Windows Update greška 800b0101


Ako dobijete Windows Update grešku 800b0101, to znači da bezbednosni certifikat za ispravku instaliranu na računaru više nije važeći. Kada Windows Update pokuša da instalira noviju ispravku, ne može to da uradi.

Alatka za spremnost ažuriranja sistema može da ispravi neke uslove koji dovode do ove greške. Da biste koristili alatku, sledite ove korake:

 1. Posetite Veb stranicu Alatka za spremnost ažuriranja sistema . U odeljku Informacije za napredne korisnike pronađite izdanje operativnog sistema Windows i tip sistema računara, a zatim kliknite na vezu da biste preuzeli alatku za spremnost ažuriranja sistema. Da biste pronašli svoje izdanje operativnog sistema Windows, pogledajte članak Prikaz informacija o računaru.

 2. Ponovo pokrenite Windows Update.

  Napomena

  • Skeniranje obično traje 15 minuta ili manje, ali na nekim računarima može potrajati duže. Windows Update traka toka ne ažurira se u toku skeniranja, a tok može da izgleda kao da se zaustavio na 60% dovršenosti. Ovo ponašanje je očekivano. Skeniranje je i dalje u toku i ne bi trebalo da otkazujete ažuriranje.

Ako dođe do greške kada pokrenete alatku za spremnost ažuriranja sistema, moraćete da pronađete i deinstalirate ispravke koje su dovele do greške. Koraci za rešavanje problema namenjeni su naprednim korisnicima. Ako niste sigurni u vezi sa izvršavanjem ovih koraka, zamolite prijatelja da vam pomogne.

Ovi koraci možda će zahtevati da ponovo pokrenete računar nekoliko puta, tako da ćete možda prvo želeti da odštampate ova uputstva pre nego što počnete da ih sledite.

Pošto je datum na bezbednosnim certifikatima za ove ispravke istekao, moraćete i da vratite vreme na računaru na datum pre datuma isteka kako biste mogli da ih deinstalirate. Da biste to uradili, sledite ove korake

 1. U operativnom sistemu Windows kliknite na dugme Start, a zatim u polju za pretragu otkucajte CheckSUR.log.

 2. U rezultatima, u okviru Datoteke izaberite stavku CheckSUR.log da biste je otvorili u programu „Beležnica“.

 3. U programu „Beležnica“ pritisnite kombinaciju tastera Ctrl+F da biste otvorili polje Pronađi.

 4. U polju Pronađi otkucajte 0x800b0101 i kliknite na dugme Pronađi sledeće.

 5. Ako postoje podudaranja, zapišite ime datoteke povezano sa ovom greškom. Ime datoteke će imati sledeće karakteristike:

  • Biće dugačko

  • Sadržaće punu Windows putanju

  • Završavaće se oznakom .cat

  • Sadržaće element koji počinje oznakom KB iza koje stoji šest ili sedam brojeva (na primer, KB123456)

 6. Otvorite fasciklu C:\Windows\servicing\packages pomoću programa Windows Explorer i pronađite .cat datoteku koju ste zapisali u petom koraku.

 7. Kliknite desnim tasterom miša na datoteku, izaberite stavku Svojstva, a zatim izaberite karticu Digitalni potpisi.

 8. Izaberite stavku Detalji i kliknite na dugme Prikaži certifikat. U okviru Važi od obratite pažnju na drugi navedeni datum (datum isteka certifikata). Kliknite na dugme U redu, kliknite na dugme U redu i ponovo kliknite na dugme U redu.

 9. Promenite datum na računaru na datum pre datuma isteka koji ste pronašli u certifikatu. Da biste saznali kako da to uradite, pogledajte članak Podešavanje sata.

 10. Otvorite opciju „Instalirane ispravke“ tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izabrati stavku Kontrolna tabla, izabrati stavku Programi, a zatim u odeljku Programi i funkcije izabrati stavku Prikaz instaliranih ispravki.

 11. Pronađite ispravku identifikovanu KB brojem zapisanim u petom koraku, a zatim kliknite na dugme Deinstaliraj. Obavezna dozvola administratora Ako vam bude zatražena administratorska lozinka ili njena potvrda, otkucajte lozinku ili je potvrdite.

 12. Pokrenite alatku za spremnost ažuriranja sistema, a zatim ponovo sledite ove korake za svako pojavljivanje greške 0x800b0101 u datoteci CheckSUR.log.

 13. Ponovo pokrenite Windows Update.

Ako se ova greška i dalje bude javljala, pogledajte ovu automatsku alatku za rešavanje problema na Veb lokaciji Microsoft podrške ili posetite lokaciju Microsoft Answers radi dodatne pomoći.

Kodovi grešaka na koje se ovo primenjuje:

 • WindowsUpdate_800b0101

 • 0x800b0101Potrebna vam je dodatna pomoć?