Ostavljanje ličnog pečata

Pet načina za prilagođavanje računara

Ako provodite puno vremena za računarom, možda ćete poželeti da on odražava vaš karakter i stvari do kojih vam je stalo. U operativnom sistemu Windows 7 postoji mnogo načina koji omogućavaju da računar bude personalizovaniji, lakši za korišćenje i zabavniji. Evo nekoliko predloga:

Olakšavanje korišćenja računara

Verovatno želite da vam bude udobno kad koristite svoj računar, tako da se potrudite da bude lak za korišćenje. Možete da promenite rezoluciju ekrana tako da slike i druge stavke izgledaju najbolje što mogu, kao i tekst na ekranu čime poboljšavate vidljivost. Više informacija potražite u članku Dobijanje najboljeg prikaza na monitoru.

Takođe možete da promenite font (i boju fonta) u skoro svakom delu operativnog sistema Windows, kao i da podesite tekst na ekranu tako da bude lakše čitanje tokom dužeg vremenskog perioda. Da biste saznali više, pogledajte lokaciju Promena Windows fontova i Olakšavanje čitanja teksta pomoću opcije ClearType.

Postavljanje omiljenih fotografije kao projekciju slajdova u pozadini radne površine

Da li imate odlične fotografije svoje porodice koje želite da viđate svakog dana? Možda imate gomilu fotografija sa odmora koje vam vraćaju osmeh na lice? U operativnom sistemu Windows 7, možete da prikažete omiljene fotografije dece, kućnih ljubimaca i putovanja kao projekciju slajdova na pozadini radne površine. Možete da odaberete koje slike će biti uključene u projekciju slajdova, koliko često se menjaju tokom projekcije, da li želite da se mešaju nasumičnim redosledom, kao i način na koji će se slike postavljati na radnu površinu.

Grupa fotografija sa nekoliko polja za potvrdu u kojima je potvrđen izbor
Odaberite slike koje želite da uključite u projekciju slajdova.

Da biste saznali više o projekciji slajdova u pozadini radne površine, pogledajte članak Kreiranje projekcije slajdova kao pozadine radne površine.

Kreiranje teme za svaku priliku

Da li imate muziku u skladu sa raspoloženjem - pesme koje slušate kada ste srećni, tužni, nostalgični ili uzbuđeni? U operativnom sistemu Windows 7 možete i da imate temu za svako raspoloženje. Tema predstavlja kombinaciju pozadine radne površine, boje ivice prozora, zvukova i čuvara ekrana. Samo jednim klikom možete da promenite izgled računara tako da u potpunosti odgovara vašem raspoloženju. Možete i da kreirate svoje teme i da ih sačuvate tako da možete da im se vratite kad god poželite. Još više tema je dostupno na mreži na adresi Windows.

Delovi teme
Delovi teme

Više informacija o temama potražite u članku Korišćenje tema.

Dodavanje gadžeta i njihovo prilagođavanje vašem ukusu

Vaša radna površina nije samo lepa spoljašnost na kojoj prikazujete omiljene fotografije, možete i da je iskoristite. Dodajte gadžete na radnu površinu da biste pratili vremensku prognozu, najnovije vesti i druge informacije koje želite da vam budu na dohvat ruke.

Niste sigurni da vam se dopada izgled određenog gadžeta? Većinu možete da prilagodite tako da promenite izgled, veličinu i druge opcije. Da biste saznali kako, pogledajte članak Prilagođavanje gadžeta na radnoj površini.

Opcije sata sa izabranim različitim stilovima sata
Možete da prilagodite neke gadžete, kao što je sat.

Dovođenje trake zadataka u red

Da li ste ikada poželeli da organizujete otvorene prozore i programe na vama logičan način? U operativnom sistemu Windows 7 to možete da uradite. Traka zadataka je horizontalna traka na dnu ekrana i možete da je prilagodite tako da izgleda i radi na željeni način. Takođe možete da promenite raspored dugmadi na traci zadataka, pogledate prikaze otvorenih prozora koristeći opciju za kratak pogled, čak i da zakačite omiljene programe na traku zadataka da biste olakšali pristup.

Da biste saznali više o Windows 7 traci zadataka, pogledajte stranicu sa funkcijama Windows trake zadataka i Šta je novo u vezi sa Windows 7 trakom zadataka?

Ilustracija preuređivanja dugmadi na traci zadataka
Možete da prevlačite dugmad trake zadataka da biste ih premeštali unaokolo.

Ne morate tu da se zaustavite. Pogledajte Personalizovanje računara da biste saznali više o načinu na koji možete da prilagodite svoj računar.