Upoznavanje sa kućnim umrežavanjem u operativnom sistemu Windows 7

Deljenje datoteka i štampača kod kuće nikada nije bilo lakše

HomeGroup, bolji način za deljenje.
HomeGroup, bolji način za deljenje.

Sedite na kauču sa laptop računarom i naišli ste na Veb stranicu koju želite da odštampate – ali se inkjet štampač nalazi na spratu.

S druge strane, recimo da sastavljate porodični bilten i potreban vam je snimak – koji se nalazi na računaru vašeg muža.

Nema potrebe da se penjete na sprat ili tražite od supruga da vam pošalje fotografiju e-poštom. Windows 7 nudi bolji način. On se zove HomeGroup i olakšava deljenje slika, muzike – čak i USB štampača – na kućnoj mreži.

Šta je potrebno:

Jedan pritisak na taster je dovoljan

HomeGroup je samo jedan od načina kako Windows 7 olakšava kućno umrežavanje. Windows Connect Now predstavlja drugi način. Ova funkcije omogućava podešavanje bežične kućne mreže pritiskom na dugme – samo kupite Wi‑Fi ruter koji ima na sebi nalepnicu „Kompatibilno sa operativnim sistemom Windows 7“.

Kada podesite mrežu, meni Prikaži dostupne mreže olakšava povezivanje. On se nalazi na traci zadataka i prikazuje sve opcije na jednom mestu – Wi‑Fi, mobilnu vezu širokog propusnog opsega, pozivnu vezu ili poslovni VPN. Nekoliko klikova i gotovi ste.

Deljenje na jednostavan način

Naravno, ono što stvarno čini kućnu mrežu korisnom jeste deljenje. Tu na scenu stupa HomeGroup.

Podešavanje je jednostavno. Polja za potvrdu vam omogućavaju da izaberete biblioteke koje želite da delite – „Slike“, „Dokumenti“, „Muzika“ ili „Video zapisi“. Ako imate štampač povezan sa računarom, možete da delite i njega. Matičnoj grupi se zatim dodeljuje tajna lozinka, tako da samo ljudi kojima verujete mogu da joj pristupe.

Korisno za porodice

Matična grupa liči na kreiranje malog ekskluzivnog kluba, što je posebno korisno za porodice.

Na primer, svi u porodici će verovatno deliti muziku. Za stvari koje samo roditelj treba da vidi – na primer, izvode iz banke ili spiskove kupovine za odmore, na primer, nova opcija deljenja predstavlja brz način da datoteke postanu dostupne samo određenim osobama.