Domen je kolekcija računara na mreži sa zajedničkim pravilima i procedurama koji se administriraju kao jedinica. Svaki domen ima jedinstveno ime. Domeni se obično koriste za mreže na radnom mestu. Da biste povezali računar sa domenom, potrebno je da znate ime domena i da imate važeći korisnički nalog na domenu.

 1. Otvorite opciju „Sistem“ tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, kliknuti desnim tasterom miša na stavku Računar, a zatim izabrati stavku Svojstva.

 2. U okviru Postavke imena računara, domena i radne grupe kliknite na dugme Promeni postavke. Obavezna dozvola administratora Ako vam bude zatražena administratorska lozinka ili njena potvrda, otkucajte lozinku ili je potvrdite.

 3. Izaberite karticu Ime računara, a zatim kliknite na dugme Promeni. Osim toga, možete da izaberete stavku ID mreže da biste koristili čarobnjak za pridruživanje domenu ili radnoj grupi kako biste automatizovali proces povezivanja sa domenom i kreiranja korisničkog imena za domen na računaru.

 4. U okviru opcije Član kliknite na stavku Domen.

  Slika dijaloga „Promene imena/domena računara“
  Dijalog „Promene imena/domena računara“
 5. Ukucajte ime domena kome želite da se pridružite, a zatim kliknite na dugme U redu.

  Bićete upitani da ukucate korisničko ime i lozinku za domen.

  Kada se budete uspešno pridružili domenu, bićete upitani da ponovo pokrenete računar. Morate ponovo da pokrenete računar pre nego što se promene primene.

Napomena

 • Ako je računar bio član radne grupe pre nego što ste se pridružili domenu, biće uklonjen iz radne grupe.