Pomoću korisničkih naloga nekoliko osoba može lako da deli jedan računar. Svaka osoba može da ima zaseban korisnički nalog sa jedinstvenim postavkama i željenim opcijama, kao što su pozadina radne površine i čuvar ekrana. Korisnički nalozi takođe kontrolišu datoteke i programe kojima korisnici mogu pristupiti i tipove promena koje korisnici mogu da vrše na računaru. Obično ćete želeti da kreirate standardne naloge za većinu korisnika računara.

Koraci koje treba da pratite razlikovaće se u zavisnosti od toga da li je računar na domenu ili u radnoj grupi. Da biste to otkrili, pogledajte odeljak „Provera da li se računar nalazi u radnoj grupi ili na domenu“ na lokaciji Koja je razlika između domena, radne grupe i matične grupe?

Prikaži sve

Moj računar je na domenu

Budući da je računar na domenu, možete da kreirate lokalne korisničke naloge koji osobama pružaju pristup računaru, ali im ne pružaju pristup domenu. Samo administratori sistema mogu kreirati korisničke naloge za domen.

 1. Otvorite Microsoft Management Console tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, u polju za pretragu otkucati mmc, a zatim pritisnuti taster Enter. Obavezna dozvola administratora Ako vam bude zatražena administratorska lozinka ili njena potvrda, otkucajte lozinku ili je potvrdite.

 2. U levom oknu alatke Microsoft Management Console izaberite stavku Lokalni korisnici i grupe.

  Ako ne vidite stavku „Lokalni korisnici i grupe“

  Ako ne vidite stavku „Lokalni korisnici i grupe“, to je verovatno zato što proširenje konzole nije dodato alatki Microsoft Management Console. Pratite ove korake da biste ga instalirali:

  1. U okviru alatke Microsoft Management Console, u meniju Datoteka izaberite stavku Dodaj/ukloni proširenje konzole.

  2. Izaberite stavku Lokalni korisnici i grupe i kliknite na dugme Dodaj.

  3. Izaberite opciju Lokalni računar, kliknite na dugme Završi, a zatim kliknite na dugme U redu.

 3. Izaberite fasciklu Korisnici.

 4. U meniju Radnja izaberite stavku Novi korisnik.

 5. Otkucajte odgovarajuće informacije u dijalogu, a zatim kliknite na dugme Kreiraj.

 6. Kada završite sa kreiranjem korisničkih naloga, kliknite na dugme Zatvori.

Moj računar je deo radne grupe

 1. Da biste otvorili opciju „Korisnički nalozi“, kliknite na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izaberite stavke Kontrolna tabla i Korisnički nalozi i porodična bezbednost, a zatim izaberite stavku Korisnički nalozi.
 2. Izaberite stavku Upravljajte drugim nalogom. Obavezna dozvola administratora Ako vam bude zatražena administratorska lozinka ili njena potvrda, otkucajte lozinku ili je potvrdite.

 3. Izaberite stavku Kreirajte novi nalog.

 4. Otkucajte ime koje želite da date korisničkom nalogu, izaberite tip naloga, a zatim kliknite na dugme Kreiraj nalog.