen u operativni sistem Windows RT, a Office 2013 RT u operativni sistem Windows RT 8.1. Oba sadrže verzije programa Word, PowerPoint, Excel i OneNote za računare koje su optimizovane za kontrolu dodirom, dok Office 2013 RT uključuje i Outlook. Neke funkcije i programi nisu podržani. Više informacija potražite na stranici proizvoda Office 2013 RT.

Koji periferni uređaji rade sa operativnim sistemom Windows RT 8.1?

Windows RT 8.1 je kompatibilan samo sa štampačima, miševima, tastaturama, zvučnicima i ostalim uređajima koji imaju logotip „Dizajnirano za Windows RT“. Ovi uređaji rade čim se otpakuju – ne postoje upravljački programi. Neki stariji uređaji možda neće funkcionisati sa operativnim sistemom Windows RT 8.1. Da biste proverili šta je kompatibilno, posetite Windows centar za kompatibilnost.

Kako da podesim Windows RT 8.1 računar?

Informacije o kretanju kroz datoteke, personalizovanju računara, dodavanju prijatelja i omiljenih lokacija, kao i preuzimanju željenih aplikacija potražite u članku Podrška za Windows.

Kako mogu da personalizujem Windows RT 8.1 računar?

Postoji mnogo načina na koje možete da personalizujete Windows RT 8.1 računar. Možete da prilagodite početni ekran, promenite boje, podesite lozinku u vidu slike, dodate jezike, sinhronizujete omiljene stavke i postavke na više računara, kao i da okupite sve prijatelje, kontakte, e-poruke i fotografije na jednom mestu. Više informacija potražite u članku Personalizacija računara.

Da li treba da isključujem Windows RT 8.1 računar?

Ne, zaista nema potrebe da isključujete računar. Za većinu laptop i tablet računara, stanje spavanja je podrazumevano stanje prilikom isključivanja. Kada je računar u stanju spavanja, koristiće jako malo napajanja, brže će se pokretati i moći ćete odmah da nastavite tamo gde ste stali. Više informacija potražite u članku Isključivanje, prelazak u stanje spavanja ili stanje hibernacije

Koliko mi je slobodnog prostora potrebno za ažuriranje na Windows RT 8.1?

Potrebno je 2250 MB slobodnog prostora na čvrstom disku da biste izvršili ažuriranje na Windows RT 8.1.

Kako da oslobodim prostor na disku Windows RT 8.1 PC?

Ako dobijate poruku da na računaru ponestaje prostora ili ako želite da oslobodite prostor, to možete da uradite pomoću alatke „Čišćenje diska“, deinstaliranja aplikacija, arhiviranja starih datoteka, brisanja starih tačaka vraćanja i dodavanjem prenosivog skladišta. Da biste saznali kako, pogledajte članak Saveti za oslobađanje prostora na disku na računaru.

Kako mogu da dobijem podršku za Windows RT 8.1 računar?

Posetite veb lokaciju podrške da biste videli članke i video zapise koji odgovaraju na najčešća pitanja o operativnom sistemu Windows. Ako ine pronađete ono što tražite, možete se obratiti podršci.

Potrebna vam je dodatna pomoć?