Windows RT 8.1: najčešća pitanja

Windows RT 8.1 je operativni sistem zasnovan na sistemu Windows i optimizovan za tanke i lagane računare sa produženim vekom trajanja baterije koji su osmišljeni za život u pokretu. Windows RT 8.1 pokreće samo ugrađene aplikacije ili aplikacije koje preuzmete iz Windows prodavnice. Windows Update automatski ažurira računar kada se pojave nove ispravke, dok Windows zaštitnik pruža zaštitu od najnovijih virusa i malvera.

Prikaži sve

Kako da nabavim Windows RT 8.1?

Ako već imate računar ili tablet isporučen sa instaliranim operativnim sistemom Windows RT, tada možete da dobijete besplatno ažuriranje na Windows RT 8.1 iz Windows prodavnice. Windows RT 8.1 možete da instalirate samo na računare ili tablete koji već koriste Windows RT. Računar sa operativnim sistemom Windows RT možete kupiti u prodavnicama na nekim lokacijama ili da pogledate neke od preporučenih računara sa operativnim sistemom Windows RT.

Mogu li da instaliram Windows RT 8.1 na bilo koji računar?

Ne, Windows RT 8.1 možete da nabavite jedino tako što ćete ažurirati računar ili tablet na kome je unapred instaliran Windows RT. Pogledajte neke od preporučenih računara sa operativnim sistemom Windows RT.

Koje su specifikacije Windows RT 8.1 računara?

Windows RT 8.1 računari su namenjeni za zabavu, život u pokretu i obavljanje zadataka. Oni su elegantni i tanki, imaju zaista izuzetno trajanje baterije i podržavaju kontrolu dodirom. Da biste dobili detaljne specifikacije i pronašli računar sa operativnim sistemom Windows RT 8.1 koji vam najviše odgovara, pogledajte neke od preporučenih računara sa operativnim sistemima Windows RT i Windows RT 8.1.

U čemu je razlika između operativnih sistema Windows RT 8.1 i Windows 8.1?

Windows RT 8.1 sadrži veliki broj funkcija koje ima i Windows 8.1, ali je osmišljen za tanke i lagane računare koji koriste ARM procesore. Neke od funkcija koje imaju i Windows 8.1 i Windows RT 8.1 jesu:

 • Agilan i intuitivan interfejs koji se jednostavno koristi i lako se prilagođava

 • Ugrađene aplikacije, na primer „Pošta“, „Kalendar“, „Fotografije“ i OneDrive uz još mnogo aplikacija dostupnih u Windows prodavnici

 • Internet Explorer 11, za brzo, intuitivno pregledanje

 • Dizajnirani za upravljanje dodirom, što omogućava potpuno novi vid interakcije sa operativnim sistemom Windows

 • Dizajnirani za kontrolu mišem i tastaturom, tako da možete da budete produktivni onoliko koliko je to potrebno

Windows RT 8.1 ima i neke druge funkcije:

 • Windows Update i Windows zaštitnik su uvek uključeni i ažurirani, pa je računar bolje zaštićen.

 • BitLocker tehnologija obezbeđuje poboljšanu zaštitu podataka kako bi vaše informacije bile bezbednije.

 • Svi Windows RT 8.1 koriste InstantGo da bi se trenutno uključivali i držali pločice i druge usluge na mreži ažurnima, čak i kad je ekran isključen (ne podržavaju svi Windows 8.1 računari InstantGo).

 • Isporučuje se uz Office 2013 RT, koji sadrži verzije programa Word, Excel, PowerPoint, OneNote i Outlook za računare koje su optimizovane za kontrolu dodirom. Više informacija potražite na stranici proizvoda Office 2013 RT.

Neke funkcije nisu uključene u operativni sistem Windows RT 8.1:

 • Windows Media Player

 • Windows Media Center

 • Kreiranje matične grupe (možete da se pridružite postojećoj matičnoj grupi, ali ne možete da kreirate novu)

 • Mogućnost povezivanja sa Windows RT 8.1 računarom sa drugog računara koji koristi opciju „Udaljena radna površina“

 • Pridruživanje domenu

Windows RT 8.1 vam omogućava da instalirate aplikacije direktno iz Windows prodavnice, ali ne možete da instalirate aplikacije na radnoj površini koje ste koristili u prethodnim verzijama operativnog sistema Windows.

Možete da instalirate samo štampače, miševe, tastature i ostale uređaje koji imaju logotip „Dizajnirano za Windows RT“. Više informacija potražite na stranici Poređenje operativnog sistema Windows i Odricanje odgovornosti za Windows RT.

Da li da izaberem računar sa operativnim sistemom Windows RT 8.1 ili Windows 8.1?

To zavisi od karakteristika koje tražite i načina na koji želite da koristite računar. Pomoću birača računara pronađite pravi računar ili tablet za sebe.

Koje su to aplikacije koje se dobijaju uz Windows RT 8.1?

Windows RT 8.1 se isporučuje uz nekoliko ugrađenih aplikacija kao što su „Pošta“, „Osobe“, „Fotografije“, „Muzika“, „Video“ i još mnogo toga

Windows RT 8.1 se takođe isporučuje uz Office 2013 RT, koji sadrži verzije programa Word, Excel, PowerPoint, OneNote i Outlook za računare koje su optimizovane za kontrolu dodirom. Neke funkcije i proizvodi nisu podržani. Više informacija potražite na stranici proizvoda Office 2013 RT.

Gde mogu da saznam više o sistemu Office u operativnom sistemu Windows RT i Windows RT 8.1?

Microsoft Office Home & Student 2013 RT je uključen u operativni sistem Windows RT, a Office 2013 RT u operativni sistem Windows RT 8.1. Oba sadrže verzije programa Word, PowerPoint, Excel i OneNote za računare koje su optimizovane za kontrolu dodirom, dok Office 2013 RT uključuje i Outlook. Neke funkcije i programi nisu podržani. Više informacija potražite na stranici proizvoda Office 2013 RT.

Koji periferni uređaji rade sa operativnim sistemom Windows RT 8.1?

Windows RT 8.1 je kompatibilan sa štampačima, miševima, tastaturama, zvučnicima i ostalim uređajima koji imaju logotip „Dizajnirano za Windows RT“. Ovi uređaji rade čim se otpakuju – ne postoje upravljački programi. Neki stariji uređaji možda neće funkcionisati sa operativnim sistemom Windows RT 8.1. Da biste proverili šta je kompatibilno, pogledajte Windows centar za kompatibilnost.

Kako da postavim Windows RT 8.1 računar?

Informacije o kretanju kroz datoteke, personalizovanju računara, dodavanju prijatelja i omiljenih lokacija, kao i preuzimanju željenih aplikacija potražite u članku Uputstva za prve korake.

Kako mogu da personalizujem Windows RT 8.1 računar?

Postoji mnogo načina na koje možete da personalizujete računar sa operativnim sistemom Windows RT 8.1. Možete da prilagodite početni ekran, promenite boje, podesite lozinku u vidu slike, dodate jezike, sinhronizujete omiljene stavke i postavke na više računara, kao i da okupite sve prijatelje, kontakte, e-poruke i fotografije na jednom mestu. Više informacija potražite u članku Personalizacija računara.

Treba li da ugasim Windows RT 8.1 računar?

Ne, zaista nema potrebe da isključujete računar. Za većinu laptop i tablet računara, stanje spavanja je podrazumevano stanje prilikom isključivanja. Kada je računar u stanju spavanja, koristiće jako malo napajanja, brže će se pokretati i moći ćete odmah da nastavite tamo gde ste stali. Više informacija potražite u članku Isključivanje, prelazak u stanje spavanja ili stanje hibernacije

Koliko mi je slobodnog prostora potrebno za ažuriranje na Windows RT 8.1?

Potrebno je 2250 MB slobodnog prostora na čvrstom disku da biste izvršili ažuriranje na Windows RT 8.1.

Kako da oslobodim prostor na disku Windows RT 8.1 računara?

Ako dobijate poruku da na računaru ponestaje prostora ili ako želite da oslobodite prostor, to možete da uradite pomoću alatke „Čišćenje diska“, deinstaliranja aplikacija, arhiviranja starih datoteka, brisanja starih tačaka vraćanja i dodavanjem prenosivog skladišta. Da biste saznali kako, pogledajte članak Saveti za oslobađanje prostora na disku na računaru.

Kako mogu da dobijem podršku za Windows RT 8.1 računar?

Posetite Veb lokacijupodrške da biste videli članke i video zapise koji odgovaraju na najčešća pitanja o operativnom sistemu Windows. Ako ine pronađete ono što tražite, možete se obratiti podršci.

Potrebna vam je dodatna pomoć?