Evo odgovora na neka uobičajena pitanja o narezivanju CD-ova ili DVD-ova u programu Windows Media Player.

Prikaži sve

Koje tipove CD-ova ili DVD-ova mogu da narežem?

 • CD. Za narezivanje u programu Player možete da koristite prazan CD-R ili CD-RW disk u zavisnosti od tipova prenosivnog skladišta koje CD pisač podržava, kao i od tipa diska koji želite. Imajte na umu da neki CD plejeri ne mogu da reprodukuju CD-RW diskove. Player možete da koristite za narezivanje sledećih tipova CD-ova:

  • Audio CD. Narežite muzičke CD-ove u standarnom Red Book audio formatu. Audio CD-ovi se mogu reprodukovati na većini računara i na CD plejerima kod kuće i u automobilu koji reprodukuju CD-R i CD-RW diskove. Audio CD možete da narežete iz formata datoteka Windows Media Audio (WMA), MP3, M4A ili WAV.

  • CD sa podacima. CD sa podacima, koji se naziva i CD sa medijima, može da uskladišti približno 700 megabajta (MB) muzičkih ili video datoteka. CD-ovi sa podacima takođe su korisni ako želite da napravite rezervnu kopiju datoteka sa podacima. Međutim, imajte na umu da neki CD plejeri i računari možda neće moći da reprodukuju CD-ove sa podacima ili neke tipove datoteka koji se mogu narezati na CD sa podacima.

 • DVD sa podacima. Jednostrani i jednoslojni DVD može da uskladišti približno 4,7 gigabajta (GB) muzike, video zapisa ili datoteka sa podacima. Kapacitet skladištenja DVD diska udvostručava se na 9,4 GB kada koristite dvostrani i jednoslojni ili jednostrani i dvoslojni disk. Upotreba dvostranog i dvoslojnog diska četvorostruko povećava kapacitet skladištenja DVD-a na 18,8 GB.

  Tip upisivog DVD diska koji ćete koristiti zavisi od DVD pisača. Određeni DVD pisači mogu narezivati samo određene tipove upisivih DVD-ova. Na primer, neki DVD pisači mogu da snimaju samo na DVD+R ili DVD+RW ili na DVD-R ili DVD-RW diskove. Međutim, drugi DVD pisači dozvoljavaju narezivanje na sve navedene tipove upisivih DVD-ova. Da biste utvrdili koje tipove DVD-ova vaš DVD pisač može narezivati, pogledajte uputstvo koje se dobili sa DVD pisačem.

  Pod uslovom da DVD pisač podržava rezanje na te tipove diskova, u programu Player možete da narežete DVD koristeći neki od sledećih tipova upisivih ili ponovo upisivih DVD medijuma: DVD+R, DVD+RW, DVD-R, DVD-RW i dvoslojni DVD+R. Player ne podržava narezivanje na DVD-RAM diskove.

  Player ne podržava narezivanje DVD-Audio i DVD-Video diskova.

Šta je to disk sa podacima? Da li je to isto što i MP3 disk?

Da. CD ili DVD sa podacima je disk koji sadrži datoteke sa podacima, uključujući, ali se ne ograničavajuci na WMA datoteke, MP3 datoteke, WMV datoteke i većinu drugih tipova računarskih datoteka. Međutim, dok većina računara podržava čitanje i pristup datotekama sa diskova sa podacima, većina samostalnih CD i DVD plejera ne podržava reprodukciju CD ili DVD diskova sa podacima. Detalje potražite u dokumentaciji samostalnog disk plejera.

Mogu li da narežem sadržaj jednog diska kao što je muzicki CD, CD sa podacima ili DVD sa podacima direktno na drugi disk pomoću programa Player?

Ne. Windows Media Player zahteva da se sadržaj koji će biti narezan na diskove prvo uskladišti na čvrstom disku računara.

Kako da narežem muziku na prenosni muzički plejer?

Proces kopiranja pesama na prenosni uređaj naziva se sinhronizovanje. Termin „narezivanje“ primenjuje se samo na kopiranje pesama na CD ili DVD. Više informacija o načinu sinhronizovanja muzike sa prenosnim uređajima potražite u članku Sinhronizacija programa Windows Media Player: najčešća pitanja.

Kako da narežem filmove na DVD?

Windows Media Player ne podržava narezivanje filmova na video DVD diskove. On podržava narezivanje DVD diskova sa podacima koji mogu da sadrže muzičke i video datoteke. Međutim, DVD-ovi sa podacima obično nisu kompatibilni sa većinom kućnih DVD plejera. Detalje potražite u dokumentaciji DVD plejera.

Kako da dodam ili uklonim pauze između pesama na audio CD-ovima koje narežem?

Prilikom narezivanja audio CD-ova možete da dodate pauzu u trajanju od dve sekunde između pesama da biste sprečili da sledeća pesma počne odmah po završetku prethodne. CD-ove možete da narežete i bez pauza.

Da biste promenili postavke dodavanja ili uklanjanja pauza između pesama, uradite sledeće:

 1. Kliknite na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izaberite stavku Svi programi, a zatim izaberite stavku Windows Media Player.
  Ako je Player trenutno otvoren i nalazite se u režimu „Reprodukuje se“, u gornjem desnom uglu programa Player kliknite na dugme Prebaci se u bibliotekuSlika dugmeta „Prebaci se na biblioteku“.
 2. U biblioteci programa Player izaberite karticu Narezivanje.

 3. Kliknite na dugme Opcije narezivanjaSlika dugmeta „Opcije“, a zatim na dugme Više opcija narezivanja.
 4. Uradite nešto od sledećeg:

  • Ako ne želite pauze u trajanju od dve sekunde između pesama na audio CD-ovima koje narežete, potvrdite izbor u polju za potvrdu Nareži CD bez pauza.

  • Ako želite pauze u trajanju od dve sekunde između pesama na audio CD-ovima koje narežete, opozovite izbor u polju za potvrdu Nareži CD bez pauza.

Upozorenje

 • Neovlašćena upotreba i/ili umnožavanje materijala zaštićenog autorskim pravima može predstavljati kršenje zakona o autorskim pravima u SAD i/ili drugim državama/regionima. Materijal zaštićen autorskim pravima obuhvata, ali nije ograničen na: softver, dokumentaciju, slike, tekstove pesama, fotografije, clip art kolekcije, animacije, filmske i video klipove, kao i zvuk i muziku (uključujući i muziku u MP3 formatu). Kršenje međunarodnih zakona o autorskim pravima i zakona o autorskim pravima u SAD može prouzrokovati stroge kazne na osnovu građanskog i/ili krivičnog prava.