Windows Media Player možete koristiti za kopiranje muzike, slika i video zapisa sa računara na prazan CD ili DVD. Ovaj proces se zove narezivanje.

Slika programa Windows Media Player
Narezivanje CD-a u programu Windows Media Player

Postoji veliki broj razloga zbog kojih ćete želeti da koristite Player za narezivanje medijskih datoteka na disk. Na primer, ako planirate dugo putovanje, možda ćete želeti da izaberete mešavinu pesama iz biblioteke programa Player i da ih narežete na audio CD-ove koje možete reprodukovati u autu. Pesme koje odaberete mogu biti omiljene pesme koje ste prethodno ripovali iz kolekcije CD-ova ili pesme koje ste kupili u prodavnici na mreži.

Više informacija o biblioteci programa Player potražite u odeljku Prvi koraci uz Windows Media Player.

Sledeći odeljci opisuju tipove diskova koje možete kreirati u programu Player, opremu i materijale koji su vam potrebni, kao i uputstva „korak po korak“ za narezivanje različitih vrsta diskova.

Prikaži sve

Tipovi diskova koji se mogu narezati

Windows Media Player daje vam opciju narezivanja tri vrste diskova: audio CD-ova, CD-ova sa podacima i DVD-ova sa podacima. Tip diska koji možete koristiti zavisi od sadržaja koji želite da kopirate (na primer, da li ćete kopirati samo muziku ili kombinaciju muzike, video zapisa i slika), obima materijala koji želite da kopirate (na primer, jedan album ili desetine albuma), kao i od tipa uređaja koji želite da koristite za reprodukciju diska (na primer, računar ili CD plejer u autu).

Tip diska Opis
Tip diska

Audio CD

Opis

Ova opcija je idealna za pravljenje prilagođenih muzičkih CD-ova koje možete reprodukovati na bilo kom muzičkom uređaju u autu ili kod kuće.

 • Sadržaj: Samo muzika

 • Kapacitet: Do 80 minuta

 • Uređaji za reprodukciju: gotovo svaki CD plejer, uključujući one u kućnim muzičkim uređajima, uređajima u autu i na računarima.

Tip diska

CD sa podacima

Opis

Ovo je sjajna opcija ako imate dosta muzike, a CD plejer u autu može da reprodukuje Windows Media Audio (WMA) datoteke (tip muzičke datoteke koji većina ima u biblioteci programa Player). Opcija je korisna i za pravljenje rezervne kopije medijskih datoteka.

 • Sadržaj: Muzika, slike i video zapisi

 • Kapacitet: Oko 700 megabajta (MB) ili otprilike 8 časova muzike

 • Uređaji za reprodukciju: Računari i neki CD i DVD plejeri. Uređaj mora podržavati tipove datoteka koje dodate na disk, na primer WMA, MP3, JPEG ili Windows Media Video (WMV).

Tip diska

DVD sa podacima

Opis

Zbog većeg kapaciteta, ovaj tip diska se koristi iz istih razloga zbog kojih biste koristili CD sa podacima, a posebno ako imate veći obim datoteka koji ne može da stane na jedan CD sa podacima.

 • Sadržaj: Muzika, slike i video zapisi

 • Kapacitet: Oko 4,7 gigabajta (GB) ili otprilike 54 časova muzike

 • Uređaji za reprodukciju: Računari i neki DVD plejeri. Uređaj mora podržavati tipove datoteka koje dodate na disk, na primer WMA, MP3, JPEG ili WMV.

Šta vam je potrebno

Da biste počeli, biće vam potrebno sledeće:

 • Jedinica CD ili DVD snimača (naziva se i CD ili DVD pisač).

  Gotovo svi noviji računari imaju CD pisač koji vam omogućava da narežete audio i CD-ove sa podacima. Neki računari imaju kombinaciju CD/DVD pisača koji vam omogućava da narežete audio CD-ove, CD-ove sa podacima i DVD-ove sa podacima.

  Ako ne znate koju vrstu pisača imate, pogledajte dokumentaciju koju ste dobili uz računar.

 • Prazan CD ili DVD.

  Tip praznog diska koji vam je potreban zavisi od vrste pisača koji imate, kao i od vrste diska koji pokušavate da napravite.

  Za audio CD-ove, najbolji izbor je CD-R format zato što je relativno jeftin, a kompatibilan je sa najširim opsegom uređaja za reprodukciju.

  Za CD-ove sa podacima, CD-R je dovoljan za potrebe većine ljudi. Međutim, ako želite mogućnost da naknadno izbrišete disk i da mu dodate nove datoteke, odaberite CD-RW. Imajte na umu da su prazni CD-RW diskovi obično skuplji od praznih CD-R diskova, kao i da neki CD plejeri ne mogu da reprodukuju CD-RW diskove.

  Za DVD-ove sa podacima, odaberite DVD-R ili DVD+R ako je potrebno da samo jednom dodate datoteke na disk. Odaberite DVD-RW ili DVD+RW ako želite mogućnost da naknadno izbrišete disk i da mu dodate nove datoteke. Imajte na umu da neki DVD pisači podržavaju sve navedene tipove praznih diskova, a da neki podržavaju samo određene. Više informacija potražite u dokumentaciji koju ste dobili uz računar.

Narezivanje audio CD-a

Ako želite da napravite standardni muzički CD koji će se reprodukovati u gotovo svakom CD plejeru, odaberite opciju „Audio CD“.

Dok narezujete audio CD, Windows Media Player pravi privremene kopije WMA i MP3 datoteka na listi za narezivanje, konvertuje kopije u drugi format (poznat kao PCM), a zatim čuva konvertovane kopije na disk. Evo kako se narezuje audio CD:

 1. Kliknite na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izaberite stavku Svi programi, a zatim izaberite stavku Windows Media Player.
  Ako je Player trenutno otvoren i nalazite se u režimu „Reprodukuje se“, u gornjem desnom uglu programa Player kliknite na dugme Prebaci se na bibliotekuSlika dugmeta „Prebaci se na biblioteku“.
 2. U biblioteci programa Player izaberite karticu Narezivanje, kliknite na dugme Opcije narezivanjaSlika dugmeta „Opcije“ i izaberite stavku Audio CD (ovo je podrazumevani izbor).
 3. Ubacite prazan CD-R disk u CD pisač.

  Ako se pojavi dijalog Automatska reprodukcija, zatvorite ga.

  Ako računar ima više CD jedinica, u oknu za navigaciju izaberite disk jedinicu koju želite da koristite.

 4. Ukoliko je potrebno, kliknite na dugme Obriši listu da biste uklonili sve stavke sa prethodne liste za narezivanje.

 5. U biblioteci programa Player pronađite stavke koje želite da narežete na audio CD.

  Na primer, možete tražiti određeni album, potražiti pojedinačne pesme ili pronaći spisak numera.

 6. Da biste kreirali listu za narezivanje, prevucite stavke iz okna sa detaljima (okno u sredini biblioteke programa Player) u okno liste (okno sa desne strane biblioteke programa Player).

 7. Ako želite da promenite redosled pesama na listi za narezivanje, prevucite pesmu nagore ili nadole na listi.

 8. Ako želite da uklonite pesmu sa liste za narezivanje, kliknite desnim tasterom miša na pesmu i izaberite stavku Ukloni sa liste.

  Savet

  • Ne brinite – uklanjanjem stavke sa liste za narezivanje ona se ne briše iz biblioteke programa Player ili sa računara.

 9. Kada budete zadovoljni listom, kliknite na dugme Započni narezivanje.

  Narezivanje diska može potrajati nekoliko minuta.

  Ako na listi za narezivanje imate veći broj pesama od onog koji može da stane na jedan audio CD, imaćete opciju da preostale stavke narežete na drugi prazan CD.

Napomena

 • Budući da Windows Media Player ne podržava CD-Text standard, audio CD-ovi koje narežete ne sadrže informacije o medijima iz originalnih WMA ili MP3 datoteka. To znači da ukoliko narežete audio CD koji sadrži pesme sa više albuma i pokušate da reprodukujete CD na drugom računaru, drugi računar možda neće moći da automatski prikaže imena pesama na disku.

Narezivanje CD-a ili DVD-a sa podacima

Ako želite da napravite disk na koji može da stane nekoliko časova muzike (za razliku od audio CD-a na koji može da stane 80 minuta muzike), odaberite opciju „CD ili DVD sa podacima“. Na diskove sa podacima možete dodati i slike i video datoteke.

Za razliku od narezivanja audio CD-a, Windows Media Player ne konvertuje datoteke u drugi format pre nego što ih sačuva na disk sa podacima. Budući da datoteke ostaju u komprimovanom stanju, na disk možete smestiti više stavki, ne dolazi do gubitka kvaliteta usled konvertovanja formata, a sve informacije o medijima u datotekama se zadržavaju.

Međutim, postoji jedan značajan nedostatak narezivanja CD-a ili DVD-a sa podacima umesto audio CD-a. CD ili DVD plejer koji koristite za reprodukciju CD-a ili DVD-a sa podacima mora imati mogućnost reprodukovanja tipova datoteka koje stavite na disk. Na primer, ako su sve pesme u WMA formatu, a CD plejer u autu podržava samo MP3 datoteke, moraćete da koristite drugi program da biste ih konvertovali u MP3 format, dodate MP3 datoteke u biblioteku programa Player, a da zatim koristite Player da biste ih narezali na CD sa podacima.

 1. Kliknite na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izaberite stavku Svi programi, a zatim izaberite stavku Windows Media Player.
  Ako je Player trenutno otvoren i nalazite se u režimu „Reprodukuje se“, u gornjem desnom uglu programa Player kliknite na dugme Prebaci se na bibliotekuSlika dugmeta „Prebaci se na biblioteku“.
 2. U biblioteci programa Player izaberite karticu Narezivanje, kliknite na dugme Opcije narezivanjaSlika dugmeta „Opcije“ i izaberite stavku CD ili DVD sa podacima.
 3. Ubacite prazan disk u CD ili DVD pisač.

  Ako se pojavi dijalog Automatska reprodukcija, zatvorite ga.

  Ako računar ima više CD ili DVD jedinica, u oknu za navigaciju izaberite disk jedinicu koju želite da koristite.

 4. Ukoliko je potrebno, kliknite na dugme Obriši listu da biste uklonili sve stavke sa prethodne liste za narezivanje.

 5. U biblioteci programa Player pronađite stavke koje želite da kopirate na disk.

  Na primer, možete tražiti određeni album, potražiti pojedinačne pesme sa različitih albuma ili pronaći spisak numera koji ste prethodno kreirali.

 6. Da biste kreirali listu za narezivanje, prevucite stavke iz okna sa detaljima (okno u sredini biblioteke programa Player) u okno liste (okno sa desne strane biblioteke programa Player).

 7. Ako želite da promenite poziciju stavke na listi za narezivanje, prevucite je nagore ili nadole na listi.

 8. Ako želite da uklonite stavku sa liste za narezivanje, kliknite desnim tasterom miša na stavku i izaberite stavku Ukloni sa liste.

  Savet

  • Ne brinite – uklanjanjem stavke sa liste za narezivanje ona se ne briše iz biblioteke programa Player ili sa računara.

 9. Kada budete zadovoljni listom, kliknite na dugme Započni narezivanje.

  Narezivanje diska može potrajati nekoliko minuta.

  Ako na listi za narezivanje imate veći broj stavki od onog koji može da stane na jedan disk, imaćete opciju da preostale stavke narežete na drugi disk.

Napomena

 • DVD sa podacima razlikuje se od DVD-Video diska (vrsta DVD-a koju dobijate kada iznajmite film, na primer).