Evo odgovora na neka uobičajena pitanja o kodecima.

Prikaži sve

Šta je kodek?

Kodek je softver koji se koristi za komprimovanje ili dekomprimovanje datoteke digitalnih medija kao što je pesma ili video zapis. Windows Media Player i drugi programi koriste kodeke kako bi reprodukovali i kreirali datoteke digitalnih medija.

Kodek može da se sastoji od dve komponente: uređaja za kodiranje i uređaja za dekodiranje. Uređaj za kodiranje obavlja funkciju komprimovanja (kodiranja), a uređaj za dekodiranje obavlja funkciju dekomprimovanja (dekodiranja). U neke kodeke su uključene obe komponente, a u neke samo jedna od njih.

Na primer, kada pesmu sa audio CD-a ripujete na računar, Player podrazumevano koristi Windows Media Audio kodek kako bi pesmu komprimovao u kompaktnu WMA datoteku. Kada reprodukujete tu WMA datoteku (ili bilo koju WMA datoteku koja može da se reprodukuje kao sadržaj toka podataka sa Veb lokacije), Player koristi Windows Media Audio kodek za dekomprimovanje datoteke kako bi muzika mogla da se reprodukuje preko zvučnika.

Koji kodeci su uključeni u Player?

Danas se koriste stotine audio i video kodeka. Neke je kreirao Microsoft, ali većinu kodeka su kreirala druga preduzeća, organizacije ili pojedinci. U Windows operativni sistem i Player podrazumevano su uključeni najpopularniji kodeci kao što su Windows Media Audio, Windows Media Video i MP3.

Međutim, nekada ćete želeti da reprodukujete sadržaj koji je komprimovan pomoću kodeka koji nije podrazumevano uključen u operativni sistem Windows ili Player. Neophodne kodeke ćete u većini slučajeva moći da preuzmete sa Veba, besplatno ili uz naknadu. U nekim slučajevima Player može automatski da koristi kodeke koji su na računar instalirani sa drugim programima za reprodukciju i kreiranje digitalnih medija.

Zašto se prikazuje poruka koja me obaveštava da na računaru ne postoji kodek?

Ako dobijete poruku koja vas obaveštava da na računaru ne postoji kodek, verovatno pokušavate da reprodukujete, narežete ili sinhronizujete datoteku koja je komprimovana pomoću kodeka koji podrazumevano nije uključen u Windows ili Player.

Kako da pronađem kodek?

Ako znate ime ili ID kodeka (poznat kao FourCC identifikator za video kodeke ili WaveFormat identifikator za audio kodeke), pokušajte da pretražite Internet. Takođe možete da posetite Veb lokaciju proizvođača lokacije da biste preuzeli najnoviju verziju kodeka.

Upozorenje

  • Budite pažljivi kada instalirate kodeke koje pronađete na Internetu, posebno neke od besplatnih paketa kodeka dostupnih na Internetu za koje se tvrdi da uključuju kodeke raznih preduzeća ili organizacija. Poznato je da u slučaju nekih komponenti u ovim paketima kodeka postoje nekompatibilnosti koje mogu da izazovu ozbiljne probleme sa reprodukcijom u programu Player i drugim programima za reprodukciju, da dovedu do oštećenja sistema i otežaju da Microsoft podrška dijagnostikuje i reši probleme sa reprodukcijom. Iz ovih razloga preporučujemo da ne instalirate ove pakete kodeka i da ih uklonite ukoliko ste ih instalirali i imate problema sa programom Player. Instalirajte samo kodeke, filtere ili programske dodatke iz pouzdanih, ovlašćenih izvora kao što je Veb lokacija zvaničnog dobavljača. Čak i tada budite pažljivi: neki dobavljači kodeka nude minimalnu korisničku podršku. Pre instalacije digitalnih medijskih komponenti, podesite sistemsku tačku vraćanja. Tačka vraćanja vam omogućava da vratite originalnu konfiguraciju sistema, ako je to potrebno.

Šta je DVD dekoder?

DVD dekoder je drugi naziv za MPEG-2 dekoder. Sadržaj DVD-Video diska je kodiran u MPEG-2 formatu, kao i sadržaj DVR-MS datoteka (TV emisije snimljene od strane korporacije Microsoft) i nekih AVI datoteka. Da biste u programu Player mogli da reprodukujete ove stavke, na računaru mora biti instaliran kompatibilan DVD dekoder.

Ako računar ima DVD jedinicu, na njemu je verovatno već instaliran DVD dekoder. Međutim, ako vidite poruku o grešci koja ukazuje na to da vam nedostaje kompatibilan DVD dekoder, kliknite na dugme Veb pomoć u dijalogu poruke o grešci da biste utvrdili kako možete da ga nabavite.

Zašto na poslu ne mogu da reprodukujem datoteku koju mogu da reprodukujem kod kuće?

Ovo može da se desi ako na računaru na poslu nisu instalirani isti kodeci kao na računaru kod kuće.

Na primer, ako na računaru na poslu pokušate da reprodukujete DVD-Video disk ili DVR-MS datoteku, a na njemu nije instaliran DVD dekoder, nećete moći da reprodukujete tu stavku sve dok na računar na poslu ne instalirate kompatibilan DVD dekoder.

Imajte na umu da administrator sistema na poslu možda koristi smernice grupe kako bi vas sprečio da instalirate nove kodeke.

Instalirao sam kodek koji nedostaje, ali još uvek ne mogu da reprodukujem datoteku. Zašto?

Kodeci mogu da budu napisani za 32-bitne ili 64-bitne sisteme. Ako koristite 64-bitnu verziju operativnog sistema Windows, neophodno je da instalirate 64-bitne kodeke. Ako, na primer, na 64-bitnom operativnom sistemu instalirate 32-bitni kodek, Player neće moći da reprodukuje datoteke koje zahtevaju taj kodek.

Imajte na umu da je većina starijih kodeka dostupna samo u 32-bitnim verzijama. Ako dobavljač kodeka ne navede da je on 32-bitni ili 64-bitni, onda je kodek verovatno 32-bitni. Za više informacija obratite se dobavljaču kodeka.

Kako da znam koji kodeci su instalirani na računaru?

Ako je potrebno da vidite listu komponenti i kodeka programa Windows Media Player koji su instalirani na računaru, uradite sledeće:

  1. U meniju Pomoć izaberite stavku Osnovni podaci o programu Windows Media Player.

    Ako meni Pomoć nije vidljiv, u meniju Organizovanje postavite pokazivač na stavku Raspored i izaberite stavku Prikaži traku sa menijima.

  2. U dijalogu Osnovni podaci o programu Windows Media Player kliknite na dugme Informacije o tehničkoj podršci.

    Veb pregledač će otvoriti stranicu koja sadrži informacije o srodnim binarnim datotekama, kodecima, filterima, programskim dodacima i uslugama koji su instalirani na računaru. Osoba iz tehničke podrške ce moći da iskoristi ove detaljne informacije kako bi vam pomogla u rešavanju problema na računaru.

Kako mogu da znam koji je kodek korišćen za komprimovanje datoteke i kojeg je formata datoteka u njemu?

Ne postoji potpuno pouzdan način za utvrđivanje kodeka koji je korišćen za komprimovanje datoteke, ali najbolje opcije su sledeće:

  • Da biste utvrdili koji je kodek korišćen sa određenom datotekom, reprodukujte datoteku u programu Player, ako je to moguće. Dok se datoteka reprodukuje, kliknite desnim tasterom miša na datoteku u biblioteci, a zatim izaberite stavku Svojstva. Na kartici Datoteka pogledajte odeljke Audio kodek i Video kodek.

  • Koristite alatku za identifikaciju kodeka koju nije proizveo Microsoft. Na Internetu je dostupno nekoliko njih.

Format datoteke možda ćete moći da utvrdite tako što ćete pogledati oznaku tipa datoteke (na primer, .wma, .wmv, .mp3 ili .avi). Međutim, ovaj pristup ima ograničenja. Mnogi programi kreiraju datoteke sa prilagođenim oznakama tipa datoteke. Svako može da preimenuje datoteku bez promene formata datoteke. Na primer, datoteka sa oznakom tipa datoteke .mpg ili .dvr-ms najčešće je samo AVI datoteka koja je komprimovana pomoću neke verzije MPEG video kodeka.

Da li su kodeci i formati datoteka isto?

Ne, iako može biti zbunjujuće jer ponekad imaju isto ime. O formatu datoteke možete razmišljati kao o tipu kontejnera. Unutar kontejnera nalaze se podaci koji su komprimovani pomoću određenog kodeka. Na primer, format datoteke kao što je Windows Media Audio sadrži podatke koji su komprimovani korišćenjem Windows Media Audio kodeka. Međutim, format datoteke kao što je Audio Video Interleaved (AVI) može da sadrži podatke koji su komprimovani nekim od različitih kodeka, uključujući MPEG-2, DivX ili XviD kodeke. AVI datoteke takođe mogu da sadrže podatke koji nisu komprimovani nijednim kodekom. Zbog toga ćete možda moći da reprodukujete neke AVI datoteke, a druge ne, u zavisnosti od toga koji su kodeci korišćeni za komprimovanje datoteke i koje kodeke imate instalirane na računaru. Iz istog razloga, možda ćete moći da reprodukujete zvučni deo AVI datoteke, ali ne i video deo.