Informacije u ovoj temi pomoći ne primenjuju se na Windows 7 Starter. Windows 7 Starter se isporučuje sa jednom pozadinom radne površine koja se ne može menjati niti prilagođavati. Ako ne znate koju verziju operativnog sistema Windows 7 imate, pogledajte Pronalaženje izdanja operativnog sistema Windows 7 koje koristite.

Pozadina radne površine (koja se naziva i poster) može biti digitalna slika iz lične kolekcije, slika koja se dobija uz Windows, neprozirna boja ili slika uokvirena bojom. Možete odabrati jednu sliku koja će biti pozadina radne površine ili možete prikazati projekciju slajdova sa slikama. Više informacija potražite u člancima Kreiranje projekcije slajdova kao pozadine radne površine i Napravite izmene u projekciji slajdova koja predstavlja pozadinu radne površine.

Pogledajte ovaj video zapis da biste saznali kako da promenite pozadinu radne površine (01:15:00)

Promena pozadine radne površine

 1. Otvorite pozadinu radne površine tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“ i izabrati stavku Kontrolna tabla. U polju za pretragu otkucajte termin pozadina radne površine i izaberite stavku Promena pozadine radne površine.

 2. Kliknite na sliku ili boju koju želite da koristite za pozadinu radne površine.

  Ako slika koju želite da koristite nije na listi slika za pozadinu radne površine, na listi Lokacija slike izaberite stavku da biste videli druge kategorije ili kliknite na dugme Potraži da biste potražili sliku na računaru. Kada pronađete sliku koju želite, kliknite dvaput na nju. Ona će postati pozadina radne površine.

  Slika menija „Lokacija slike“
  Traženje slika na drugim lokacijama na računaru
 3. U okviru Položaj slike kliknite na strelicu i odaberite da li ćete izrezati sliku da bi ispunila ekran, uklopiti sliku u ekran, razvući je da bi se uklopila u ekran, složiti je naporedno ili je centrirati na ekranu, a zatim kliknite na dugme Sačuvaj promene.

Beleška

 • Ako odaberete da uklopite ili centrirate sliku koja će biti pozadina radne površine, možete je uokviriti obojenom pozadinom. U okviru Položaj slike kliknite na dugme Uklopi ili Centriraj. Izaberite stavku Promeni boju pozadine, izaberite boju, a zatim kliknite na dugme U redu.

Savet

 • Da biste neku sliku uskladištenu na računaru (ili sliku koju trenutno prikazujete) postavili kao pozadinu radne površine, kliknite desnim tasterom miša na nju, a zatim izaberite stavku Postavi kao pozadinu radne površine.

Slika opcije „Postavi kao pozadinu radne površine“
Opcija „Postavi kao pozadinu radne površine“

Više pozadina radne površine možete dodati u svoju kolekciju iz galerije za personalizaciju na Windows veb lokaciji.