Windows obezbeđuje nekoliko načina za pronalaženje datoteka i fascikli. Ne postoji jedan način pretraživanja koji je najbolji. Možete koristiti različite metode za različite situacije.

Prikaži sve

Pronalaženje programa ili datoteke pomoću polja za pretragu u „Start“ meniju

Polje za pretragu u „Start“ meniju možete koristiti za pronalaženje datoteka, fascikli, programa i e-poruka uskladištenih na računaru.

Pronalaženje stavke pomoću „Start“ menija:

 • Kliknite na dugme StartSlika dugmeta „Start“, a zatim u polju za pretragu otkucajte reč ili deo reči.

  Dok kucate, u „Start“ meniju će se pojavljivati stavke koje se podudaraju sa tim tekstom. Pretraga je zasnovana na tekstu u imenu datoteke, tekstu u samoj datoteci, na oznakama i drugim svojstvima datoteke.

Napomena

 • Pri pretraživanju iz „Start“ menija, u rezultatima pretrage će se pojaviti samo one datoteke koje su indeksirane. Većina datoteka na računaru indeksira se automatski. Na primer, sve što uključite u biblioteku, automatski se indeksira. Više informacija o indeksu potražite u odeljku Poboljšavanje Windows pretraga pomoću indeksa: najčešća pitanja.

Pronalaženje datoteke ili fascikle pomoću polja za pretragu u fascikli ili biblioteci

Obično ćete tražiti datoteku za koju znate da se nalazi u određenoj fascikli ili biblioteci, kao što je biblioteka „Dokumenti“ ili „Slike“. Pronalaženje datoteke može da znači pregledanje stotina datoteka i potfascikli. Da biste uštedeli vreme i trud, koristite polje za pretragu na vrhu otvorenog prozora.

Slika polja za pretragu u fascikli ili biblioteci
Polje za pretragu u fascikli ili biblioteci

Polje za pretragu nalazi se na vrhu svake biblioteke. Ono filtrira trenutni prikaz na osnovu teksta koji otkucate. Pretraga traži tekst u imenu datoteke i sadržaju, kao i u svojstvima datoteke kao što su oznake. Pretraga u biblioteci obuhvata sve fascikle koje su uključene u biblioteku, kao i potfascikle u okviru tih fascikli.

Traženje datoteke ili fascikle pomoću polja za pretragu:

 • Otkucajte reč ili deo reči u polju za pretragu.

  Dok kucate, sadržaj fascikle ili biblioteke će se filtrirati da bi odrazio svaki sledeći znak koji otkucate. Kada ugledate željenu datoteku, prestanite sa kucanjem.

Na primer, pretpostavimo da biblioteka dokumenata izgleda ovako:

Slika sadržaja biblioteke pre kucanja u polju za pretragu
Biblioteka dokumenata pre kucanja u polju za pretragu

Pretpostavimo sada da tražite datoteke sa fakturama, pa ćete u polju za pretragu otkucati reč „faktura“. Dok kucate, prikaz se automatski filtrira i videćete nešto slično ovome:

Slika sadržaja biblioteke posle kucanja teksta „faktura“ u polju za pretragu
Biblioteka dokumenata posle kucanja reči „faktura“ u polju za pretragu

Pronalaženje datoteke pomoću filtera za pretragu

Ako datoteku tražite na osnovu nekih njenih svojstava (kao što je oznaka ili datum poslednje izmene datoteke), možete koristiti filtere za pretragu da biste naveli svojstvo u pretrazi.

 1. U biblioteci ili fascikli kliknite u polje za pretragu, a zatim izaberite odgovarajući filter za pretragu ispod polja za pretragu. (Na primer, da biste u biblioteci muzike pretraživali pesme po određenom izvođaču, izaberite filter za pretragu Izvođači.)

 2. U zavisnosti od toga koji filtera za pretragu izaberete, odaberite vrednost. Na primer, ako izaberete filter za pretragu Izvođači, sa liste izaberite izvođača.

  Ove korake možete ponoviti da biste napraviti složene pretrage za više svojstava. Svaki put kada izaberete filter za pretragu ili vrednost, termini će se automatski dodati polju za pretragu.

Proširivanje pretrage izvan određene biblioteke ili fascikle

Ako u određenoj biblioteci ili fascikli ne možete pronaći datoteku koju tražite, možete proširiti pretragu da biste uključili druge lokacije.

 1. Otkucajte reč u polju za pretragu.

 2. Pomerite se do dna liste sa rezultatima pretrage. U okviru stavke Ponovi pretraživanje u uradite nešto od sledećeg:

  • Izaberite stavku Biblioteke da biste pretražili sve biblioteke.

  • Izaberite stavku Računar da biste pretražili ceo računar. Ovako se pretražuju datoteke koje nisu indeksirane (kao što su sistemske ili programske datoteke). Međutim, imajte u vidu da će pretraga biti sporija.

  • Izaberite stavku Prilagođeno da biste pretražili određene lokacije.

  • Izaberite stavku Internet da biste pretragu vršili na mreži koristeći podrazumevani Veb pregledač i podrazumevanog dobavljača pretrage.