Slede odgovori na neka uobičajena pitanja u vezi sa BIOS-om.

Prikaži sve

Šta je BIOS?

BIOS je program ugrađen u računare koji pokreće operativni sistem kada uključite računar. Takođe se naziva i sistemski firmver. BIOS je deo hardvera računara i odvojen je od operativnog sistema Windows.

Da li je potrebno da nešto uradim u BIOS-u?

Ne, upravljanje BIOS-om, kao ni promena postavki nisu potrebni. Napredni korisnici mogu da odaberu da promene određene postavke poput redosleda kojim računar traži uređaje prilikom pokretanja.

Koju vrstu BIOS-a ima moj računar?

Opšte informacije o BIOS-u računara možete da prikažete u fascikli „Sistemske informacije“.

  1. Otvorite informacije o sistemu tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“. U polju za pretragu otkucajte Informacije o sistemu, a zatim sa liste rezultata izaberite stavku Informacije o sistemu.

  2. U levom oknu izaberite stavku Rezime sistema, a zatim u desnom oknu pogledajte u okviru Verzija/datum BIOS-a da biste videli proizvođača, verziju i datum izdavanja BIOS-a. Određene informacije o BIOS-u koji računar koristi potražite u informacijama koje ste dobili uz računar ili posetite Veb lokaciju proizvođača.

Na koji način su CMOS i ACPI povezani sa BIOS-om?

Dopunski metal-oksidni poluprovodnik (CMOS) odnosi se na čip u računaru koji čuva postavke BIOS-a. Kao rezultat toga, termini CMOS i BIOS ponekad se koriste sa istim značenjem. Više informacija potražite u odeljku Šta je CMOS?

Advanced Configuration and Power Interface (ACPI) jeste industrijski standard koji definiše funkcije upravljanja napajanjem i drugim informacijama za konfiguraciju računara. Neke starije verzije BIOS-a ne podržavaju ACPI, tako da računar možda neće uspešno ulaziti u napredne režime napajanja poput spavanja ili hibernacije. Više informacija potražite u informacijama koje ste dobili uz računar ili posetite Veb lokaciju proizvođača računara.

Kako mogu da pristupim BIOS-u računara?

Procedure zavise od proizvođača BIOS-a. Obično morate da pritisnete taster (na primer, F2, F12, Del ili Esc) ili kombinaciju tastera neposredno po uključivanju računara, ali pre nego što se pokrene Windows. Više informacija potražite u informacijama koje ste dobili uz računar ili posetite Veb lokaciju proizvođača računara.

Kako da ažuriram BIOS?

Procedure zavise od proizvođača BIOS-a. Ako smatrate da je potrebno da ažurirate BIOS, pogledajte informacije koje ste dobili uz računar ili posetite Veb lokaciju proizvođača računara.

Upozorenje

  • Vodite računa prilikom promene postavki BIOS-a. Interfejs BIOS-a je dizajniran za napredne korisnike i moguće je promeniti postavku koja može da spreči ispravno pokretanje računara.

  • Ažurirajte BIOS samo ako je to neophodno (na primer, da biste otklonili problem sa kompatibilnošću). To je složen proces i moguće je da računar više neće biti funkcionalan ako dođe do greške. Uverite se da doslovce pratite uputstva proizvođača.