11 korisnih saveta za Windows 7

Sigurno obožavate kada pronađete novu prečicu kroz grad ili otkrijete novu super funkciju na svom najnovijem gadžetu? Windows 7 je prepun iznenađenja za koje niste ni znali da postoje. Između velikog broja poboljšanja u operativnom sistemu Windows 7, sledi nekoliko skrivenih bisera za koje možda niste znali.

1. Prevaziđite osnovnu matematiku

Kalkulator u operativnom sistemu Windows 7

Kalkulator ima nekoliko dinamičkih novih funkcija, kliknite na meni Prikaz da biste ih videli. Konverzija jedinica prevodi stepene Celzijusa u stepene Farenhajta, kilometre u milje, metre u stope, grame u unce, džule u BTU i više od toga. Možete da koristite nove radne listove za obračun da biste brzo izračunali svakodnevne stvari kao što je utrošak goriva i rate za lizing automobila. Režimi „Programer“ i „Statistika“ rešavaju teže zadatke.

2. Slanje informacija tehničkoj podršci

Program za snimanje razvoja problema u operativnom sistemu Windows 7

Kada sledeći put budete hteli da objasnite komplikovani računarski problem svom prijatelju ili tehničkoj podršci, probajte program za snimanje razvoja problema. Možete da napravite niz snimaka ekrana, dodajete napomene i direktno ih pošaljete e-poštom osobi koja vam pomaže. Da biste dobili savet o korišćenju programa za snimanje razvoja problema, pročitajte ovaj članak.

3. Premeštanje trake zadataka

Windows 7 traka zadataka

Da li ste znali da traku zadataka možete da premeštate gore, desno ili levo na svom ekranu? Pogledajte brzu video demonstraciju.

4. Prilagođavanje satova

Prilagođavanje gadžeta sata u operativnom sistemu Windows 7

Imate prijatelje, porodicu i kolege u različitim vremenskim zonama u svetu? Dodajte satove na svoju traku zadataka da biste imali u vidu vreme u njihovoj oblasti. Takođe možete da dodate gadžet sata na radnu površinu. Takođe možete da izaberete između osam različitih dizajna satova. Na sledeći način možete da dodate i personalizujete gadžete.

5. Kreiranje i deljenje tema

Personalizacija u operativnom sistemu Windows 7

Volite raznovrsnost? Sa operativnim sistemom Windows 7, možete da dizajnirate, sačuvate i brzo promenite teme računara (pozadinu računara, boju ivice prozora, zvukove i čuvar ekrana). Možete i da kreirate novu temu, kao na primer onu koja prikazuje vaše omiljene fotografije kao pozadinu na radnoj površini i da to lako delite sa prijateljima i porodicom. Saznajte više i pogledajte video snimak o tome kako da kreirate temu.

6. Prevlačenje datoteka sa lista za prelazak

Lista za prelazak u operativnom sistemu Windows 7

Pomoću funkcije „Liste za prelazak“ možete brzo da pristupite listi najčešće korišćenih ili nedavno korišćenih datoteka. Samo potražite strelicu koja pokazuje udesno pored programa na „Start“ meniju ili kliknite levim tasterom miša na program na traci zadataka. Možete da koristite liste za prelazak da biste otvorili datoteke i programe u samo nekoliko klikova. I bolje od toga, možete da prevučete stavke sa lista za prelazak na otvorene fascikle ili e-poštu.

7. Pregled datoteka

Okno za pregled u operativnom sistemu Windows 7

Druga odlična opcija za uštedu vremena je okno za pregled datoteka u okviru fascikle ili biblioteke. Koristite je da biste videli sadržaj datoteke bez otvaranja datoteke u programu. Možete da otvorite okno za pregled u prozoru tako što ćete pritisnuti tastere Alt+P. Stavke kao što su fotografije i PDF datoteke će biti prikazane u ovoj oblasti kada kliknete na njih. Saznajte više o korišćenju datoteka i fascikli, uključujući i okno za pregled.

8. Smanjite naprezanje očiju pomoću alatke ClearType

ClearType u operativnom sistemu Windows 7

ClearType je alatka koja poboljšava čitljivost teksta na LCD ekranu. Ako imate utisak da se tekst ne prikazuje oštro, koristite ClearType. Alatka će vas odvesti kroz niz ekrana, nalik pregledu oka, da biste dobili najoštriju varijantu teksta.

9. Lako prilagođavanje lepljivih beležaka

Lepljive beleške u operativnom sistemu Windows 7

Sada lepljive beleške koje držite na radnoj površini mogu da vam budu još korisnije. Možete da formatirate tekst i da mu promenite boju i veličinu, skupite beleške i da se krećete kroz nekoliko lepljivih beležaka. Ako imate Tablet PC ili ekran osetljiv na dodir, možete da koristite višestruki unos (pero i dodir) u jednoj belešci. Saznajte kako.

10. Upoznajte novu bojanku

Bojanka u operativnom sistemu Windows 7

Ovaj klasični Windows softver je poboljšan u operativnom sistemu Windows 7 sa novim efektima četkice, kao što su vodene boje, krejon i kaligrafija. Sada bojanka sadrži gumicu koja je laka za korišćenje sa super funkcijama koje najčešće koristite. Pomoću ekrana osetljivog na dodir možete da slikate prstom, uključujući dva prsta da biste istovremeno napravili dva poteza četkicom.

11. Brza pretraga stavki na računaru

Rezultati pretrage u „Start“ meniju u operativom sistemu Windows 7
Windows pretraga je najbrži način da pronađete i otvorite bilo koju datoteku na računaru, uključujući dokumente, e-poruke, muziku, fotografije i više od toga. Da biste koristili Windows pretragu, kliknite na dugme StartSlika dugmeta „Start“, unesite jednu ili dve ključne reči i odmah vidite rezultate pretrage.