Tjuneri za digitalnu kablovsku televiziju: najčešća pitanja

Uz Windows Media Center i odgovarajući hardver moguće je gledati i snimati premium digitalne kablovske kanale dobavljača kablovske televizije. Međutim, podešavanje računara za ove radnje može biti napredan zadatak. Evo nekih odgovora na uobičajena pitanja o podešavanju računara tako da prima digitalni kablovski program.

Prikaži sve

Šta je to tjuner za digitalnu kablovsku televiziju?

Tjuner za digitalnu kablovsku televiziju je tip TV tjunera koji može da prima šifrovane i nešifrovane digitalne kablovske kanale. Izvestan broj proizvođača računara prodaje posebno konfigurisane računare spremne za digitalnu kablovsku televiziju koji uključuju najmanje jedan tjuner za digitalnu kablovsku televiziju. Tjunere za digitalnu kablovsku televiziju možete kupiti i posebno.

Šta je to CableCARD kartica i kako da je nabavim?

CableCARD kartica je bezbednosni uređaj koji, kada se umetne u konektor tjunera za digitalnu kablovsku televiziju, obezbeđuje siguran pristup šifrovanom digitalnom kablovskom programu koji dobijate uz pretplatu na digitalnu kablovsku televiziju. CableCARD kartica će vam biti potrebna da biste pristupili premium kanalima dobavljača digitalne kablovske televizije.

CableCARD kartice pripadaju dobavljačima kablovske televizije i daju se pod zakup pretplatnicima. Da biste dobili karticu, potrebno je da zakažete uslužni sastanak sa dobavljačem kablovske televizije. Ako vaš dobavljač kablovske televizije nudi ovu uslugu, tehničar će isporučiti i ovlastiti CableCARD karticu i obezbediti dovoljno jak kablovski signal koji će tjuner za digitalnu kablovsku televiziju moći da primi.

Šta je to savetnik za digitalnu kablovsku televiziju?

Savetnik za digitalnu kablovsku televiziju je alatka u aplikaciji Media Center koju možete koristiti za analizu hardvera računara kako biste utvrdili da li ispunjava minimalne zahteve za gledanje i snimanje digitalnog kablovskog programa. Ovo obuhvata performanse i mogućnosti prikaza računara, kao i dostupne tipove veze.

Ako računar ispunjava minimalne zahteve, možete ažurirati postavke sistema da biste omogućili podršku za digitalnu kablovsku televiziju na računaru.

Pokretanje savetnika za digitalnu kablovsku televiziju i omogućavanje podrške za digitalnu kablovsku televiziju

 1. Kliknite na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izaberite stavku Svi programi i izaberite stavku Windows Media Center.
 2. Uradite nešto od sledećeg:

  • Ako niste ranije koristili savetnik za digitalnu kablovsku televiziju, pomerite se do stavke Dodaci, izaberite stavku Galerija dodataka, kliknite na pločicu Savetnik za kablovsku televiziju, a zatim sledite uputstva da biste ga instalirali.

  • Ako je savetnik za digitalnu kablovsku televiziju već instaliran na računaru, pomerite se do stavke Dodaci, izaberite stavku Biblioteka dodataka, a zatim kliknite na pločicu Savetnik za digitalnu kablovsku televiziju.

 3. Sledite uputstva da biste pokrenuli savetnik za digitalnu kablovsku televiziju.

  • Ako sistem prođe test, izaberite stavku Ažuriraj postavke sistema da biste omogućili podršku za digitalnu kablovsku televiziju na računaru.

  Ako neka od sistemskih komponenti ne ispunjava minimalne zahteve, moraćete da otklonite problem da biste mogli da gledate i snimate digitalni kablovski program. Na primer, ako grafička kartica nije dovoljno jaka da bi podržala digitalnu kablovsku televiziju, moraćete da instalirate novu, a zatim ponovo pokrenete savetnik za digitalnu kablovsku televiziju.

  Slika stavke „Savetnik za digitalni kablovski program“ u aplikaciji Media Center
  Ekran sa rezultatima savetnika za digitalnu kablovsku televiziju

Da li mogu sam/a da dodam tjuner za digitalnu kablovsku televiziju i CableCARD karticu?

Većina ljudi koji imaju tjuner za digitalnu kablovsku televiziju kupuju računare spremne za digitalnu kablovsku televiziju, a većina dobavljača digitalne kablovske televizije koji nude CableCARD kartice imaju tehničare koji instaliraju i ovlašćuju kartice umesto vas. Tjuner za digitalnu kablovsku televiziju možete da kupite i instalirate sami, a neki dobavljači kablovske televizije vam čak omogućavaju da sami instalirate CableCARD karticu u tjuner za digitalnu kablovsku televiziju, a zatim pozovete korisničku podršku koja će je ovlastiti. Međutim, ovo je napredan zadatak. Ako niste upoznati sa rešavanjem problema u vezi sa hardverom i softverom, verovatno je najbolje da se oslonite na lokalno preduzeće za kablovske usluge čiji će vam tehničari instalirati i ovlastiti CableCARD karticu.

Proces podešavanja tjunera za digitalnu kablovsku televiziju i CableCARD kartice zavisi od vaše lokacije, dobavljača kablovske televizije i tipa tjunera koji imate. Lokacije zajednice aplikacije Media Center, na primer Zeleno dugme, veliki su resursi informacija o kupovini i podešavanju tjunera za digitalnu kablovsku televiziju za korišćenje sa CableCARD karticom.

Ako planirate da kupite tjuner za digitalnu televiziju, ali ne želite CableCARD karticu, druga opcija jeste da nabavite tjuner za digitalnu televiziju koji je konfigurisan za ATSC i ClearQAM tipove signala. Danas na tržištu postoji određen broj ovakvih tjunera koji mogu primati nešifrovane digitalne TV signale standardne i visoke definicije, bilo putem antene (ATSC) ili putem utičnice za kablovsku televiziju (ClearQAM), bez potrebe za CableCARD karticom. Nedostatak ovog tipa instalacije jeste to što će izbor kanala možda biti ograničen u zavisnosti od dobavljača kablovske televizije ili jačine signala ukoliko koristite antenu. Više informacija potražite u članku Šta bi trebalo da znam pre dodavanja TV tjunera za korišćenje sa aplikacijom Windows Media Center?

Da li mogu da gledam TV program putem tjunera za digitalnu kablovsku televiziju ako na njemu nije instalirana CableCARD kartica?

Svrha CableCARD kartice jeste da omogući pristup šifrovanim kanalima. Dok god imate pretplatu na digitalnu kablovsku televiziju, trebalo bi da možete da podesite tjuner za digitalnu kablovsku televiziju za gledanje nešifrovanih digitalnih kanala (pomoću ClearQAM signala). Međutim, veliki broj kanala na koje se pretplaćujete verovatno nećete moći da gledate (uključujući premium digitalne kanale) zato što su šifrovani. Da biste saznali kako da podesite ClearQAM signal, pogledajte članak Podešavanje TV signala u aplikaciji Windows Media Center.

Kako da instaliram i aktiviram CableCARD karticu?

Ako imate računar sa instaliranim tjunerom za digitalnu kablovsku televiziju, sledite ove korake zajedno sa tehničarem kablovske televizije da biste instalirali i aktivirali CableCARD karticu:

 1. Zamolite tehničara kablovske televizije da proveri kvalitet kablovskog signala. Nivo signala za QAM signale trebalo bi da bude između ± 8 dBmV (tehničar kablovske televizije bi trebalo da zna šta ovo znači).

 2. Sledite uputstva iz odeljka „Podešavanje digitalnog kablovskog TV signala pomoću tjunera za digitalnu kablovsku televiziju (samo za SAD)“ u okviru članka Podešavanje TV signala u aplikaciji Windows Media Center. Uverite se da ste zapisali oznaku UnitAddress i CableCARD S/N (serijski broj) sa spoljašnjeg dela CableCARD kartice. (Ovi brojevi neće biti vidljivi kada se kartica umetne u tjuner.)

 3. Dok je aplikacija Media Center pokrenuta, umetnite CableCARD karticu u tjuner za digitalnu kablovsku televiziju. Jedna od LED lampica na tjuneru trebalo bi da bleska crveno i zeleno oko 20 sekundi, a zatim da pređe u zeleno. Ako pređe u crveno, to ukazuje na problem sa signalom Izvan opsega (tehničar kablovske televizije bi trebalo da zna šta ovo znači).

 4. U aplikaciji Media Center trebalo bi da se pojavi poruka „Otkrivena je CableCARD kartica“. Sledite uputstva da biste pokrenuli instalaciju CableCARD kartice.

 5. Kada stignete do stranice „Pozovite preduzeće za kablovske usluge“, biće potrebno da tehničar kablovske televizije ili vi pozovete dobavljača kablovske televizije i pružite mu informacije sa te stranice (ovo se naziva uparivanje podataka) da biste ovlastili CableCARD karticu.

  Kada dobavljač kablovske televizije primi podatke i ovlasti CableCARD karticu, njena potpuna aktivacija može potrajati do 20 minuta. Testirajte različite kanale da biste potvrdili da je CableCARD kartica ispravno aktivirana.

Šta da radim ako dođe do problema sa tjunerom za digitalnu kablovsku televiziju i CableCARD karticom?

Evo nekih stvari koje možete pokušati u zavisnosti od problema na koji ste naišli.

 • Ako je računar pridružen mreži koja koristi bezbednost Internet protokola (IPsec), biće potrebno da prekinete vezu sa mrežom da bi da bi tjuner za digitalnu kablovsku televiziju i CableCARD kartica funkcionisali.

 • Ako ne možete da gledate TV uživo ili možete da gledate samo mali podskup kanala, pokušajte sledeće:

  • Pozovite dobavljača kablovske televizije i zamolite ih da provere kvalitet kablovskog signala i potvrde da su ispravno snimili podatke za uparivanje za CableCARD karticu (sa stranice „Pozovite preduzeće za kablovske usluge“).

  • Pogledajte uslugu Windows Update da biste se uverili da je na tjuneru za digitalnu kablovsku televiziju instaliran najnoviji firmver. Da biste saznali kako, pogledajte članak Instaliranje ispravki za Windows. (Firmver za tjuner za digitalnu kablovsku televiziju pojaviće se kao opcionalna ispravka.)

  • Pozovite dobavljača kablovske televizije i zamolite ih da pokušaju sa drugom CableCARD karticom.

 • Ako tokom gledanja TV programa vidite grešku „Ograničeni sadržaj“, pokušajte sledeće:

  • Ako je računar povezan sa televizorom ili monitorom pomoću DVI-a ili HDMI-a, potvrdite da je ekran kompatibilan sa zaštitom digitalnog sadržaja velikog propusnog opsega (HDCP).

  • Potražite informacije od proizvođača računara ili grafičke kartice da biste se uverili da ste pokrenuli preporučeni upravljački program za grafičku karticu računara.

  • Ako ste u računar nedavno dodali novu grafičku karticu koja za povezivanje sa televizorom ili monitorom koristi DVI ili HDMI, uverite se da kartica podržava zaštitu digitalnog sadržaja velikog propusnog opsega (HDCP) i DirectX video ubrzanje (DXVA).

  • Uverite se da je računar povezan sa Internetom i da usluga nije prekinuta.

  • Potvrdite da je Windows aktiviran tako što ćete kliknuti na dugme StartSlika dugmeta „Start“, izabrati stavku Kontrolna tabla, izabrati stavku Sistem i bezbednost, a zatim izabrati stavku Sistem. Uverite se da u okviru Aktivacija operativnog sistema Windows stoji poruka Windows je aktiviran.
 • Ako tokom gledanja TV programa vidite grešku „Tjuner nije pronađen“, pokušajte sledeće:

  • Ponovo pokrenite računar.

  • Uklonite i ponovo primenite napajanje tjunera za digitalnu kablovsku televiziju, a zatim ponovo pokušajte da podesite TV signal. Ako ponovo primite grešku, možda je potrebno da ažurirate firmver za tjuner za digitalnu kablovsku televiziju. Pogledajte dokumentaciju koju ste dobili uz uređaj ili se obratite proizvođaču računara za pomoć.

  • Ako i dalje vidite ovu grešku, razlog tome je možda zaštitni zid koji blokira tjuner. U postavkama zaštitnog zida pokušajte da otvorite sledeće izuzetke:

   Program
   Protokol/port
   Smer
   Mreža

   ehprivjob.exe

   UDP 5001-5006

   Dolazno

   Lokalna podmreža

   svchost.exe

   UDP 1900

   Dolazno, odlazno

   Lokalna podmreža

   sistem

   TCP 2869

   Dolazno, odlazno

   Lokalna podmreža

   ehprivjob.exe

   TCP 554

   Odlazno

   Lokalna podmreža

   ehprivjob.exe

   UDP 5757-5772

   Odlazno

   Lokalna podmreža