U nekom trenutku ćete verovatno naići na računarski problem ili zadatak koji vas zbunjuje. Da biste razrešili problem, biće potrebno da naučite kako da dobijete adekvatnu pomoć. Ovaj članak pruža pregled najboljih tehnika.

Korišćenje sistema „Windows pomoć i podrška“

„Windows pomoć i podrška“ predstavlja ugrađeni sistem pomoći za Windows. To je mesto na kome možete dobiti brze odgovore na uobičajena pitanja, predloge za rešavanje problema i uputstva kako da uradite određene stvari. Ako vam je potrebna pomoć sa programom koji nije deo sistema Windows, biće potrebno da pogledate pomoć za taj program (pogledajte odeljak „Dobijanje pomoći za program“ u nastavku).

Da biste otvorili opciju „Windows pomoć i podrška“, kliknite na dugme StartSlika dugmeta „Start“, a zatim izaberite stavku Pomoć i podrška.

Dobijanje najnovijeg sadržaja pomoći

Ako ste povezani sa Internetom, uverite se da Windows pomoć i podrška postavljena na opciju Pomoć na mreži. Pomoć na mreži obuhvata nove teme pomoći i najnovije verzije postojećih tema.

 1. Kliknite na dugme StartSlika dugmeta „Start“, a zatim izaberite stavku Pomoć i podrška.
 2. Na traci sa alatkama u prozoru „Windows pomoć i podrška“, kliknite na dugme Opcije, a zatim izaberite stavku Postavke.

 3. U okviru Rezultati pretrage potvrdite izbor u polju za potvrdu Poboljšaj rezultate pretrage korišćenjem pomoći na mreži (preporučuje se) i kliknite na dugme U redu. U donjem desnom uglu prozora „Pomoć i podrška“ biće prikazane reči Pomoć na mreži kada ste povezani sa Internetom.

Pretraživanje Pomoći

Najbrži način za dobijanje pomoći jeste da u polje za pretragu unesete jednu ili više reči. Na primer, da biste dobili informacije o bežičnom umrežavanju, unesite pojam bežična mreža, a zatim pritisnite taster Enter. Pojavljuje se lista rezultata, a najkorisniji rezultati će biti prikazani na vrhu. Kliknite na neki od rezultata da biste pročitali temu.

Slika polja za pretragu u usluzi Windows pomoć i podrška
Polje za pretragu u sistemu „Windows pomoć i podrška“

Pregledanje Pomoći

Tekstove Pomoći možete pretraživati po temi. Kliknite na dugme Pregledaj pomoćSlika dugmeta „Pretraži pomoć“ u usluzi Windows pomoć i podrška, a zatim izaberite stavku sa liste prikazanih naslova tema koja se pojavljuje. Naslovi tema mogu sadržati tekstove Pomoći ili druge naslove tema. Kliknite na temu Pomoći da biste je otvorili ili kliknite na drugi naslov da biste zašli dalje u listu tema.
Slika pregledanja pomoći po temi u usluzi Windows pomoć i podrška
Pregledanje Pomoći po temama

Dobijanje pomoći za program

Gotovo svaki program ima ugrađeni sistem pomoći.

Da biste otvorili sistem pomoći u programu:

 • U meniju Pomoć u programu izaberite prvu stavku sa liste, kao što je „Prikaži pomoć“, „Teme pomoći“ ili slična fraza. (Ovaj tekst će se razlikovati.)
  – ili –
  Kliknite na dugme Pomoć.

  Savet

  • Pomoći možete pristupiti i pritiskom na taster F1. Ovaj funkcijski taster otvara Pomoć u gotovo svakom programu.

Dobijanje pomoći za dijaloge i prozore

Pored pomoći specifične za program, neki dijalozi i prozori sadrže veze do tema pomoći o svojim specifičnim funkcijama. Ako ugledate znak pitanja u krugu ili kvadratu ili obojeni i podvučeni tekst veze, kliknite na njega da biste otvorili odgovarajuću temu Pomoći.

Slika veza do Pomoći u dijalozima i prozorima
Veze do Pomoći u dijalozima i prozorima

Dobijanje pomoći od drugih korisnika operativnog sistema Windows

Ako informacije iz Pomoći ne mogu da pruže odgovor na vaše pitanje, možete pokušati da dobijete pomoć od drugih korisnika operativnog sistema Windows.

Pozivanje druge osobe da vam pomogne pomoću funkcije „Daljinska pomoć“

Ako je neko od vaših prijatelja ili članova porodice stručnjak za računare, možete ga pozvati da poveže svoj računar sa vašim pomoću funkcije „Daljinska pomoć“. Nakon toga ta osoba može videti ekran vašeg računara i ćaskati sa vama na mreži u vezi sa onim što oboje vidite. Uz vašu dozvolu, osoba koja vam pomaže može čak kontrolisati vaš računar sa udaljene tačke što joj omogućava da direktno reši problem. Više informacija potražite u odeljku Windows daljinska pomoć: najčešća pitanja.

Korišćenje resursa na Vebu

Veb sadrži veliku količinu informacija, tako da postoje dobri izgledi da odgovor leži negde u okviru milijardi Veb stranica. Zato je opšte pretraživanje Veba dobra tačka za početak potrage.

Ako putem opšte pretrage ne pronađete ono što vam je potrebno, razmislite o pretraživanju Veb lokacija koje se bave operativnim sistemom Windows ili računarskim problemima. Ovde se nalaze četiri dobre lokacije koje možete posetiti:

 • Windows Veb lokacija. Ova Veb lokacija nudi verziju tema Pomoći na mreži za ovu verziju operativnog sistema Windows, uz video zapise sa uputstvima, iscrpne rubrike i druge korisne informacije. (Posetite Windows Veb lokaciju.)

 • Microsoft pomoć i podrška. Otkrijte rešenja za uobičajene probleme, tekstove „kako da“, korake za rešavanje problema i najnovije sadržaje za preuzimanje. (Posetite Veb lokaciju Microsoft pomoć i podrška.)

 • Microsoft TechNet. Ova Veb lokacija uključuje resurse i tehničke sadržaje za stručnjake u oblasti informacionih tehnologija. (Posetite Veb lokaciju Microsoft TechNet.)

Dobijanje pomoći od stručnjaka

Ako ništa drugo ne uspe, možete dobiti pomoć od stručnjaka za tehničku podršku – osoba čiji je posao rešavanje računarskih problema. Stručnjaku za podršku obično se možete obratiti putem telefona, e-pošte ili putem ćaskanja na mreži.

Kome treba da se obratite zavisi od toga kako ste nabavili Windows. Ako ste kupili novi računar, a Windows je na njemu već bio instaliran, proizvođač računara obezbeđuje podršku. Ako ste kupili Windows posebno, Microsoft obezbeđuje podršku. Podršku možete dobiti uz novčanu naknadu ili besplatno, u zavisnosti od uslova pod kojima ste kupili računar i od toga da li ste ranije prosleđivali zahteve za podršku.

Da biste videli opcije podrške za korisnike koje važe za vaš računar, uključujući brojeve telefona, kliknite na dugme Pitaj na vrhu prozora „Windows pomoć i podrška“.