Formatiranje diskova i disk jedinica: najčešća pitanja

Čvrsti diskovi, primarni uređaji za skladištenje na računaru, moraju da se formatiraju pre nego što počnete da ih koristite. Kada formatirate disk, konfigurišete ga pomoću sistema datoteka da bi Windows mogao da skladišti informacije na disku. Čvrsti diskovi na novim računarima koji koriste Windows su već formatirani. Ako kupite dodatni čvrsti disk da biste proširili skladište na računaru, možda ćete morati da ga formatirate.

Uređaje za skladištenje kao što su USB fleš diskovi i fleš memorijske kartice obično unapred formatira proizvođač, tako da verovatno nećete morati da ih formatirate. Sa druge strane, CD-ovi i DVD-ovi koriste formate koji se razlikuju od formata čvrstih diskova i prenosivih uređaja za skladištenje. Informacije o formatiranju CD-ova i DVD-ova potražite u članku Koji CD ili DVD format bi trebalo da koristim?

Upozorenje

  • Formatiranjem se brišu sve postojeće datoteke na čvrstom disku. Ako formatirate čvrsti disk na kom postoje datoteke, one će biti izbrisane.

Evo odgovora na neka uobičajena pitanja o formatiranju diskova i disk jedinica.

Prikaži sve

Kada treba da formatiram disk ili disk jedinicu?

Obično samo kada dodajete na računar dodatno skladište. Ako na računar instalirate novi čvrsti disk, on mora biti formatiran pomoću sistema datoteka, kao što je NTFS, da bi Windows na njemu mogao da skladišti datoteke.

Šta mi je potrebno da bih formatirao čvrsti disk?

Da biste mogli da formatirate čvrsti disk, prvo na njemu morate da kreirate jednu ili više particija. Nakon što čvrsti disk podelite na particije, svaku particiju možete formatirati. (Termini volumen i particija često se koriste sa istim značenjem.) Čvrsti disk možete podeliti na particije tako da sadrži jedan volumen ili nekoliko volumena. Svakom volumenu se dodeljuje posebna oznaka disk jedinice. Više informacija potražite u članku Kreiranje i formatiranje particije čvrstog diska.

Koji sistem datoteka treba da koristim?

Za ovu verziju sistema Windows, najbolji izbor za čvrste diskove predstavlja NTFS sistem datoteka. Neke prethodne verzije sistema Windows zahtevaju FAT32, tako da postoji nekoliko slučajeva, na primer računar sa multiboot konfiguracijom, kod kojih će možda biti potreban FAT32 sistem datoteka. Više informacija potražite u članku Konvertovanje čvrstog diska ili particije u FAT32 format.

Šta je brzo formatiranje?

Brzo formatiranje je opcija za formatiranje koja kreira novu tabelu sa datotekama na čvrstom disku, ali ne zamenjuje niti briše disk u potpunosti. Brzo formatiranje je mnogo brže od uobičajenog formatiranja koje u potpunosti briše sve postojeće podatke na čvrstom disku.

Šta su particije i volumeni?

Particija predstavlja prazan prostor na čvrstom disku koji može biti formatiran i kom može biti dodeljena oznaka disk jedinice. Na osnovnom disku (uobičajeni tip diska), volumen predstavlja formatiranu primarnu particiju ili logičku disk jedinicu. (Termini volumen i particija često se koriste sa istim značenjem.) Sistemska particija je obično označena slovom C. Slova A i B su rezervisana za prenosive disk jedinice ili disketne jedinice. Neki računari imaju čvrste diskove koji sadrže jednu particiju, tako da je ceo čvrsti disk označen slovom C. Drugi računari mogu imati dodatne particije koje sadrže alatke za oporavak u slučaju da se informacije na particiji C oštete ili postanu neupotrebljive.

Kako da kreiram više particija?

Više particija ili volumena možete kreirati samo ako čvrsti disk sadrži nedodeljeni prostor (neformatirani prostor koji nije deo postojeće particije ili volumena). Da biste kreirali nedodeljeni prostor, možete smanjiti volumen ili koristiti alatku za kreiranje particija nezavisnog proizvođača. Više informacija potražite u članku Da li mogu ponovo da kreiram particije na čvrstom disku?

Kako da dodam novi čvrsti disk?

Ako dodajete unutrašnji čvrsti disk, pogledajte informacije koje ste dobili uz novi čvrsti disk. Ako instalirate spoljašnji čvrsti disk koji je povezan USB kablom, ova verzija operativnog sistema Windows bi trebalo da prepozna čvrsti disk. Ako ova verzija operativnog sistema Windows ne prepoznaje disk, pogledajte članak Kreiranje i formatiranje particije čvrstog diska.

Šta označava ponovno formatiranje čvrstog diska?

Ponovno formatiranje odnosi se na formatiranje čvrstog diska ili particije koja je već formatirana ili sadrži podatke. Ponovno formatiranje diska briše sve podatke sa diska.

U nekim starijim verzijama operativnog sistema Windows, ponovno formatiranje čvrstog diska i ponovno instaliranje operativnog sistema Windows nakon toga ponekad je bio preporučeni metod za rešavanje ozbiljnih problema sa računarom. Ponovno formatiranje bi rešilo problem, ali po cenu brisanja svih podataka sa računara. Tada je trebalo ponovo instalirati programe korišćenjem originalnih instalacionih datoteka ili diskova, a zatim vratiti sve lične datoteke, kao što su dokumenti, muzika i slike, sa rezervnih kopija koje ste prethodno napravili.

Ova verzija operativnog sistema Windows pruža veliki broj opcija za oporavak koje su manje drastične i koje bi najpre trebalo da isprobate prilikom rešavanja problema sa računarom. Za više informacija u odeljku Windows pomoć i podrška potražite termin „opcije za oporavak sistema“. Ponovno formatiranje i ponovna instalacija bi trebalo da budu poslednje rešenje kojem treba pribeći samo ukoliko su sve ostale opcije za oporavak ili dijagnostiku bile neuspešne.

Zašto primam poruku o grešci kada pokušam da ponovo formatiram čvrsti disk?

Ne možete ponovo da formatirate disk ili particiju koja se trenutno koristi, uključujući i particiju na kojoj se nalazi Windows. To je bezbednosna funkcija koja vas sprečava da slučajno izbrišete Windows. Da biste ponovo formatirali čvrsti disk i instalirali Windows, ponovo pokrenite računar pomoću Windows instalacionog diska (ovo se obično naziva pokretanje sa instalacionog diska). Tokom procesa instalacije možete ponovo da kreirate particije i formatirate čvrsti disk, a zatim ponovo da instalirate Windows. Ovaj proces će izbrisati vaše datoteke i programe. Zato obavezno napravite rezervne kopije podataka i programskih datoteka pre nego što počnete. Za više informacija potražite termin „instalacija i ponovna instalacija sistema Windows“ u odeljku Windows pomoć i podrška.