Kreiranje projekcija slajdova sa muzikom u aplikaciji Windows Media Center

Na svakoj žurci je potrebno malo muzike u pozadini da bi se napravila atmosfera, ali da li ste ikada razmišljali o fotografijama u pozadini? Uz Windows Media Center možete imati i jedno i drugo.

Media Center možete koristiti za reprodukciju projekcija slajdova sa omiljenim fotografijama – sa muzikom u pozadini – na računaru. Efekat je još bolji ako je računar povezan sa televizorom. Projekcija slajdova aplikacije Media Center može potpuno da promeni dinamiku dnevne sobe za žurke i okupljanja. Da biste saznali kako da povežete računar sa televizorom, pogledajte članak Povezivanje računara sa televizorom.

Slika računara povezanog sa LCD televizorom i daljinskog upravljača aplikacije Windows Media Center.
Računar povezan sa televizorom i daljinski upravljač aplikacije Windows Media Center

Izuzetno veliki foto-album

Verovatno imate digitalni fotoaparat i već imate kolekciju digitalnih fotografija na računaru. Lepa stvar u vezi sa korišćenjem aplikacije Media Center za organizovanje fotografija jeste to što aplikacija obavlja najveći deo posla za vas. Ako se digitalne fotografije nalaze u biblioteci slika na računaru, Media Center će ih automatski pronaći čim ga pokrenete. Da biste prikazali slike u aplikaciji Media Center:

  1. Kliknite na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izaberite stavku Svi programi i izaberite stavku Windows Media Center.
  2. Na početnom ekranu aplikacije Windows Media Center pomerite se do stavke Slike i video snimci i izaberite stavku Biblioteka slika.

Media Center će otkriti čak i to da li su digitalni fotoaparat ili fleš memorijska kartica povezani sa računarom i ponuditi vam opciju da uvezete nove slike direktno u Media Center. Kada sve fotografije budu dostupne, možete ih pretražiti i na svakoj od njih izvršiti uobičajene zadatke uređivanja, kao što su rotiranje, izrezivanje i uklanjanje efekta crvenih očiju. Više informacija potražite u članku Uređivanje slika u aplikaciji Windows Media Center.

Projekcije slajdova za 21. vek

Kada kolekcija fotografija bude u aplikaciji Media Center, vreme je da je pomoću projekcija slajdova pokažete prijateljima i porodici. Da biste reprodukovali projekciju slajdova sa celom kolekcijom fotografija, na početnom ekranu aplikacije Windows Media Center pomerite se do stavke Slike i video snimci, izaberite stavku Biblioteka slika i kliknite na dugme Reprodukuj projekciju slajdova.

Ali šta ako ne želite da baka vidi snimak na kojem hranite psa ostacima od obroka ili da brat vidi fotografije sa novogodišnje žurke na koju ste zaboravili da ga pozovete? Jedan od načina na koji možete da kontrolišete ko šta vidi jeste da reprodukujete projekciju slajdova određene fascikle umesto cele kolekcije: na početnom ekranu aplikacije Windows Media Center pomerite se do stavke Slike i video snimci, izaberite stavku Biblioteka slika, idite na željenu fasciklu i kliknite na dugme Reprodukuj projekciju slajdova.

Nijedna projekcija slajdova nije potpuna bez melodije u pozadini. Dodavanje muzike projekciji slajdova u velikoj meri može da je poboljša, bez obzira na priliku. Najbolji način za dodavanje muzike projekciji slajdova jeste kreiranje prilagođene projekcije slajdova kojoj možete pristupiti u bilo kom trenutku.

Kreiranje prilagođene projekcije slajdova

  1. Kliknite na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izaberite stavku Svi programi i izaberite stavku Windows Media Center.
  2. Na početnom ekranu aplikacije Windows Media Center pomerite se do stavke Slike i video snimci i izaberite stavku Biblioteka slika.

  3. U redu opcija prikaza neposredno iznad slika izaberite stavku Projekcije slajdova i kliknite na dugme Kreiraj projekciju slajdova.

  4. Sledite uputstva da biste imenovali projekciju slajdova i dodali slike i muziku. Kada završite, na ekranu Pregled i uređivanje projekcije slajdova kliknite na dugme Kreiraj.

Prilikom reprodukcije projekcije slajdova primetićete da između svakog prelaza prolazi određeno vreme i da se informacije o pesmi povremeno prikazuju u donjem levom uglu. Ove i druge funkcije projekcije slajdova možete prilagoditi po svom ukusu.

Promena postavki za projekcije slajdova

  1. Kliknite na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izaberite stavku Svi programi i izaberite stavku Windows Media Center.
  2. Na početnom ekranu aplikacije Windows Media Center pomerite se do stavke Zadaci, izaberite stavku Postavke, izaberite stavku Slike i izaberite stavku Projekcije slajdova.

  3. Promenite opcije načina na koji želite da se projekcije slajdova prikazuju i kliknite na dugme Sačuvaj.

Scenariji projekcije slajdova

Uskoro imate rođendansku žurku? Da li će vas uskoro posetiti rođaci? Postoje mnoge prilike kada projekcija slajdova sa digitalnim fotografijama može biti korisna. Ako imate digitalnu video kameru, u aplikaciji Windows Media Center možete da reprodukujete i kućne video zapise. Više informacija potražite u članku Reprodukcija video zapisa i gledanje slika u aplikaciji Windows Media Center.