Evo odgovora na neka uobičajena pitanja o oštećenim datotekama.

Prikaži sve

Šta su oštećene datoteke?

Oštećene datoteke jesu datoteke koje više ne rade ispravno. One se mogu razlikovati od datoteka koje redovno koristite (kao što su slike koje ste uvezli sa digitalnog fotoaparata) do sistemskih ili programskih datoteka koje rade u pozadini.

Šta treba da uradim ako naiđem na oštećenu datoteku?

Većina oštećenih datoteka ne može da se popravi i treba da ih izbrišete ili zamenite. Međutim, ponekad možete upotrebiti program za popravku oštećene datoteke (ili bar spasavanje nekih podataka iz datoteke). Neki programi ovog tipa dostupni su na Vebu.

Ako se radi o sistemskoj ili programskoj datoteci, možete proveriti da li na čvrstom disku postoje greške. Ako budu prijavljene loše datoteke, Windows će možda moći da ih popravi. Više informacija potražite u odeljku Provera da li postoje greške na čvrstom disku.

Šta ako ne mogu popraviti oštećenu datoteku?

Izbrišite datoteku ili, ako ste prethodno napravili rezervnu kopiju čvrstog diska na računaru, pokušajte da preuzmete stariju verziju datoteke da biste zamenili oštećenu verziju.

Ako je oštećena važna sistemska ili programska datoteka, možda ćete morati ponovo da instalirate program sa kojim je povezana oštećena datoteka.

Kako da sprečim da se datoteke oštete?

Datoteka retko postaje oštećena. Do toga obično dolazi kada se nešto nepredviđeno desi prilikom čuvanja datoteke. Na primer, program koji čuva datoteku može prestati da radi ili računar može ostati bez napajanja prilikom čuvanja datoteke.

Možete smanjiti mogućnost da datoteka postane oštećena tako što ćete napajanje računara zaštititi stabilizatorom ili izvorom neprekidnog napajanja (UPS).

Takođe, uvek se uverite da ste pravilno isključili računar. Izbegavajte pritiskanje i držanje dugmeta za napajanje zato što to obično primorava Windows da se naglo isključi. Više informacija potražite u odeljku Ispravno isključivanje računara.